Dziś mam parę pytań odnośnie wałków:D
Na stronie http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... toren.html znalazłem czasy wałka w silniku 1,5 JB czyli czasy te to : 4/46 44/6
Pytam o te czasy gdyż chce policzyć sobie dolot dokładnie a wg opisu ze strony Pana Grabowskiego wygląda to tak:
,,Przyjmijmy dla przykładu, że czasy rozrządu w naszym silniku, to 5/40 40/5. Wałek taki ma długość 5+40+180=225 stopni. Do obliczeń potrzebny nam jest kąt pomiędzy zamknięciem zaworu wydechowego, a zamknięciem zaworu ssącego - mierzony na wale korbowym. W przypadku, gdy krzywka ssąca i krzywka wydechowa będą identyczne, będzie to po prostu kąt między osiami krzywek i w naszym przypadku będzie wynosił 40-5+180=215 stopni. "
Czy dla siebie mam policzyć to tak samo czyli 4+46+180 = 230 stopni? Rozumiem ze kąty 40 i 40 w moim silniku oznaczają ze krzywka wydechowa jest taka sama jak ssąca?
Jak to jest ze sportowymi wałkami? Wałek np 300 stopni będzie miał oznaczenie powiedzmy np. 20/100 100/20 (20+100+180=300)? Dobrze to wszystko rozkminiam czy nie?
Jaki jest najszybszy wałek vw(przypuszczam że ten z GX'a) i ile on ma stopni?
Myślę że ten temat pomoże nie tylko mi ale i innym