Katalizator a sonda Lambda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Katalizator a sonda Lambda
Wiatm Wszystkich!
Mam wyczyszcony katalizator a w nim sondę lambda. Na vagu pokazuje mi błąd sondy. Chcę wywalić kata i zastosować rurkę. Czy wstawienie labdy w rurke nie będzie zakłamywać jej wskazań.
Mam wyczyszcony katalizator a w nim sondę lambda. Na vagu pokazuje mi błąd sondy. Chcę wywalić kata i zastosować rurkę. Czy wstawienie labdy w rurke nie będzie zakłamywać jej wskazań.
babylock
lambda
Nie powinno. Sonda lambda znajduje się przed katalizatorem więc i tak kontroluje spaliny na odcinku między kolektorem a katem. Więc myślę że usunięcie katalizatora może co najwyżej zaszkodzić środowisku a nie silnikowi. Co innego gdyby sonda była za katalizatorem ale z tego co się orientuję to nie stosuje się takich rozwiązań. Mogę się oczywiście mylić. Niech inni koledzy się jeszcze wypowiedzą....
pcbol329
Re: lambda
pcbol329 pisze:Nie powinno. Sonda lambda znajduje się przed katalizatorem więc i tak kontroluje spaliny na odcinku między kolektorem a katem. Więc myślę że usunięcie katalizatora może co najwyżej zaszkodzić środowisku a nie silnikowi. Co innego gdyby sonda była za katalizatorem ale z tego co się orientuję to nie stosuje się takich rozwiązań. Mogę się oczywiście mylić. Niech inni koledzy się jeszcze wypowiedzą....
W tym problem, że u mnie jest w katalizatorze. Katalizator w środku jest pusty i tworzy się taka grucha powodująca jak mi się zdaje rozprężanie oraz dziwny dzwięk.
babylock
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ja myślę przespawaj sondę bliżej silnika, tak jak u mnie jest w tym miejscu gdzie rura rozszerza się dopiero a nie z boku jak narysowałeś. Też wybebeszyłem kat i zero problemów z silknikiem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.