uciekający olej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
uciekający olej
od 3 dni ucieka mi olej prawdopodobnie na uszczelniaczu wału przy przy kole pasowym,i tak jakby troche przez uszczelke misy ale to tylko wrażenie,czy może to być spowodowane zapchaną odmą?
-
- Ma gadane
Nie koniecznie zapchaną odmą.
Odma jest przykręcona do bloku silnika i uszczelniona O-ringiem fi ~50mmx~4.
Zmieniałem tą uszczelkę, bo chlapało mi olejem po silniku, spływało na uszczelkę miski, a po niej na pompę wspomagania i kapało mi w garażu.
Wyeliminowałem wszelkie wycieki - uff - wiele oględzin i pomysłów mnie to kosztowało.
A druga sprawa - tak sprytnie i nie uchwytnie ciekło mi z uszczelki pod pokrywą zaworów, pod osłoną paska rozrządu, że nie było to widoczne i spływało na pompę wspomagania kierownicy.
Odma jest przykręcona do bloku silnika i uszczelniona O-ringiem fi ~50mmx~4.
Zmieniałem tą uszczelkę, bo chlapało mi olejem po silniku, spływało na uszczelkę miski, a po niej na pompę wspomagania i kapało mi w garażu.
Wyeliminowałem wszelkie wycieki - uff - wiele oględzin i pomysłów mnie to kosztowało.
A druga sprawa - tak sprytnie i nie uchwytnie ciekło mi z uszczelki pod pokrywą zaworów, pod osłoną paska rozrządu, że nie było to widoczne i spływało na pompę wspomagania kierownicy.
Przy zapchanej odmie to raczej zużycie oleju by wzroslo, a Ty raczej masz ewidentnie wyciek (jeśli byłby spod odmy to owszem). Więc wytrzyj silnik i zobacz dokładnie skąd leci, bo oblane możesz mieć co innego, a leci z innego miejsca tylko wędruje sobie po silniku
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....