problem z włączeniem lampy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

problem z włączeniem lampy

Post autor: lambert86 » śr maja 13, 2009 19:07

Witajcie

mam lampy soczewkowe i zestaw HID, cuda się dzieją, bo gdy wlaczam światła to czesto nie włacza mi sie jedna lampa :/ nie ma reguły, bo wypada to losowo raz lewa a raz prawa :crazy: nie wiem czego to może być wina :/
1. słabego napięcia ? bo mam wrazenie ze która lampa zapali sie pierwsza ta bedzie świcila a druga wtedy się nie zapali :/
2. przekaźnika ?
3. coś gdzieś nie styka ?

mogłby ktos pomóc jak sprawdzić czego to wina ? chciałbym sprawdzic po właczeniu świateł, gdy jedna lampa się nie zaświeci czy dochodzi do niej napięcie, ale nie mam pojęcia na ktorym kablu powinno ono być ..

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » śr maja 13, 2009 19:48

Masz za małe napięcie w chwili włączania świateł,pomoże tutaj instalacja przekaźnika,było wiele razy,spojrzyj do FAQ tam powinieneś znaleźć temat.
Np. tutaj:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=64358
Ostatnio zmieniony śr maja 13, 2009 19:51 przez marcin.w, łącznie zmieniany 1 raz.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » śr maja 13, 2009 23:29

słuchaj dzialy mi sie ostatnio takie cuda ze zgaslo mi prawe światło mijania a zapaliło sie dlugie :/ tak dziwnie, wylaczylem światla i zapaliłem znow i było ok,

nie wiem od czego to moze byc :/

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » śr maja 13, 2009 23:41

Ja tak miałem - ale nie było to związane ze zbyt małym napięciem - mi padły łączenia kabli w przetwornicy(chodzi o kabel przetwornica -żarnik). Były nadpalone w przetwornicy przy samej płytce. Raz działało raz nie - miałem taki objaw że albo gasło podczas jazdy, albo jak się zapalało światła to palnik się kekko zapalił i zaraz zgasł. Dodatkowo trafiłem na wersję z zakłóceniami. Jak kupiłem CB to ksenon trafił na strych.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » śr maja 13, 2009 23:49

kurcze dopiero przetwornice mialem wymieniane niby na nowki <hmmm>, kurcze rozkrecać przetwornicy to mi sie nie widzi :crazy: , u mnie w sumie jak załapią to nie gasną, tylko czasem jest tak jak piszesz przy wlaczaniu jedna zapali się a druga mignie lekko i zgasnie :/

zaczynam myślec ze te hid'y to straszny badziew jest :/
Ostatnio zmieniony śr maja 13, 2009 23:52 przez lambert86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » czw maja 14, 2009 00:07

Ja miałem przetwornice OLO D2R/D2S 35W, żarniki 8000K. Nawet wycytałem że te zakłócenia na fali radiowej mają wpływ na pracę kompa w autku. Więc wywaliłem - a było mi szkoda bo fajnie na niebiesko świeciły. Jak ktoś potrzebuje to oddam te przetwornice i jeden palnik(jeden się zjarał) za 50 zł jakiemuś majsterkowiczowi. (przetwornice sprawne)

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » czw maja 14, 2009 19:35

kurde a myślisz ze zmiana przekaźników pomoże ?? bo nie wiem co poczynić :/ czy jechac gdzies do elektryka zeby zobaczył co sie tak tak naprawde dzieje :/

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » czw maja 14, 2009 20:59

Sprawdzić wtyczki przy przetwornicach wpierw - może gdzieś nie styka. Niech ktoś ci zapala i gasi a ty podociskaj wtyczki w tym czasie.

[ Dodano: 14 Maj 2009 23:41 ]
Możesz jeszcze przetwornice miejscami pozamieniać i zobaczyć czy gaśnięcie się przenosi razem z tym ustrojstwem.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » pt maja 15, 2009 09:57

wiesz co bo ja juz byłem jakis tydzien temu u sprzedawcy... sprawdzaliśmy te hidy u niego w garazu przy akumulatorze, no i niby sie właczały normalnie z tym ze dał mi całkiem nowe przetwornice ... bo mowil ze tak lekko mrugały i dziwnie działały.. wiec mysle ze wtyczki powinny być okej, ale dla pewnoci jeszcze raz to wszystko posprawdzam.

