montaz klimatyzacji
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ...radek...
- Użytkownik

montaz klimatyzacji
witam. bede chcial w przyszlosci zalozyc w swoim mk3 klime i chcialbym sie dokladnie dowiedziec co jest mi potrzebne do montazu, jakie elementy. oczywiscie bede chcial kupic caly komplet tylko chce wiedziec co i jak, zeby nie przeplacic, a potem jeszcze dokladac. i jeszcze jedno pytanko-od jakiego silnika klima spasuje???
dzieki i pozdro.
mam silnik 1.8 ADZ
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2009 22:01 przez ...radek..., łącznie zmieniany 1 raz.
co potrzebujesz , najpierw to cały nadmuch do środka pod deskę rozdzielczą , panel sterowania , przyciski do włączania klimy i obiegu zamkniętego , wężyki podciśnienia , zbiornik podciśnienia , zaworek elektromagnetyczny do podciśnienia , sterownik wentylatorów lub przekaźniki , w zależności od instalacji , pas przedni na dwa wentylatory , wentylatory , pasek klinowy do nich , węże klimy , chłodnice klimy , chłodnice wody ( jest inna) alternator , łapa mocowania altka i kompresora , kompresor , osuszacz , zawór rozprężny , zaworek zwrotny podciśnienia , instalacja , zawór ciśnieniowy , króciec gumowy do odprowadzenia skroplin w przegrodę czołową , czujnik temperatury zewnętrznej , osłona na zawór rozprężny , koło pompy wody , dwa nowe paski
[ Dodano: 17 Maj 2009 22:23 ]
oczywiście to się tyczy klimy manualnej , do klimatronika potrzeba trochę innych rzeczy
[ Dodano: 17 Maj 2009 22:23 ]
oczywiście to się tyczy klimy manualnej , do klimatronika potrzeba trochę innych rzeczy
- ...radek...
- Użytkownik

chodzi mi o manual. czyli jesli ktos sprzedaje klime kompletna to mozna spodziewac wszystkiego???
a czy duzo roboty z tym jest???
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2009 22:28 przez ...radek..., łącznie zmieniany 1 raz.
kompletną to będziesz miał , jak sam sobie wymontujesz , i jeszcze będziesz dokładnie wiedział co wymontować , roboty troszke jest , najwięcej jest problemu z założeniem kompletnego nadmuchu , bo musisz wyjąć całą deske , i wyciąć otwór na rurki klimy w przegrodzie , oraz otwór na wyprowadzenie skroplin , ale w golfie masz zaznaczone nawygłuszeniu ściany grodziowej , gdzie wycinać
- ...radek...
- Użytkownik

