Nadpobudliwy ABS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Casio
Nowicjusz
Nowicjusz

Nadpobudliwy ABS

Post autor: Casio » pn maja 18, 2009 23:54

Witam.
Jeżdzę juz z tym ABS'em kilka miesięcy.Przy dojeżdzaniu na światłach czy tam kiedy parkuję,załąncza się ABS nawet na suchej nawierzchni.Byłem ostatnio z tym u mechanika,przy okazji zrobił tylne hamulce(przeczyścił,wymienił tarcze i klocki bo zapieczone),ale nie wiem czy to miało by wpływ na działanie ABS'u.Z przodu przeczyścił a właściwie przedmuchał miejsca gdzie są czujniki z ABS'u czytałem,że czasem pomaga,podłączył laptopa przejechaliśmy się po mieście i faktycznie problem zniknął.Ale kiedy odjechałem już z z serwisu i przyjechałem do domu problem wrócił,co mnie dość zdziwiło.Czy jest możliwie aby podłączając laptopa z jakimś programem można wyłączyć ABS ? Jest to dlamnie dośc dziwne.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt maja 19, 2009 10:44

Casio pisze:Czy jest możliwie aby podłączając laptopa z jakimś programem można wyłączyć ABS
NIe można. Można zdiagnozować. Jaki bład wystąpił w sterowniku ABS?

Awatar użytkownika
Casio
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Casio » wt maja 19, 2009 11:16

Właśnie nie było żadnych błędów,wyglada jak by wszystko odczytywał poprawnie,ale jednak myląco.Jeszcze będę musiał drążyć tą sprawę.Czytałem kiedyś,na jakimś forum,że w np: Passatach też ludzie mieli taki problem i wystarczyło przeczyśćić czujniki,fakt pomogło,ale coś na krótko.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt maja 19, 2009 19:23

Może więc trzeba wziąć komputer do auta,wyjechać na drogę i zdiagnozować układ odczytując bloki pomiarowe.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt maja 19, 2009 19:48

Jeśli to dzieje sie tylko podczas hamowania to być może króryś czujnik słabo czuje zebatkę. Na przykład z powodu dużych luzów na łożysku. Komputer wtedy nic nie wykaze.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

zikr6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zikr6 » śr maja 20, 2009 09:01

Miałem kiedyś w Polo podobny przypadek.Nie miałem z tyłu hamulców i przy każdym wciśnięciu hamulca włączał się ABS.Problem zniknął po wymianie szczęk.Ale Ty piszesz że robiłeś hamulce z tyłu,a może nie działają?

Awatar użytkownika
Casio
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Casio » śr maja 20, 2009 22:57

Po wymianie tylnych hamulców,zdarza się co jakiś czas,nie zawsze,jak do tej pory.Jak wyjechałem z mechanikiem na miasto to nie to auto,aż musiałem się od nowa przyzwyczaić :bigok: ,żaden ABS nie załanczał się przy stawaniu.Tylne hamulce były słabe,zapieczone,na jednej tarczy brało tylko z jednej strony,i była na nich korozja,teraz lepiej hamuje,ręczny też lepiej łapie.Ostatnio nawet zauważyłem,że przy mocniejszym hamowaniu kierownica potrafiła skręcić w lewo,kiedy jej nie trzymałem oczywiście.Ale to było przed wymianą i to chyba dzieje się jak przednie hamulce nie są za dobre,bo od tylnych to raczej nie,tak myślę.Podejrzewam,że trzeba będzie jeszcze coś tam pogrzebać przy przednich.Tylko dziwne,ze było ok a teraz znowu lipa.

jawor87
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: jawor87 » czw maja 21, 2009 14:15

mialem podobnie z ABS-em w swoim mk3 GTI,często nadpobudliwie sam się włączał przy hamowaniu,nawet przy spokojnym ruszaniu EDS(bo mam opcje taka) dawał w pedał aż do pewnego momentu... raz jechałem musiałem ostro zahamować i pyk przestał działać ABS/EDS paliła się kontrolka.Po zatrzymaniu zgasiłem silnik,zapaliłem ponownie i znów wszystko działało ale tylko chwile! Sprawdzałem bezpieczniki,jeden od ABS-u był spalony wymieniłem,i dalej jest lipa,nie działa! Sprawdzałem przewody od czujników i są całe,koronka te przy piastach też dobre :chytry: z tym że nie byłem na kąpie żeby to zdiagnozować....Może jakieś macie pomysły co może być? według mnie jakieś spięcie,bo skoro spalił sie bezpiecznik.
pozdro

Ibi 0-100km/h ABF
http://youtu.be/32MQnlPlRL0

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”