Witam!
Mam pytanie do posiadaczy climatroniku w swoich autach, czy po właczeniu klimy obroty powinny spadac czy wzrastać??? U mnie wzrasają o ok.100 obr/min. Nie mam gdzie sprawdzić, prosze o pomoc.
climatronik-obroty w MK3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Mam silnik 1Z (może to właśnie jest ważne?) i Climatronic'a i obroty nie zmieniają się zupełnie, słychać jednak inny dźwięk silnika - większe obciążenie i tylko tyle. Tzw. ECU czyli komputer pięknie koryguje obrotki; w ogóle -to co by się nie działo z obciążeniem elektrycznym czy np. serwem - to obroty jak przymurowane = 920 obr/min.
ABF to benzyna; więc albo elektroniczne sterowanie silnika albo nastawnik przepustnicy, silniczek krokowy czy co tam jest.
Może będę się powtarzał ale pomóc może diagnoza komputerem czyli VAG-iem, bo już "trójeczki" to, niestety, nie fiaty 126 i śrubokrętem nic nie zrobimy](./images/smilies/eusa_wall.gif)
ABF to benzyna; więc albo elektroniczne sterowanie silnika albo nastawnik przepustnicy, silniczek krokowy czy co tam jest.
Może będę się powtarzał ale pomóc może diagnoza komputerem czyli VAG-iem, bo już "trójeczki" to, niestety, nie fiaty 126 i śrubokrętem nic nie zrobimy
Ostatnio zmieniony pt maja 08, 2009 22:56 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
Aha, tak słychać tylko takie cyknianie jak sie włacza, czyli trzeba szukać, silniczek krokowy mam dobry wiec prawdobodobnie przepustnica, bo wyciagałem, czyściłem i troche szlifowałem no i może ten nastawnik sie przestawił. Nie wiem właśnie do czego on służy? to ten po drugiej stronie przepustnicy co linka od gazu leci, tak??? Akurat nie mam pojecia
Ostatnio zmieniony pt maja 08, 2009 23:48 przez marol_10, łącznie zmieniany 1 raz.