Drgania na kierownicy przy prędkości powyżej 90 km/h
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Niedawno dowiedziałem się że mam luzy na końcówkach drążków kierowniczych. Czy te luzy mogą być powodem tego że podczas szybszej jazdy mam drgania na kierownicy? Drgania pojawiają się tak przy prędkości 100km/h i nasilają się wraz ze wzrostem prędkości. Kierownica drga również podczas jazdy pod górę i podczas skręcania w trakcie jazdy(bardzo silne drgania!).
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Drgania na kierownicy przy prędkości powyżej 90 km/h
w paasacie żony niedawno działo się identycznie, okazał się walnięty przegub wewnętrzny, drgania występowały tylko podczas przyśpieszania, po odpuszczeniu pedału gazu albo przy hamowaniu silnikiem drgań nie było, po wymianie przegubu wewnętrznego wszystko wróciło do normygolas_12 pisze:Od czasu jak kupilem samochod mam drgania na kierownicy i nie wiem czym jest to spowodowane. Mam VW Golfa 4 w TDI i przy predkosci powyzej 90 Km/h czuje straszne drgania na kierownicy. Drgania sa tylko wtedy jak naciskam na pedal gazu. Gdy go puszcze drgania ustepuja. Przy mniejszej predkosci jak 90 km/h nie ma tego problemu. Wymienialem juz opony, klocki i tarcze ale to nic nie pomoglo. Opony tez byly wywazone. Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawian.
[ Dodano: 20 Maj 2009 09:05 ]
osobiście nie spotakłem się, żeby wpływało to na drgania kierownicygolas_12 pisze:Niedawno dowiedziałem się że mam luzy na końcówkach drążków kierowniczych. Czy te luzy mogą być powodem tego że podczas szybszej jazdy mam drgania na kierownicy? Drgania pojawiają się tak przy prędkości 100km/h i nasilają się wraz ze wzrostem prędkości. Kierownica drga również podczas jazdy pod górę i podczas skręcania w trakcie jazdy(bardzo silne drgania!).
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
trzaskanie i stukanie słychać przy walniętym przegubie zewnętrznym, zaś przy uszkodzonym wewnętrznym nic nie słychaćgolas_12 pisze:No ale jeżeli miałbym uszkodzony przegub wewnętrzny to słyszałbym jakieś stukanie albo trzaskanie a u mnie nic takiego nie występuje. hmmm a ile kosztuje wymiana tego przegubu?
- xlsss
- Użytkownik
- Auto: MK3
- Silnik: AAZ
- Kontakt:
Kumpel miał takie drgania jak opisujesz po wygiętych felgach aluminiowych. Wymienił felgi i było wszystko ok. Nie wiem czy to Ci cos pomoze, ale taki przypadek znam Powodzeniagolas_12 pisze:Od czasu jak kupilem samochod mam drgania na kierownicy i nie wiem czym jest to spowodowane. Mam VW Golfa 4 w TDI i przy predkosci powyzej 90 Km/h czuje straszne drgania na kierownicy. Drgania sa tylko wtedy jak naciskam na pedal gazu. Gdy go puszcze drgania ustepuja. Przy mniejszej predkosci jak 90 km/h nie ma tego problemu. Wymienialem juz opony, klocki i tarcze ale to nic nie pomoglo. Opony tez byly wywazone.
w każdym przypadku może być inna przyczyna..zarowa7 pisze:Nie bardzo sie z tym zgodze, mam taki sam problem z nowymi tarczami tylko na dodatek klocki lapia tylko polowe tarcz a sa rowzniez nowe, stawiam na zaciski i prowadnice
najczęściej wibracje na kierownicy przy hamowaniu powodowane są krzywymi tarczami, choćby nawet były nowe.. też się zdarza