Na co zwrócić uwagę przy wymianie paska pompy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Na co zwrócić uwagę przy wymianie paska pompy
Witam wszystkich.
1.
Chciałem wymienić pasek rozrządu w polo coupe 1.4 D 1992 r.prod. - czy trzeba wykręcać świece żarowe, aby móc przekręcić kołem pasowym rozrządu i ustawić na znakach, czy obędzie się bez tego - jak wiadomo Diesel ma konkretną komprechę w porównaniu do benzyniaka.
Czy znaki na kołach pasowych będą w tych samych miejscach jak np. ma to miejsce w 1.4 ABD (prawie to te same silniki).
2.
Chcę tez wymienić pasek pompy wtryskowej znajdujący się z prawej strony silnika. Wiem, że trzeba ustawić na jakichś znakach, tylko nie wiem gdzie one się znajdują.
Nie chcę rozkręcać tego elementu nie wiedząc jak go później ustawić.
Wymieniałem paski rozrządu w niejednym, silniku benzynowym, ale jeszcze tego nie robiłem w dieslu.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki na powyższe pytania, może jakiś schemat poglądowy odnośnie 2 punktu.
1.
Chciałem wymienić pasek rozrządu w polo coupe 1.4 D 1992 r.prod. - czy trzeba wykręcać świece żarowe, aby móc przekręcić kołem pasowym rozrządu i ustawić na znakach, czy obędzie się bez tego - jak wiadomo Diesel ma konkretną komprechę w porównaniu do benzyniaka.
Czy znaki na kołach pasowych będą w tych samych miejscach jak np. ma to miejsce w 1.4 ABD (prawie to te same silniki).
2.
Chcę tez wymienić pasek pompy wtryskowej znajdujący się z prawej strony silnika. Wiem, że trzeba ustawić na jakichś znakach, tylko nie wiem gdzie one się znajdują.
Nie chcę rozkręcać tego elementu nie wiedząc jak go później ustawić.
Wymieniałem paski rozrządu w niejednym, silniku benzynowym, ale jeszcze tego nie robiłem w dieslu.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki na powyższe pytania, może jakiś schemat poglądowy odnośnie 2 punktu.
Ostatnio zmieniony ndz maja 10, 2009 11:22 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko jest na rysunku więc nie powinieneś mieć problemów,jeśli coś bedzie nieczytelne postaram się o dokładniejsze schematy.
Pozdrawiam.

dodaje dokładniejsze schematy

Pozdrawiam.

dodaje dokładniejsze schematy

Ostatnio zmieniony ndz maja 10, 2009 13:22 przez Fahoo, łącznie zmieniany 3 razy.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
pytanie
Witam, mam pytanie a jak mam ściągnąć pasek napędzający pompę wtryskową, bo jak widzę to tutaj nie ma żadnego napinacza, czy mam go sam naprężyć i ściągnąć ??Fahoo pisze:Lubię pomagać.![]()
Zwróc uwagę na uszczelniacze na wałkach czy nie ciekną ,jeśli są zapocone od razu wymieniaj nie czekaj.Koszt 18-20zł.Ja w jednym z poprzednich aut nie wymieniłem ich razem z rozrządem i mi pociekły a rozrząd miał po wymianie 15tyś.