Audi bierze olej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Audi bierze olej
Witam.Niewiem czy dobrze dałem temat bo mowa jest o Audi a nie golfie ale wolałem się tu zapytac bo wiem ze tu dostane rzetelną odpowiedz...Więc kolega kupił miesiąc temu Audi A4 B5 z 99 roku 1.6 benzyna, przebieg ponoc 170 000 km przynajmiej tyle na szafie, kupił go od znajomego mechanika i on odrazu powymieniłl mu wszystkie rzeczy w nim filtry oleje rozrząd itd...Kolega przejechał nim jak dotąd 2000 km i musiał juz dolac ponad 3 litry oleju normalnie masakra.Sprawdzalismy i nie ma go nigdzie na silniku zeby był zabrudzony albo coś wiec musi go spalac.Co to może byc pytam w imieniu mojego kolegi Was Panowie.Najdziwniejsze jest to ze zalany jest on olejem mobil 15W40 a to jest olej mineralny a według mnie mineralem sie zalewa auta bardzo wyeksplatowane lub stare samochody typu polonez skoda favorit itd...Ja myśle,że mechanik popełnił błąd i jak go sprowadzil zza granicy i nie wiedzial co było wlane przedtem to powinien wlac poł syntetyk a wy co o tym myślicie?? Silnik 1.6 w audi A4 to jest ten sam silnik co w golfie IV 1.6 SR??
- Paweł Marek
- V.I.P.

To jaki olej akurat nie ma związku z tym że silnik go spala. Minerał wcale nie jest taki zły. A czamu pali olej to najpierw mała diagmostyka silnika, choćby obsłuchanie go, sprawdenie ciśnienia oleju, stopnia sprezania. Jeśli te próby wyjda nienajgorzej lub dobrze to jest duża szansa że wystarczy wymaina uszczelniaczy zaworów. Chyba ze silniczek ma już 470 a nie 170 tysięcy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.