Jak odzyskać dawną świetność szkieł reflektorów w VW BORA ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- KrisGliv
- Mały gagatek
- Kontakt:
Powiem,ze w mk3 swiatla w porownaniu z Bora mam duzo mocniejsze. Reflektorow w Borze nie mam jeszcze matowych ale czyzby to przypadlosc Bory, ze te "plastyki" tak psuja swiatlo? Moze rzeczywiscie polerka by pomogla.arti.sa pisze:Chyba też taki zabieg zrobię bo widoczność straszna
Ostatnio zmieniony sob lut 16, 2008 22:20 przez KrisGliv, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do zarówek próbowałem kilka wersji .
Żarówki 90/100 W nie dały zauważalnej różnicy ,dlatego już ich nie stosuje (tak profilaktycznie żeby instalacji nie przeciążać,no i w razie nieprzewidzianych okoliczności żeby się smurfy nie czepiały).
próbowałem 3 komplety żarówek w różnych odcieniach NIEBIESKIEGO z Xenonem - PORAŻKA !! Tak naprawdę to szajs jakich mało ,bo wcale nie świecą jaśniej tylko nadają zimną , niebieską barwę , która po kilkudziesięciu minutach jazdy strasznie męczyła wzrok .
Myślałem o zakupie PHILIPSa BLUE VISION ....ale cena mnie dobiła !
Obecnie po polerce szkieł jeżdżę na zwykłych ,niemieckich Varta czy cuś takiego .
...55/60 W . I jak na razie nie czuje potrzeby eksperymentowania .
Jedyne co mnie ciekawi to zamiast postojówek LED HYPER POWER to te z radiatorem . Podłączałem zwykły biały i niebieski LED - efekt marniutki !
pozdrawiam
Żarówki 90/100 W nie dały zauważalnej różnicy ,dlatego już ich nie stosuje (tak profilaktycznie żeby instalacji nie przeciążać,no i w razie nieprzewidzianych okoliczności żeby się smurfy nie czepiały).
próbowałem 3 komplety żarówek w różnych odcieniach NIEBIESKIEGO z Xenonem - PORAŻKA !! Tak naprawdę to szajs jakich mało ,bo wcale nie świecą jaśniej tylko nadają zimną , niebieską barwę , która po kilkudziesięciu minutach jazdy strasznie męczyła wzrok .
Myślałem o zakupie PHILIPSa BLUE VISION ....ale cena mnie dobiła !
Obecnie po polerce szkieł jeżdżę na zwykłych ,niemieckich Varta czy cuś takiego .
...55/60 W . I jak na razie nie czuje potrzeby eksperymentowania .
Jedyne co mnie ciekawi to zamiast postojówek LED HYPER POWER to te z radiatorem . Podłączałem zwykły biały i niebieski LED - efekt marniutki !
pozdrawiam
[img]http://images2.fotosik.pl/282/b589a89788bbbb64med.jpg[/img]
Szkoda że nie trafiłem na artykuły o polerce wcześniej :-/ W tej chwili mam nowe lampy FK z soczewką, a żeby było lepiej włożyłem xenon. Jednak musze przyznać, że klosze z ori lamp są dużo trwalsze niż z zamienników. U mnie klosze są skruszałe aż (te stare, ori), a decydujące o wymianie były wypalone odbłyśniki. Nad żarówką warstwa lustra wygląda jakby ktoś zapalniczką je potraktował. Wiem że takie żeczy regenerują, ale koszt zbliżony do całych tanich zamienników..
Jak już pisze o zamiennikach, to wypowiem się o nich troszke - na mijania jest dużo lepiej niż na starych , acz dobitych. Na długich stare są o niebo lepsze, nowe świecą w punkt skupiony tu z za granicą światłocienia od soczewki na środku drogi, a nie wszędzie na drogę.. Na starych było o niebo lepiej.
Z razji że stare lampy leżą w piwnicy, to w wolnej chwili sprobuje się nimi zająć
A co do tanich żarówek, to polecam tungsramy megalighty +60%, tanie a dobre.
Jak już pisze o zamiennikach, to wypowiem się o nich troszke - na mijania jest dużo lepiej niż na starych , acz dobitych. Na długich stare są o niebo lepsze, nowe świecą w punkt skupiony tu z za granicą światłocienia od soczewki na środku drogi, a nie wszędzie na drogę.. Na starych było o niebo lepiej.
Z razji że stare lampy leżą w piwnicy, to w wolnej chwili sprobuje się nimi zająć
A co do tanich żarówek, to polecam tungsramy megalighty +60%, tanie a dobre.
- adam1985
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Co do wytrzymalosci tych palskikowych kloszy to podam przykald z zycia, ostatnio potzrbowalem rozebrac przednie lampy od A4 B6 zeby wyciaganac z nich soczewki, jedna lampe rozcialem na zgrzewie druga stwierdzilem ze nie bede sie bawil i poprostu potluke klosz, po pol godziny walenia w klosz mlotkiem, kluczem, srubokrecem, czym sie da odpuscilem i rowniez rozcialem jak pierwsza Pozatym ze narobilem kilka rys to klosz nawet kawaleczek nie pekl.
[img]http://img190.imageshack.us/img190/7876/podpisp.jpg[/img]
[b][i].:B4 Competition:.[/i][/b]
[b][i].:B4 Competition:.[/i][/b]
-
- Użytkownik
Ja też polecam te żarówki świecą naprawdę bardzo dobrze.Pablitto pisze:polecam tungsramy
Mój MKIV viewtopic.php?f=89&t=227169