Katalizator a sonda Lambda

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

babylock
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Katalizator a sonda Lambda

Post autor: babylock » pn maja 11, 2009 23:13

Wiatm Wszystkich!
Mam wyczyszcony katalizator a w nim sondę lambda. Na vagu pokazuje mi błąd sondy. Chcę wywalić kata i zastosować rurkę. Czy wstawienie labdy w rurke nie będzie zakłamywać jej wskazań.

babylock

pcbol329
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

lambda

Post autor: pcbol329 » pn maja 11, 2009 23:27

Nie powinno. Sonda lambda znajduje się przed katalizatorem więc i tak kontroluje spaliny na odcinku między kolektorem a katem. Więc myślę że usunięcie katalizatora może co najwyżej zaszkodzić środowisku a nie silnikowi. Co innego gdyby sonda była za katalizatorem ale z tego co się orientuję to nie stosuje się takich rozwiązań. Mogę się oczywiście mylić. Niech inni koledzy się jeszcze wypowiedzą....

pcbol329

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » pn maja 11, 2009 23:42

na pewno nie będziesz miał problemów przez sondę ale mozesz mić jak wywalisz kata i ciśnienie w wydechu się obniży...często ma to wpływ na pracę silnika...jeśli masz jednak całego kata i chciałbys się pozbyć ja przygarnę za niewielkie pieniądze:)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=259325

babylock
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: lambda

Post autor: babylock » wt maja 12, 2009 17:26

pcbol329 pisze:Nie powinno. Sonda lambda znajduje się przed katalizatorem więc i tak kontroluje spaliny na odcinku między kolektorem a katem. Więc myślę że usunięcie katalizatora może co najwyżej zaszkodzić środowisku a nie silnikowi. Co innego gdyby sonda była za katalizatorem ale z tego co się orientuję to nie stosuje się takich rozwiązań. Mogę się oczywiście mylić. Niech inni koledzy się jeszcze wypowiedzą....
Obrazek

W tym problem, że u mnie jest w katalizatorze. Katalizator w środku jest pusty i tworzy się taka grucha powodująca jak mi się zdaje rozprężanie oraz dziwny dzwięk.

babylock

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » wt maja 12, 2009 17:28

babylock, przeważnie jak się "wyczyści" katalizator to powstaje inny oddźwięk pracy silnika

babylock
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: babylock » wt maja 12, 2009 18:04

Pal licho dzwięk, ale lambda jest dość wysoko umieszczona i jeśli zamontuję ją w rurce a nie w kata to czy temperatura nie będzie za wysoka i np ulegnie ona szybszemu zużyciu.

babylock

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » wt maja 12, 2009 18:38

babylock pisze:Pal licho dzwięk, ale lambda jest dość wysoko umieszczona i jeśli zamontuję ją w rurce a nie w kata to czy temperatura nie będzie za wysoka i np ulegnie ona szybszemu zużyciu.
wręcz odwrotnie - w katalizatorze jest znacznie wyższa temperatura z uwagi na tzw. proces dopalania

babylock
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: babylock » wt maja 12, 2009 18:52

No tak ale ja mam katalizator wyczyszczony, pusty na przestrzał.

babylock

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt maja 12, 2009 20:20

Ja myślę przespawaj sondę bliżej silnika, tak jak u mnie jest w tym miejscu gdzie rura rozszerza się dopiero a nie z boku jak narysowałeś. Też wybebeszyłem kat i zero problemów z silknikiem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”