stukanie przy pokrywie zaworow.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ...OSA...
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
stukanie przy pokrywie zaworow.
czytalem co jest na forum o stukaniu ale nigdzie nie znalazlem mojego problemu a wiec:
jak odpale jest wpozadku i jak bardzo pocisne golfem to zaczyna stukac przy klawiaturze. czasami jest tez tak ze jak odpale po postoju to stuka a jak pozadnie pocisne to przestaje. co moze byc nie tak? popychacze albo zawory?
jak odpale jest wpozadku i jak bardzo pocisne golfem to zaczyna stukac przy klawiaturze. czasami jest tez tak ze jak odpale po postoju to stuka a jak pozadnie pocisne to przestaje. co moze byc nie tak? popychacze albo zawory?
- ...OSA...
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
od zawsze lany mobil 10-w40
tzn. odkad pamietam, jakies 5 lat i kiedys sie takie cos nie zdazalo dopiero jakies pol roku wstecz sie to zdaza.
tzn. odkad pamietam, jakies 5 lat i kiedys sie takie cos nie zdazalo dopiero jakies pol roku wstecz sie to zdaza.
Ostatnio zmieniony ndz maja 24, 2009 20:22 przez ...OSA..., łącznie zmieniany 1 raz.
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Witam Kolego:)
Miałem podobny problem w MK2 1.6PN. Raz klekotało ,a raz nie jak mu się podobało. Też myślałem ze to olej,ale po wymianie nie ustało. Poprawa była ale nie wielka. Wymieniłem szklanki popychaczy i miałem spokój
Twoje autko już pewnie troche km ma przebujane,a tego pewnie nikt nie wymieniał. Wzorując się na swoim przykładzie obstawiam te szklanki na 99% 
Miałem podobny problem w MK2 1.6PN. Raz klekotało ,a raz nie jak mu się podobało. Też myślałem ze to olej,ale po wymianie nie ustało. Poprawa była ale nie wielka. Wymieniłem szklanki popychaczy i miałem spokój
dokladnie szklanki popychaczy tu beda winne pewnie ale zastanawiam sie czy ci pompa ok chodzi... jak mu dasz po garach pompa nie nadąrza jak trzeba i szklanki chodza jakby na sucho... tak by to wygladało
mi tez stukaja ale jak odpale rano auto bo tez sa chyba do wymiany oleju nie trzymia autoi pochodzi tak ze 2-3 min od odpalenia stukanie ustaje
[ Dodano: 25 Maj 2009 10:21 ]
podobnie stuka jak panewa obrucona.. ale ta opcje odrzucam bo nie stuka ciagle..
mi tez stukaja ale jak odpale rano auto bo tez sa chyba do wymiany oleju nie trzymia autoi pochodzi tak ze 2-3 min od odpalenia stukanie ustaje
[ Dodano: 25 Maj 2009 10:21 ]
podobnie stuka jak panewa obrucona.. ale ta opcje odrzucam bo nie stuka ciagle..
Był mk2 potem mk3 potem mk2 teraz mk4 :D
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
To niby ok,ale nie do końca.mi tez stukaja ale jak odpale rano auto bo tez sa chyba do wymiany oleju nie trzymia autoi pochodzi tak ze 2-3 min od odpalenia stukanie ustaje
Autko po zapaleniu (jak jest zimne) ma prawo troche klekotać aż nie nabierze oleju ale to trwa kilkanaście sekund, może juz masz olej do wymiany.
Bo gdyby szklanki były wyprute to stukało by nawet na ciepłym.
Zakładając nowe szklaneczki i zalewając je minerałem długo nie pojezdzimy w ciszy.
Jeśli ktoś je wymienia to proponowałbym też wymiane uszczelniaczy zaworowych. Koszt zakupu uszczelniaczy dobrej firmy jest w granicach 30zł. A minerał zastąpić półsyntetykiem. Na forum był temat o zmianie z minerału na półsyntetyk i opinie byłu bardzo pozytywne:)
sam tez tak zrobiłem i nie te auto:)
Zgadzam się. U mnie też szklaneczki grają - lekkie stukanie jest regułą, za to na treningach i kajtkach, po próbie chodzi jak Ursus. Podejrzewam że też pompa nie wydaje i niedługo będzie wymieniana na nową. Nie omieszkam podzielić się informacją o efektach.zorro89 pisze:dokladnie szklanki popychaczy tu beda winne pewnie ale zastanawiam sie czy ci pompa ok chodzi... jak mu dasz po garach pompa nie nadąrza jak trzeba i szklanki chodza jakby na sucho... tak by to wygladało