golf 3 ABU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
golf 3 ABU
witam mam taki problem po nagrzaniu silnika okropnie skrzypi mi sprzegło tzn nie moge zwolnic plynnie sprzegla tylko dziwnie przeskakuje co moze byc tarcze czy juz cale sprzegło do wymiany??
Też miałem ten problem latem (kiedy było gorąco) - skrzypiało przy wciskaniu/zwalnianiu pedału sprzęgła.
Najpierw myślałem, że to linka, albo zam pedał jest nie nasmarowany, ale po bliższych oględzinach doszliśmy do wniosku, że to pewnie sprężyna już trochę dobita.
Jesienią jak się ochłodziło - problem ustąpił. Zobaczymy co będzie za kilka miesięcy
Najpierw myślałem, że to linka, albo zam pedał jest nie nasmarowany, ale po bliższych oględzinach doszliśmy do wniosku, że to pewnie sprężyna już trochę dobita.
Jesienią jak się ochłodziło - problem ustąpił. Zobaczymy co będzie za kilka miesięcy

Może to wygladać na sprężyne, albo faktycznie coś Ci przyciera w mechaniźmie sterowania, tarcza raczej na samym końcu.grybam pisze:nienie kiedy wcisne na biegu to nie szarpie wszystko ok jest problem z puszczaniem i wciskanie skacze mi pedal tak jakby cos mialo sie zatrezc za chwilepowiedzcie mi czy ro caly docisk do wymiany czy tylko tarcze i te sprezyny??
ps. a jak pytalem o prace na włączonym sprzęgle - miałem na myśli co się dzieje jak jedziesz (zasada podstawowa - pedał wciśnięty - sprzęgło nie pracuje; pedał w górnej pozycji - praca sprzęgła)
-
- Ma gadane
Witam.Troche mnie przeraza te sprzegło w naszych golfikachRafaello27 pisze:W rozmowie z moim znajomym mechanikiem dowiedziałem się, że sprzęgło w 1.6 m.in. ABU jest mało trwałe - wytrzymuje ~100 tyś.km.
Rozmowa była żartobliwa - pytam: to ile wytrzyma mi ten motorek???
On mi na to 500 tyś.km, ale będziesz musiał jeszcze 4 razy wymienić sprzęgło:):):)