pompa hamulcowa z abs
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- mr_jaru
- Użytkownik

- Kontakt:
pompa hamulcowa z abs
mam pytanie da sie podłaczyc pompe hamulcowa abs z kompem pod zwykłe hamulce bez czujnikow,tak aby były normalne hamulce?
jaru
- Paweł Marek
- V.I.P.

- Paweł Marek
- V.I.P.

bajeczka. Siła hamowania z rzeczy co są pod maską zależy od rozmiarów zasadniczej pompy i od średnicy serwa. Były chyba po dwa rodzaje do mk2.mr_jaru pisze:pompa abs ma duzo lepsza siłe hamowiania
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Niestety to jest prawda... Średnica serwa jest ważna. W MK2 napewno były 7 calowe, a w passatach i mk3 były 9". Możesz też podmienić pompę na 22mm i to w zupełności wystarczy, a dalej jak chcesz modować hamulce to wstaw jakiś hamulec dużej średnicy... 256, 280, lub 288 na piastach od G60.Paweł Marek pisze:bajeczka. Siła hamowania z rzeczy co są pod maską zależy od rozmiarów zasadniczej pompy i od średnicy serwa. Były chyba po dwa rodzaje do mk2.
- mr_jaru
- Użytkownik

- Kontakt:
mam jeszcze pytanie czy pompa z gti nada sie bez problemu zamiast zwykłej ktora mam teraz,bo ktos na forum mowił mi ze jest jakas roznica z srednicy przewodow hamulcowych?taka pompa podejdzie?
http://moto.allegro.pl/item613997519_po ... rytas.html
http://moto.allegro.pl/item613997519_po ... rytas.html
Ostatnio zmieniony czw maja 14, 2009 11:50 przez mr_jaru, łącznie zmieniany 1 raz.
jaru
nie ma różnicy raczej w średnicy przewodów hamulcowych tylko w średnicy tłoczyska pompy. czyli jak masz większą średnicę to pompa pompuje więcej płynu niż ta mniejsza, automatycznie zwiększa się ciśnienie jeśli reszta układu się nie zmienia.
Nie wiem jak jest z pompami od GTI ale trzeba by podejrzeć w książce... Ja mam założone hamulce 256x22 przód i tył tarcze i nie zmieniałem pompy ani serwa (oryginalnie był motor 1,6PN) i różnica w hamowaniu jest znacznie ale to ZNACZNIE odczuwalna...
Nie wiem jak jest z pompami od GTI ale trzeba by podejrzeć w książce... Ja mam założone hamulce 256x22 przód i tył tarcze i nie zmieniałem pompy ani serwa (oryginalnie był motor 1,6PN) i różnica w hamowaniu jest znacznie ale to ZNACZNIE odczuwalna...
wiesz to na ten temat można by osobny temat założyć...mr_jaru pisze:o widisz u mnie hamulce sa słabe
z przodu masz zapewne tarczkę 239 na 13 a z tyłu bęben więc rewelacji nie ma co się spodziewać... Możesz podmienić hamulce całe a koszt pompy jak sam widziałeś to nieiwelki koszt więc gratisowo możesz sobie poszukać średnicy 22mm albo poszukaj razem z serwem i wymień razem z hamulcami. Koszt serwa i pompy myślę że nie więcej niż 150PLN
kiedys słyszałem, że nie można kupować suchych lub długo leżących bez płynu pomp...
- mr_jaru
- Użytkownik

- Kontakt:
powiem ci tak mam golfa GTD 1.6TDic i hamulce ma rewelacyjne(przód 239 całe tarcze i bebny),lekko dotkne pedał i auto staje.Natomiast w vw jetta pedal srednio stoi i nie ma takiej siły hamowiania jak powinna byc.Klocki i i tarcze niby sa ok, nie wiem jak jest z tyłem bo nie sprawdzałem.Narazie planuje wymienic pompe i przod na wentylowany 239mm
jaru
porównaj sobie koszty hamulcy i osobiście wstawiłbym 256x22 od GTI albo passata. i jeśli chcesz się pobawić to z czasem podmienić serwo na 9". A może twoja pompa w jettcie nie trzyma ciśnienia, albo przepuszcza sekcjami, albo trzeba porządnie odpowietrzyć hamulce przy okazji zmiany płynu na świeży...
[ Dodano: 14-05-09, 22:25 ]
u mnie pedał hamulca jest twardy w połowie...
[ Dodano: 14-05-09, 22:25 ]
u mnie pedał hamulca jest twardy w połowie...
- mr_jaru
- Użytkownik

- Kontakt:
powiedz mi serwo i pompa od passata b3 nada sie?tarcze 239 na wentylu mam na stanie wiec narazie takie zaloze.ostanio wymieniałem przednie wezyki i rurki hamulcowe wiec hamulce mam odpowietrzone.
[ Dodano: 14 Maj 2009 22:38 ]
nada sie taka pompa?
http://moto.allegro.pl/item634987590_po ... b3_b4.html\
[ Dodano: 14 Maj 2009 22:38 ]
nada sie taka pompa?
http://moto.allegro.pl/item634987590_po ... b3_b4.html\
jaru