Skrzynia Biegów /zmieniona kolejność/brak wstecznego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mlodyxx89
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Skrzynia Biegów /zmieniona kolejność/brak wstecznego

Post autor: mlodyxx89 » czw maja 21, 2009 09:29

Witam. W niedziele nabylem mk1 w silniku 1.8 na gazniku. Wszystko smigalo dobrze az tu wczoraj nie wiem dlaczego cos sie stalo z skrzynia.. a dokladniej: wrzucilem na luz zatrzymalem sie i chcialem cofnac. gdy wbilem wsteczny samochod jedzie do przodu.. gdy wbilem 1dynke to samochod gada jak bym wbil 3 lub 5.... a wstecznego ni hu hu nie ma nigdzie.. Wiem ze moze byc to wrozenie z fusow ale mniej wiecej co sie moglo stac??
Czy to wybierak w skrzyni??
Prosze o Odpowiedz i pomoc

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » czw maja 21, 2009 10:19

u dołu na drazku który idzie do mechanizmu dzwigienek skrzyni jest obejma która sie luzuje i sie przestawia drazek .. tzw regulacja biegów.. z tego co piszesz wyglada własnie na ta przyczyne... bedziesz musiał jechac na kanał z kolega i jeden bedzie biegi sprawdzac a 2 regulowac.... w tym przypadku trzeba poluzowac obejme i dac lekko dzwignie biegów w prawo...

Awatar użytkownika
mlodyxx89
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

;)

Post autor: mlodyxx89 » czw maja 21, 2009 15:13

Dziekuje za pomoc. Udalo sie.

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » czw maja 21, 2009 15:25

no problem :bigok:

rolandx
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: rolandx » czw maja 21, 2009 17:04

witam,

chyba mam ten sam problem. Dziala mi tylko trójka czwórka. wczesnie slyszalem jakies piszczenie na piątce, ale auto smigało bez problemu.

Dodam, że drążek zmiany biegów bezwładnie sie przesówa w prawo i w lewo.

Mam golf 2. silnik 1.8 RP.
Czy to tez moze byc ta sama przyczyna? Czy moze synchronizator?
Jezeli to ta sama przyczyna to prosiłbym o troche bardziej szczegółowe wyjaśnienie.

z góry dzieki !!! :bajer:
Ostatnio zmieniony czw maja 21, 2009 17:06 przez rolandx, łącznie zmieniany 1 raz.

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » czw maja 21, 2009 23:31

prawdopodobnie dzwigienka do wymiany n w mechanizmie skrzyni .. niech ktos wsiadzie i zacznie jak mówisz machac na boki dzwignia a t y zobacz co sie dzieje z dzwigienkami .. które sa przy skrzyni.. bedzie odrazu wiadmo co jest przyczyna która dokladnie dzwigienka... potem ewenyualnie mała regulacja i powinno byc ok. pozdro

rolandx
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: rolandx » ndz maja 24, 2009 19:23

tak Karol G60,
miales racje była to jakas dzwigienka, lacznik zakonczony dwoma plastikami, nie wiem jak fachowo sie to nazywa. 2-3h pracy. skrzynia zyje, tylko troche piszczy mi na piątce. domyslam sie, ze to łożysko... :vom: :

fejer
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: fejer » ndz mar 21, 2010 11:26

chcialbym odsiezyc temat

mam taki sam albo i podobny problem, nigdy wczesniej nie mialem stycznosci z golfem
zawsze poprostu mialem jakis firmowy samochod, zmiana pracy itp..
trzeba czyms dojechac. wiec kupilem golfa 2 na dzien dobry :) autko fajne ladnie sie prowadzi tylko troszke je ogarnac i lux :)

az do wczoraj. kiedy to przy zmianie biegow coraz ciezej wchodzily
az nagle w ogole nie dzialaja :crazy: tzn. moge jechac do przodu ale nie moge wrzuci wyzszego biego badz go zredukowac, wsteczny tez nie działa. czy to mozliwe ze jest to jedna z tych przyczyn w/w

Prosilbym o szybka odpowiedz, chcialbym dzis to zrobic jeszcze o ile sie da :grin:

Pozdrawiam

Juz panowie wiem w czym byl problem :) moze innym sie przyda wiec opisuje
Wodzik byl zbyt luzny i wyskoczyl z hm.. jakby bolca ( takie prostokatne cos :P )
zajelo mi to ok 30 minut musialem lekko pilnikiem scianki opilowac :) i teraz wszystko pieknie chodzi :) oby w miare dlugo :D :jezor:
Ostatnio zmieniony ndz mar 21, 2010 13:20 przez fejer, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”