Ciekawostka! Oleje Castrol inne Polakom a inne Niemcom?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

maryjan112
Ma gadane
Ma gadane

Ciekawostka! Oleje Castrol inne Polakom a inne Niemcom?

Post autor: maryjan112 » ndz sty 15, 2006 21:02

Siemanko.
Zastanawiam się nad przejściem z pełnego syntetyka (GTX Magnatec 5W40) na półsyntetyk 10W40. Stosuje olej Castrola i podejrzewam, że wielu z was także. Ich jakość jest na pewno niezła.

Z ciekawości weszłem dziś sobie na oficjalną stronkę castrol.pl i skorzystałem z ich poradnika doboru oleju do mojej furmanki (III 1,8 ABS). Polski Castrol zaleca GTX Magnatec 10W 40 (półsyntetyk), jako olej dobry (akceptowalny) podaje GTX Protection 15W 40 (minerał). Niby wszystko ok.

Z wrodzonej jednak ciekawości weszłem na niemiecką stronę producenta castrol.de. Mają tam także taki sam poradnik. Tylko oleje inne proponują! Zalecają mianowicie GTX 7 Dynatec 5W 40 (syntetyk!, w Polsce nie spotkałem się z tym olejem) a jako olej dobry traktuje się GTX Magnatec 10W 40 (półsyntetyk).

I co Wy na to?!

Nie chciałbym w żadnym razie rozpoczynać dyskusji o wyższości syntetyka nad półsyntetykiem i na odwrót (nie posiadam do tego nawet ułamka kompetencji).

Rozchodzi sie tylko o kilka kwesti.
Czy w Polsce jeżdżą inne golfy niż w Niemczech (wydaje mi się, że nie jest tak, że u nich MK3 mają przebiegi po 50 tys km a w Polsce po 300 tys km)?
Czy Polska leży w innej strefie klimatycznej niż Niemcy?
Czy z góry zakłada się że Polaka nie stać na olej wyższej klasy i nie ma co zbyt szybko oferować tam nowych produktów (np. seria Dynatec)?

Przynajmniej dla mnie jest to niezrozumiałe.
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz sty 15, 2006 21:10

Wiesz to kwestia dyskusyjna czy ten olej ma cos innego od tych olejów http://www.castrol.com/castrol/multiple ... Id=7004010 Jakoś pominąłeś te syntetyki. Może to tylko chwyt marketnigowy, ale faktycznie jak nie zapomne do się zapytam, ale z gościami z castrola to się będę widział dopiero w lutym..

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

maryjan112
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: maryjan112 » ndz sty 15, 2006 21:48

Wiem, że tak duża firma ma ogromny asortyment.
Ale Helmutom zalecają pełen syntetyk, półsyntetyk uważają za "dobry"
Polakom zalecają półsyntetyk, za "dobry" uważa się minerał.

Wynika z tego, że w Niemczech do 80% wersji MKIII z silnikami benzynowymi olej mineralny jest nie polecany.
W Polsce natomiast jeśli ich słuchać to do tej grupy aut nie leje się wogóle pełnego syntetyka który to w DDR uważany jest za optymalny.

Wiem, że to mocne uogólnienie nie uwzględniające przebiegu auta który to ma znaczenie zasadnicze. Tylko jeśli tak jest to po co wogóle takie bzdury wypisują i to na stronce firmowej.
Pozdrowionka

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”