- ...radek...
- Użytkownik

- ...radek...
- Użytkownik

Witam
Postanowiłem powiedzieć coś od siebie bo właśnie kończę uruchamiać klimatyzacje.
Mam MK3 TDI z 95 roku, klime kupiłem od varianta 97 rok.
Dałem 400 zł za sprężarke, przewody, cały nadmuch z pod deski, panel, przyciski.
Dokupiłem komplet chłodnic 260 zł, i pas przedni dwu wentylatorowy 160 zł.
Musiałem jeszcze dokupić koło pasowe pompy wody bo w TDI jest inne 50 zł, nowe paski wielorowkowy, klinowy i do wentylatorów ok 70 zł.
Zamotowałem to co pod maską jednego dnia, obyło się bez niespodzianek
Łapa z alternatorem była przystosowana do przykręcenia sprężarki.
Kolejnego dnia zdejmowałem deske i montowałem resztę.
Potem dokupiłem jeszcze sterownik klimatyzacji 80 zł, przekaźnik 20 zł,
wiązkę klimy z pod maski 150 zł.
Poskładałem to do kupy wczoraj.
Przekaźnik się włącza więc jadę pojutrze napełnić klime.
Max 200 zł jeszcze dojdzie.
To jeśli chodzi o klime,
jeżeli będę chciał żeby mi jeszcze działał obieg zamknięty muszę dokupić przewody podciśnieniowe i zaworek. Akumulator podciśnienia już kupiłem 60 zł.
Jakbym z obecną wiedzą pojechał po klimatyzacje a kupowałem pierwsze elementy w październiku chyba, to bym więcej tego wytargał.
Są dwa rodzaje klimatyzacji w Golfach 3, jakbym kupił ten starszy typ prawdopodobnie nie musiałbym zdejmować deski rozdzielczej, bo ma mniejszą prawą cześć nadmuchu i da się wymienić tylko tą prawą cześć odkręcając tylko schowek i airbaga.
Można też zmniejszyć koszty nie wymieniając chłodnicy wody, tylko wtedy wąż dolny będzie mocno obcierał o sprężarkę, no i można pozostać przy jednym wentylatorze.
Dam znać jak zacznie działać
Pozdrawiam.
Postanowiłem powiedzieć coś od siebie bo właśnie kończę uruchamiać klimatyzacje.
Mam MK3 TDI z 95 roku, klime kupiłem od varianta 97 rok.
Dałem 400 zł za sprężarke, przewody, cały nadmuch z pod deski, panel, przyciski.
Dokupiłem komplet chłodnic 260 zł, i pas przedni dwu wentylatorowy 160 zł.
Musiałem jeszcze dokupić koło pasowe pompy wody bo w TDI jest inne 50 zł, nowe paski wielorowkowy, klinowy i do wentylatorów ok 70 zł.
Zamotowałem to co pod maską jednego dnia, obyło się bez niespodzianek
Łapa z alternatorem była przystosowana do przykręcenia sprężarki.
Kolejnego dnia zdejmowałem deske i montowałem resztę.
Potem dokupiłem jeszcze sterownik klimatyzacji 80 zł, przekaźnik 20 zł,
wiązkę klimy z pod maski 150 zł.
Poskładałem to do kupy wczoraj.
Przekaźnik się włącza więc jadę pojutrze napełnić klime.
Max 200 zł jeszcze dojdzie.
To jeśli chodzi o klime,
jeżeli będę chciał żeby mi jeszcze działał obieg zamknięty muszę dokupić przewody podciśnieniowe i zaworek. Akumulator podciśnienia już kupiłem 60 zł.
Jakbym z obecną wiedzą pojechał po klimatyzacje a kupowałem pierwsze elementy w październiku chyba, to bym więcej tego wytargał.
Są dwa rodzaje klimatyzacji w Golfach 3, jakbym kupił ten starszy typ prawdopodobnie nie musiałbym zdejmować deski rozdzielczej, bo ma mniejszą prawą cześć nadmuchu i da się wymienić tylko tą prawą cześć odkręcając tylko schowek i airbaga.
Można też zmniejszyć koszty nie wymieniając chłodnicy wody, tylko wtedy wąż dolny będzie mocno obcierał o sprężarkę, no i można pozostać przy jednym wentylatorze.
Dam znać jak zacznie działać
Pozdrawiam.
więc Tobie tak samo sie udało jak mi , tylko u mnie niestety nie było szansy zostawić starej chłodnicy wody , bo przez ten dolny króciec nie dałem rady przykręcić sprężarki , a zostawiając pas na jeden wentylator , byłem przekonany że chłodzenie będzie jednak mizerne , więc jak już tyle wpakowałem to jednak wymieniłem pas na dwa wiatraki , ale wtedy pojawił się problem z silnikiem , u mnie ma teraz trzy biegi nie dwa , więc pomiąłem ten pośredni , ale kostka do kabli już inna , następna sprawa to był dobo paseczka , te co są opisane w ETCe nijak nie pasowały , jedne za krótkie , jedne za długie , dobrze że są różne w sklepie , to dobrałem
WITAM
!!! Klima działa !!!
po nabiciu zadziałało od razu
W zasadzie sam ją montowałem więc jestem w szoku !!!
Widziałem dziś jak się zmienia ciśnienie w układzie i jak szybko zbijają je wentylatory na chłodnicy, dobrze że zdecydowałem się na dwu wentylatorowy pas przedni.
Jakby ktoś miał pytania co do montażu klimy VALEO (nowszy typ) w MK3 TDI 1Z
to chętnie pomogę.
Pozdrawiam.
!!! Klima działa !!!
po nabiciu zadziałało od razu
W zasadzie sam ją montowałem więc jestem w szoku !!!
Widziałem dziś jak się zmienia ciśnienie w układzie i jak szybko zbijają je wentylatory na chłodnicy, dobrze że zdecydowałem się na dwu wentylatorowy pas przedni.
Jakby ktoś miał pytania co do montażu klimy VALEO (nowszy typ) w MK3 TDI 1Z
to chętnie pomogę.
Pozdrawiam.