Czyszczenie zaworu EGR
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czyszczenie zaworu EGR
Witam,
Chciałbym wyczyścić zawor EGR (1.6 16V), ma ktoś instrukcje rozebrania tego zaworu i czyszczenia??
Chciałbym wyczyścić zawor EGR (1.6 16V), ma ktoś instrukcje rozebrania tego zaworu i czyszczenia??
Ostatnio zmieniony wt maja 19, 2009 22:30 przez Mirek-zrv, łącznie zmieniany 1 raz.
zrv
Czy wiecie co to takiego ?
http://img27.imageshack.us/img27/9913/22235366.jpg
może czegoś tam brakuje ? czy ma to buc gdzieś podłączone??
zrv
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
To jest filterek powietrza taki malutki i wężykiem jest popięty do zaworu egr z boku - coś w rodzaju doprowadzenia ciśnienia odniesienia (atmosferycznego) do EGR ale jak to hula w elektrycznym zaworze EGR to H.G.W. Na pewno jest silnik/selenoid do otwierania zaworu i potencjometr wskazujący stopień uchylenia zaworu.Mirek-zrv pisze:Czy wiecie co to takiego ?
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
hmm trochę już pisałem na forum o moich problemach z silnikiem AZD, teraz chce spróbować wyczyścić zawór EGR, kolega na początku tego wątku pytał się czy jest jakaś instrukcja do tego jak to zrobić, czy są tam jakieś uszczelki (o co ewentualnie pytać, jakie mają symbole??), no i na koniec pytanie:gzie w wVAG robi sie adaptacje zaworu EGR??
- RA_FEEL_IT!
- Administrator
- Auto: Passat B5 FL 1.8T
- Silnik: AWT
"beetle napisał:"
w benzynie nie nazywa się to zawór EGR tylko kombizawor z systemu powietrza wtórnego (secondary air system) wygląda tak:
i nie ma co tam czyścić w środku jest tylko membrana i sprężyna...
raczej poszukaj jakiejs nieszczelnosci w przewodach od pompy.
Chyba że jesteś przekonany że masz EGR?
w benzynie nie nazywa się to zawór EGR tylko kombizawor z systemu powietrza wtórnego (secondary air system) wygląda tak:
i nie ma co tam czyścić w środku jest tylko membrana i sprężyna...
raczej poszukaj jakiejs nieszczelnosci w przewodach od pompy.
Chyba że jesteś przekonany że masz EGR?
Ostatnio zmieniony czw kwie 22, 2010 11:44 przez RA_FEEL_IT!, łącznie zmieniany 2 razy.
o ile wiem do mojego silnika jest taki http://www.autoczesci.autosowa.pl/img.p ... 60761d.jpg 036 131 503 M
hmm moze ktoś wie gdzie można kupić takie same podkładki???
hmm moze ktoś wie gdzie można kupić takie same podkładki???
- RA_FEEL_IT!
- Administrator
- Auto: Passat B5 FL 1.8T
- Silnik: AWT
hmm a jest gdzie opis ze zdjęciami najlepiej?? zaraz postaram sie pokazać inny link
http://www.autocarspare.com/img/311/036131503m_b.jpg
http://www.autocarspare.com/img/311/036131503m_b.jpg
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zawór w 1.6 16V jest nierozbieralny, można go wyjąć i wytaplać w celu odpuszczenia nagaru i tyle, potem podpiąc bez montażu wtyczkę i vagiem sprawdzić działanie.
Jak nie działa to wymiana.
Wymaga adaptacji.
Da się wymontować bez problemu bez rozbierania dodatkowych części.
Teoretycznie wymaga wymiany podkładek - zakup tylko u autoryzowanego.
Robiłem - więc wiem. Mam zawór jak na drugim linku 036 131 503 nie pamiętam końcówki literowej, ale ona nie zmienia wiele w działaniu zaworu - decyduje o wyprowadzeniu dodatkowego wyjścia na filterek (proste, łamane itp) oraz o formie i umiejscowieniu otworów.
Jak nie działa to wymiana.
Wymaga adaptacji.
Da się wymontować bez problemu bez rozbierania dodatkowych części.
Teoretycznie wymaga wymiany podkładek - zakup tylko u autoryzowanego.
Robiłem - więc wiem. Mam zawór jak na drugim linku 036 131 503 nie pamiętam końcówki literowej, ale ona nie zmienia wiele w działaniu zaworu - decyduje o wyprowadzeniu dodatkowego wyjścia na filterek (proste, łamane itp) oraz o formie i umiejscowieniu otworów.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak przepustnica, silnik zgaszony, zapłon włączony.
Silnik grupa 74 basic settings.
pole 1 położenie 0 - wartość 0.3-1.3
pole 2 położenie 100% - wartość 2.9-4.6
pole 3 położenie aktualne 0.3-4.6
pole 4 stan adaptacji: OK.
Silnik grupa 74 basic settings.
pole 1 położenie 0 - wartość 0.3-1.3
pole 2 położenie 100% - wartość 2.9-4.6
pole 3 położenie aktualne 0.3-4.6
pole 4 stan adaptacji: OK.
wyżej SATA odkopał i cytuje mój bardzo stary post (z 2008 r)w którym piszę że w benzynie nie ma egr.
odszczekuję, z mojego obecnego stanu wiedzy wynika że w niektórych silnikach benzynowych jednak jest klasyczny egr z n18 czyli recylkulacja spalin.
egr w benzynie ma za zadanie obniżyć zawartość tlenków azotu w spalinach.
a w środku zawór może wyglądać tak:
z boku opis działania.
jak widać jest to dosyć skomplikowana w budowie część i nie wystarczy pomoczyć go w benzynie i oczyścić.
odszczekuję, z mojego obecnego stanu wiedzy wynika że w niektórych silnikach benzynowych jednak jest klasyczny egr z n18 czyli recylkulacja spalin.
egr w benzynie ma za zadanie obniżyć zawartość tlenków azotu w spalinach.
a w środku zawór może wyglądać tak:
z boku opis działania.
jak widać jest to dosyć skomplikowana w budowie część i nie wystarczy pomoczyć go w benzynie i oczyścić.
Ostatnio zmieniony pt kwie 23, 2010 19:57 przez beetle, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl