Wałki vw

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Wałki vw

Post autor: bandyta mk1love » śr kwie 15, 2009 01:34

Witam!

Dziś mam parę pytań odnośnie wałków:D

Na stronie http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... toren.html znalazłem czasy wałka w silniku 1,5 JB czyli czasy te to : 4/46 44/6

Pytam o te czasy gdyż chce policzyć sobie dolot dokładnie a wg opisu ze strony Pana Grabowskiego wygląda to tak:

,,Przyjmijmy dla przykładu, że czasy rozrządu w naszym silniku, to 5/40 40/5. Wałek taki ma długość 5+40+180=225 stopni. Do obliczeń potrzebny nam jest kąt pomiędzy zamknięciem zaworu wydechowego, a zamknięciem zaworu ssącego - mierzony na wale korbowym. W przypadku, gdy krzywka ssąca i krzywka wydechowa będą identyczne, będzie to po prostu kąt między osiami krzywek i w naszym przypadku będzie wynosił 40-5+180=215 stopni. "

Czy dla siebie mam policzyć to tak samo czyli 4+46+180 = 230 stopni? Rozumiem ze kąty 40 i 40 w moim silniku oznaczają ze krzywka wydechowa jest taka sama jak ssąca?

Jak to jest ze sportowymi wałkami? Wałek np 300 stopni będzie miał oznaczenie powiedzmy np. 20/100 100/20 (20+100+180=300)? Dobrze to wszystko rozkminiam czy nie?

Jaki jest najszybszy wałek vw(przypuszczam że ten z GX'a) i ile on ma stopni?

Myślę że ten temat pomoże nie tylko mi ale i innym :D

Moja ,, gitarka " na sprzedaż - sprawdź !

Polecam i pozdrawiam wszystkich ! - Maciek (bandyta)

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » śr kwie 15, 2009 11:37

Rozliczenie czasów zależne jest od tego czy zawór otwiera się przed górnym martywm (lub dolnym martwym) punktem czy po nim. W zależności od momentu otwarcia przyjmujemy czasem wartości ujemne.

Zasadę najprościej można przeanalizować na dwóch przykładach.

Wałek 1:

zawor ssący otwiera się 5 stopni przed GMP a zamyka 6 stopni po DMP
zawór wydechowy otwiera się 4 stopni przed DMP a zamyka 5 stopni po GMP

Wałek 2:

zawór ssący otwiera się 2 stopnie po GMP a zamyka 6 stopni przed DMP
zawór wydechowy otwiera się 4 stopnie po DMP a zamyka się 3 stopnie przed GMP

Liczymy:

Wałek 1
zawór ssący: 5+180 (przejście tłoka od GMP do DMP) +6=196 (czas otwarcia zaworu ssącego)
zawór wydechowy: 4+180 (przejście tłoka od DMP do GMP) +5=189 (czas otwarcia zaworu wydechowego)

Wałek 2
zawór ssący: -2+180-6=172 (minusy dlatego, że zawor nie jest otwarty przez cały czas gdy tłok porusza sie z góry na dół od GMP do DMP)
zawór wydechowy -4+180-3=173

Trzy uwagi
1. Czasy na doppel wobber są w większosci przypadków błędne, pomylony jest zazwyczaj moment otwarcia zaworu (przed martwym punktem jest zamienione na po martwym punkcie)
2. Czasy podawane przez producenta dotyczą luzu 1mm, w rzeczywistości są dużo wyższe
3. Takie same czasy otwarcia z luzem 1mm dla dwóch różnych mogą oznaczać, że czasy otwarcia bez luzu będą się znacznie różnić ze względu na kształt krzywki.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » śr kwie 15, 2009 21:20

bugalon, jak mam rozróżnić czy czsy sa podane przed czy po GMP lub tez DMP ?

Jak stwierdzić jakie są czasy dla mk1 1.5 jb jeśli czasy na D-W to 4/46 44/6 ?

Jaki jest najszybszy wałek vw pasujący do 1,5 jb (regulacja na płytki) oraz jaki jest najszybszy wałek na hydro regulatory (czy jak to się tam zwie) ?

bugalon, jak mnie uświadomisz dokładnie co i jak to ,,pomógł'' masz zaklepane :D

[ Dodano: 19 Kwi 2009 23:40 ]
bugalon, taka kusząca propozycja na ,,pomógł" a Ty nicc? Czyżbyś już o mnie całkiem zapomniał :(( :blush:

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » śr maja 06, 2009 22:27

bandyta mk1love pisze:bugalon, jak mam rozróżnić czy czsy sa podane przed czy po GMP lub tez DMP ?

Jak stwierdzić jakie są czasy dla mk1 1.5 jb jeśli czasy na D-W to 4/46 44/6 ?

Jaki jest najszybszy wałek vw pasujący do 1,5 jb (regulacja na płytki) oraz jaki jest najszybszy wałek na hydro regulatory (czy jak to się tam zwie) ?

bugalon, jak mnie uświadomisz dokładnie co i jak to ,,pomógł'' masz zaklepane :D

[ Dodano: 19 Kwi 2009 23:40 ]
bugalon, taka kusząca propozycja na ,,pomógł" a Ty nicc? Czyżbyś już o mnie całkiem zapomniał :(( :blush:
Heh "pomógł" nie robi na mnie wrażenia, bo nie przywiązuję w ogole wagi do forumowych statystyk. Nie dla nich tutaj jestem. Dział techniczny odwiedzam rzadko, bo większość pytań tu padających dotyczy mało istotnych dla mnie detali (puki, stuki, podnosniki szyb, szyberdachy, powodzie, itd.)

Odpowiadając na Twoje pytania:

1. Czasy 4/46 i 44/6 wiele nie mówią. Czas powinien być podany tak jak dla wałków z mk2.

4st vor OT oznacza 4 stopnie przed górnym martwym punktem
4st nach OT oznacza 4 stopnie po górnym martwym punkcie
4st vor UT oznacza 4 stopnie przed dolnym martwym punktem
4st nach UT oznacza 4 stopnie po dolnym martwym punkcie.

http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... toren.html

tu masz podane jak powinno to wygladac - tylko jak mówiłem są tam błędy

EV - zawór ssący AV - zawór wydechowy.

Jaki wałek jest najlepszy to Ci nie powiem bo nie znam wszystkich czasów na pamięć. Poszukaj ich i poprzeliczaj zgodnie z tym co podałem Ci w pierwszej odpowiedzi. Moge Ci tylko podpowiedzieć, że jednym z najlepszych wałków pod hydro jest wałek z silnika GX (1.8 90PS)

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » wt maja 26, 2009 09:15

bugalon, to ,,pomógł" miało być owszem po częśći zachętą i napisałem to żebyś odpisał jak bd jeszcze na forum bo długo nie odpisywałeś. Ja nie daje ,,pomógł" dla samego podziękowania za odpisywanie na moje posty i pytania, tyczy się ono ludzi którzy mi pomogą w ramach uznania. Dlatego i Tobie za pomoc dziś się dostaje .

Powiedz mi jeszcze jak zmierzyć wałek który mam na stole? wznios zaworów w mm itd?
Byłbym wdzięczny gdybyś mi powiedział co i jak :)
Ostatnio zmieniony śr maja 27, 2009 00:03 przez bandyta mk1love, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”