Zauważyłem tez ze to nie jest tak ze jedna strona nie działa, tylko raz sie zapali prawa a raz lewa, czasem obie. Wg mnie to wpada to w cos jak kolega niapisał wyzej ... ze za mało pradu dostają <hmmm>

i jeszcze jedna sprawa jak byłem u sprzedawcy to mialem je wyciagniete i wsadzone zwykłe żarowki jakies... i od prawej lampy mi strzelil bezpiecznik :/ wymienilem i niby bylo okej ... ale jak juz dodtalek hidy spowrotem to po zamontowaniu znów była lipa bo lampa ta prawa w ogole nie startowała :/ nie wiem co sie tam z nia dzialo, ruszanie wszystkim stykami nic nie dalo... i po chwili wlaczania i wył. załapała :/ normalnie szok

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » pt maja 15, 2009 11:59

To wiadome że przetwornice więcej prądzich zjadają. Więc pewnie tak jak było wcześniej pisane (skoro masz pewność że bezpośrednio z aku wszystko śmiga) usterka jest na okablowaniu idącym do kabiny albo samym przekaźniku lub samym przełączniku świateł (przerywanie na stykach). Proponuje zacząć sprawdzanie od przełącznika.(podpiąć bez niego łącząc piny w gnieździe).

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt maja 15, 2009 14:11

fleshu pisze:(...)Niech ktoś ci zapala i gasi a ty podociskaj wtyczki w tym czasie.
Żeby go zabiło?! Na wyjściu przetwornicy jest kilka tysięcy volt; a z resztą ochotnicy mile widziani i widzowie niech później wstawią opis na forum: jak było? Ochotnik raczej już nam nie napisze...

No i przetwornice borą mniej mocy niż żarowki halogenowe (ok. 30÷35W zamiast 55W).
Ostatnio zmieniony pt maja 15, 2009 14:12 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » pt maja 15, 2009 15:03

HehHE Mnie nie zabiło - no ale ja nie mówiłm nic o grzebaniu palcami wewnątrz wtyczek. Mówiłem podociskać a nie rozpinać na włączonym. Fakt - przetwornica daje 23000 V - a ile amper?. Pewnie jak by ktoś chciał sprawdzić to zadziała przy dotknięciu jak paralizator- heheh. Ja tam miałek przerwę w przetwornicy i to był jedyny sposób na ocenę sytuacji, bo kable wyglądały zdrowo - ale przetwornica jest zalana w środku takim siliconem - no i tam było przepalone. Raczej ciężko jest stwierdzić takie coś jeżeli na włączonych światełkach się nie ruszy kablami. A jaka jest twoim zdaniem przyczyna, kolego Zico63b, , że koledze lambert86, tak nie zapala palników?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt maja 15, 2009 21:50

No, owszem, może być przepalenie w miejscach mało widocznych, lecz mam do tego celu rękawice monterskie czyli nieco chroniące od wysokiego napięcia.

*Wczoraj miałem mało czasu, dziś nieco szerzej o ryzyku dotykania tych kabli: Gdy wszystko jest w porządku i urządzenie działa - zabezpieczenia stosowane przez wytwórcę czyli izolacja oraz odstępy konstrukcyjne najczęściej zabezpieczają przed przeskokiem iskry. Jednak w razie niesprawności sytuacja się zmienia. Podchodząc do sprzętu, nie znamy rodzaju usterki, może to być właśnie uszkodzenie izolacji, czasem niewidoczne a jednak dające tzw. "przebicie" i porażenie staje się możliwe. Przy takich na przykład przebiciach te "losowe" zapalania się lamp są całkiem prawdopodobne. Przypomnijmy sobie zdarzenia z kablami zapłonowymi, napięcia są te same: nowe ze sklepu możemy je sobie spokojnie głaskać i nic a spróbujmy to zrobić ze starszymi - ileż to razy dostaliśmy "kopa" a przecież nie wkładaliśmy palca do środka...

Faktyczne przyczyny mogą być różne i najlepsza wydaje mi się rada Kolegi by przemontować na drugą lampę przetwornicę (inaczej mówiąc zamienić stronami).
Wykaże czy kable dla danej strony czy też same przetwornice są tu winne.
Poza starannym sprawdzeniem zasilania - pozostałą część jest naprawdę niełatwo sprawdzić z uwagi na właśnie te wysokie napięcia.
Ostatnio zmieniony sob maja 16, 2009 15:14 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » pt cze 26, 2009 00:54

odświeze temat ... no wiec sprawa wygląda tak... ze mam nowki przetwornice .. no podłaczjac bezpośrednio pod aku oba żarniki zpalaja sie odrazu bez problemu, problem sie pojawia gdy właczam je w aucie :/ powiedzcie mi czy :/

1. moge zamntowac jakies mocniejsze przekaźniki ?? jeśli tak to jakie i skąd je mozna dorwac ?
2. czy da rade i czy w ogole mozna podłaczyc lampy do aku ?? wstawiajac osobny bezpiecznik ?? gdzieś widzialem takie wykonanie, ale jak to wyszlo nie wiem ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”