witam dodam ze szukalem na forum i conieco znalazlem ale zapytam.
Sytuacja wyglada nastepujaco jechalem sobie moim golfikiem normalnie bez problemu az tu po jais 10 min jazdy poczulem brak mocy silnik sie dlawil prychal kichal az sie zatrzymal,wiec zostawilem go na parkingu . Jak wrucilem po jakiejs godzinie odpalil , ucieszony ze sie naprawil zaczolem jazde i to samo zgasl pruby zapalenia koncza sie nie ruwnomierna praca nie wchodzi na obroty mimo pedalu wcisnietego do podlogi teraz konkrety ,raz na jakis czs zapali normalnie ale po chwili 10 s zaczyna sie dlawic nie reaguje na gaz i gasnie
1 pompe paliwa slychac
2 cisnienie na listwie wtryskowej jest jak odkrecilem zatyczke z prawej to siknelo paliwem dosyc intensywnie
3 kopulka i palec wygladaja ok
4 silnik to 1,8 8 zaworowy z wtryskiem digifant
czytajac forum stawial bym na czujnik hella ale boje sie kupic ze sie okaze ze to nie to i do tego jestem w lodynie i nie mam pojacie gdzie go szukac
bede wdzieczny za kazda sugestie czy pomoc
pozdrawiam
Golf 2 1,8 silnik wariuje albo wogule nie zapala
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Może - choć nie musi- być to awaria sterownika wtryskami. Miałem nieco podobną sytuację. Padł właśnie sterownik. Silnik był zalewany paliwem i nie palił. Poodłączeniu wtyczki od wtrysków zapalał na chwilkę wypalając resztki paliwa i gasł. Być może u Ciebie jest to usterka pojawiająca się i znikająca, ( zdarzają się różne rzeczy) i stąd chwilowe poprawne działanie. Próbą zdiagnozowania usterki jak w tej chwili przychodzi mi do głowy to zamiana ECU na sprawny . Ewentualnie zresetowanie komputera..Możesz też jak silnik przestanie pracować sprawdzić iskrę.
ja stawiał bym na ECU w moim wymieniłem juz 2 raz na warsztacie zrobili mi zware a raz sam go załatwiłem przy zmianie skrzyni biegów zrobiłem zware i właśnie dławił sie i dostawał kosszmarne dawki paliwa i nie kręcił sie,ale może to być jeszcze przepływomierz ale jezeli masz dostęp to włóż na chwile 2-gi ECU i będziesz widział co się dzieje,a jak nie ecu to jeszcze przepływomierz