problem z odpalaniem, nonstop zalewa NZ
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z odpalaniem, nonstop zalewa NZ
witam!
mam bardzo pilną sprawe i niezwykle dziwną
dziś jadąc nagle zgasło mi auto i już potem nie chciało odpalić....
sprawdziłem:
rozrząd - ok
zapłon - ok
pompa paliwa - ok
sprawdziłem kable i świece - ok (iskra, że konia zabije na wszystkich)
aha i czasem nawet odpali ale kopci jak smok na niebiesko i strasznie przerywa, a jak sie zdjemie noge z gazu to zdycha.
ja podejrzewam, że to mogą być albo wtryski albo komp coś trafiło... -jak to sprawdzić albo coś?
panowie i panie, prosze o POMOC bo auto jest potrzebne na 11.00, a tu taki pech.
Jeśli taki temat już był prosze o linka bo naprawde niemam czasu na szukanie.
pozdrawiam i czekam.
mam bardzo pilną sprawe i niezwykle dziwną
dziś jadąc nagle zgasło mi auto i już potem nie chciało odpalić....
sprawdziłem:
rozrząd - ok
zapłon - ok
pompa paliwa - ok
sprawdziłem kable i świece - ok (iskra, że konia zabije na wszystkich)
aha i czasem nawet odpali ale kopci jak smok na niebiesko i strasznie przerywa, a jak sie zdjemie noge z gazu to zdycha.
ja podejrzewam, że to mogą być albo wtryski albo komp coś trafiło... -jak to sprawdzić albo coś?
panowie i panie, prosze o POMOC bo auto jest potrzebne na 11.00, a tu taki pech.
Jeśli taki temat już był prosze o linka bo naprawde niemam czasu na szukanie.
pozdrawiam i czekam.
Ostatnio zmieniony pt maja 08, 2009 08:15 przez szuan, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=242831 kiedyś to było coupe
czas na nowe:
MM3000 17" 3tlg. AirRide1/2", a6 taillights,raid30, kubeł bbs, piasty 5x112, heble a4b5+C4 US
czas na nowe:
MM3000 17" 3tlg. AirRide1/2", a6 taillights,raid30, kubeł bbs, piasty 5x112, heble a4b5+C4 US
może komp źle steruje doborem mieszanki a w tym wypadku przyczyną byłaby walnięta sonda lambda- odepnij sonde i zobacz jak silnik będzie się zachowywał.
Ostatnio zmieniony śr maja 06, 2009 22:17 przez marcintju, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dyziu14021991
- Ma gadane
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
w zasadzie na niebiesko to od spalanego oleju, ale jeśli na czarno to pewnie wtryski leją otwarte cały czas. Sprawdź masę - brązowe kable - do sterownika silnika. Sonda w przypadku NZ odpada, nie da takich objawów.szuan pisze:niebiesko
Ostatnio zmieniony śr maja 06, 2009 22:57 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
znalazłem powód i nie jest nim sonda tylko, to coś zaznaczone na czerwono
- nie wiem jak sie to nazywa ale mam dane:
SIEMENS
TZ1 5WK6 102
PS. jak sie to nazywa?
- nie wiem jak sie to nazywa ale mam dane:
SIEMENS
TZ1 5WK6 102
PS. jak sie to nazywa?
czas na nowe:
czas na nowe:
Tak, to jest moduł zapłonowy, ale skąd wiesz, że to jest przyczyną?
Sprawdź kable do przepływomierza, upewnij się czy iskra jest na każdej świecy.
Sprawdź kable do przepływomierza, upewnij się czy iskra jest na każdej świecy.
Ostatnio zmieniony czw maja 07, 2009 08:59 przez krzemyk99, łącznie zmieniany 1 raz.
krzemyk99, napisałem w pierwszym poście, że wszystko było sprawdzane.
a stwierdziłem, że "to coś" jest przyczyną (takie są moje przewidywania) bo jak odpiąłem kable od tego to przestało go zalewać ale znowu wtryski nie podawały paliwa, a jak podpiąłem, to zalewało dziada.
jeszcze został główny sterownik (komp) ale nie wiem do czego on służy? - można prosić o jakieś wyjaśnienie?
pozdro.
a stwierdziłem, że "to coś" jest przyczyną (takie są moje przewidywania) bo jak odpiąłem kable od tego to przestało go zalewać ale znowu wtryski nie podawały paliwa, a jak podpiąłem, to zalewało dziada.
jeszcze został główny sterownik (komp) ale nie wiem do czego on służy? - można prosić o jakieś wyjaśnienie?
pozdro.
czas na nowe:
czas na nowe:
Jak odpiąłeś moduł to przestało zalewać bo wtryski nie dostawały impulsu z czujnika hall i paliwo w ogóle się nie lało
Najlepiej by było jakbyś miał ten moduł na podmianę od kogoś pożyczyć, czujnik temperatury też sprawdziłeś?? Może kabel się odłączył? Ja miałem takie objawy jak mi się odłączył kabel od przepływomierza (pękł przy wtyczce).
A komp służy właśnie od sterowania dawką paliwa, na podstawie temp silnika, powietrza i przepływu powietrza, lambdy i czujnika halla. Mógł się zepsuć co raczej jest mało prawdopodobne albo wchodzi w tryby "awaryjny" i daje maksymalną dawkę paliwa. Wejście w tryb awaryjny oznacza jakiś problem z czujnikami.
Najlepiej by było jakbyś miał ten moduł na podmianę od kogoś pożyczyć, czujnik temperatury też sprawdziłeś?? Może kabel się odłączył? Ja miałem takie objawy jak mi się odłączył kabel od przepływomierza (pękł przy wtyczce).
A komp służy właśnie od sterowania dawką paliwa, na podstawie temp silnika, powietrza i przepływu powietrza, lambdy i czujnika halla. Mógł się zepsuć co raczej jest mało prawdopodobne albo wchodzi w tryby "awaryjny" i daje maksymalną dawkę paliwa. Wejście w tryb awaryjny oznacza jakiś problem z czujnikami.
Ostatnio zmieniony czw maja 07, 2009 09:25 przez krzemyk99, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
szuan, źle to wydedukowałeś. Dobrze że wtryski przestają lać jak odłączysz ten moduł zapłonu, tak ma być, posłuchaj jeszcze czy wtedy pompa przestaje pracować czy wtryski przestają się otwierać.. A sterownik silnika steruje dawką paliwa czyli czasem otwarcia wtryskiwaczy, i jeśli są one cały czas otwarte ( nie cykają) to niestety albo jak pisałem coś z kablami do sterownika, albo uszkodzony sam sterownik może być. Nić na pewno oczywiście, ale pod tym kątem trzeba szukać.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
no to ok, panowie, a jak sprawdzić ten przepływomierz? - gdzie on się znajduje? - bo ja nie jestem mechanikiem lecz samoukiem więc robie wszystko metodą prób i błędów.
czy to jest, to coś za puszką filtra powietrza?
czy to jest, to coś za puszką filtra powietrza?
czas na nowe:
czas na nowe:
sprawdziłem wszystkie czujniki przy silniku i wszystko jest podpięte, a czy sprawne, to niewiem... - niewiem jak sprawdzić (odpinałem po kolei i próbowałem odpalić ale zero efektu)
czas na nowe:
czas na nowe: