Witam,
silnik jak w profilu (1.6 SR),
mam czasem taki problem, że jak przejade krótki odcinek drogi ok 500 metrów np i zgaszę silnik to przy próbie odpalenia, odpala dopiero za drugim razem, rano jak wstaje to pali do strzału, w zimie to samo, sytuacja zdarza się tylko jak wspomniałem wyżej.
Jadąc do pracy ok 5 km silnik zagrzewa sie do 90 stopni, czy możliwe że jest to wina czujnika temperatury cieczy lub termostatu?
Jakie są objawy ich uszkodzenia, czy na komputerze pokaże ich błędy?
Dodam, że nigdy mi się nie przegrzał.
Jeszcze ostatni pytanei jakiej firmy polecacie czujniki temp. cieczy i jaka mniej więcej ich cena oraz czy wymiana jest trudna?
Czy może to czujnik Halla?
Podpinałem go ostatnio pod komputer i błędów nie było żadnych.
Z GÓRY WIELKIE DZIEKI KOLEDZY.
PS.
świece (NGK), przewody (BERU), ostatnio wymienione, przepustnica czysta, nie ma problemów z obrotami, przepływomierz też przeczyszczony, odżył po tym zabiegu.
Termostat czy czujnik temperatury cieczy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Termostat czy czujnik temperatury cieczy
Ostatnio zmieniony czw maja 07, 2009 03:19 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 1 raz.
miałem u siebie - oznaka - wskaźnik tem. dziwnie się zachowywał - sam opadał i wzrastał i na Vagu miałem błąd,Jazz_Blue pisze:czy możliwe że jest to wina czujnika temperatury cieczy
termostat najprościej sprawdzisz - odpalasz autko i patrzysz czy temp. na wskaźniku trzyma się na trasie 90stopni - jeśli mniejszej wartości od 90 za szybko się otwiera i do wymiany,
wymiana czujnika prościutka, polecam tylko org., znjaduje się z prawej strony na wężu od chłodnicy obok wlewu oleju, tuż pod dolotem powietrza, wyciągasz wtyczkę odpinasz zapinkę i wyciągasz tylko uważaj bo trochę płynu z chłodnicy poleci,
przy uszkodzonym termostacie Vag nie wykryje
wymiana termostatu - troszkę dłubania - nie chciałem się babrać za 30pln mechanik mi wymienił
termostaty polecam org. bądź wahlera
to raczej nie będzie wina termostatu ani czujnika, obstawiałbym przy uszkodzonej cewceJazz_Blue pisze:odpala dopiero za drugim razem