Skrzynia Biegów /zmieniona kolejność/brak wstecznego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skrzynia Biegów /zmieniona kolejność/brak wstecznego
Witam. W niedziele nabylem mk1 w silniku 1.8 na gazniku. Wszystko smigalo dobrze az tu wczoraj nie wiem dlaczego cos sie stalo z skrzynia.. a dokladniej: wrzucilem na luz zatrzymalem sie i chcialem cofnac. gdy wbilem wsteczny samochod jedzie do przodu.. gdy wbilem 1dynke to samochod gada jak bym wbil 3 lub 5.... a wstecznego ni hu hu nie ma nigdzie.. Wiem ze moze byc to wrozenie z fusow ale mniej wiecej co sie moglo stac??
Czy to wybierak w skrzyni??
Prosze o Odpowiedz i pomoc
Czy to wybierak w skrzyni??
Prosze o Odpowiedz i pomoc
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
u dołu na drazku który idzie do mechanizmu dzwigienek skrzyni jest obejma która sie luzuje i sie przestawia drazek .. tzw regulacja biegów.. z tego co piszesz wyglada własnie na ta przyczyne... bedziesz musiał jechac na kanał z kolega i jeden bedzie biegi sprawdzac a 2 regulowac.... w tym przypadku trzeba poluzowac obejme i dac lekko dzwignie biegów w prawo...
witam,
chyba mam ten sam problem. Dziala mi tylko trójka czwórka. wczesnie slyszalem jakies piszczenie na piątce, ale auto smigało bez problemu.
Dodam, że drążek zmiany biegów bezwładnie sie przesówa w prawo i w lewo.
Mam golf 2. silnik 1.8 RP.
Czy to tez moze byc ta sama przyczyna? Czy moze synchronizator?
Jezeli to ta sama przyczyna to prosiłbym o troche bardziej szczegółowe wyjaśnienie.
z góry dzieki !!!
chyba mam ten sam problem. Dziala mi tylko trójka czwórka. wczesnie slyszalem jakies piszczenie na piątce, ale auto smigało bez problemu.
Dodam, że drążek zmiany biegów bezwładnie sie przesówa w prawo i w lewo.
Mam golf 2. silnik 1.8 RP.
Czy to tez moze byc ta sama przyczyna? Czy moze synchronizator?
Jezeli to ta sama przyczyna to prosiłbym o troche bardziej szczegółowe wyjaśnienie.
z góry dzieki !!!
Ostatnio zmieniony czw maja 21, 2009 17:06 przez rolandx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
prawdopodobnie dzwigienka do wymiany n w mechanizmie skrzyni .. niech ktos wsiadzie i zacznie jak mówisz machac na boki dzwignia a t y zobacz co sie dzieje z dzwigienkami .. które sa przy skrzyni.. bedzie odrazu wiadmo co jest przyczyna która dokladnie dzwigienka... potem ewenyualnie mała regulacja i powinno byc ok. pozdro
chcialbym odsiezyc temat
mam taki sam albo i podobny problem, nigdy wczesniej nie mialem stycznosci z golfem
zawsze poprostu mialem jakis firmowy samochod, zmiana pracy itp..
trzeba czyms dojechac. wiec kupilem golfa 2 na dzien dobry autko fajne ladnie sie prowadzi tylko troszke je ogarnac i lux
az do wczoraj. kiedy to przy zmianie biegow coraz ciezej wchodzily
az nagle w ogole nie dzialaja tzn. moge jechac do przodu ale nie moge wrzuci wyzszego biego badz go zredukowac, wsteczny tez nie działa. czy to mozliwe ze jest to jedna z tych przyczyn w/w
Prosilbym o szybka odpowiedz, chcialbym dzis to zrobic jeszcze o ile sie da
Pozdrawiam
Juz panowie wiem w czym byl problem moze innym sie przyda wiec opisuje
Wodzik byl zbyt luzny i wyskoczyl z hm.. jakby bolca ( takie prostokatne cos )
zajelo mi to ok 30 minut musialem lekko pilnikiem scianki opilowac i teraz wszystko pieknie chodzi oby w miare dlugo
mam taki sam albo i podobny problem, nigdy wczesniej nie mialem stycznosci z golfem
zawsze poprostu mialem jakis firmowy samochod, zmiana pracy itp..
trzeba czyms dojechac. wiec kupilem golfa 2 na dzien dobry autko fajne ladnie sie prowadzi tylko troszke je ogarnac i lux
az do wczoraj. kiedy to przy zmianie biegow coraz ciezej wchodzily
az nagle w ogole nie dzialaja tzn. moge jechac do przodu ale nie moge wrzuci wyzszego biego badz go zredukowac, wsteczny tez nie działa. czy to mozliwe ze jest to jedna z tych przyczyn w/w
Prosilbym o szybka odpowiedz, chcialbym dzis to zrobic jeszcze o ile sie da
Pozdrawiam
Juz panowie wiem w czym byl problem moze innym sie przyda wiec opisuje
Wodzik byl zbyt luzny i wyskoczyl z hm.. jakby bolca ( takie prostokatne cos )
zajelo mi to ok 30 minut musialem lekko pilnikiem scianki opilowac i teraz wszystko pieknie chodzi oby w miare dlugo
Ostatnio zmieniony ndz mar 21, 2010 13:20 przez fejer, łącznie zmieniany 1 raz.