VR6 troche zamula
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
VR6 troche zamula
witam, mam passata 2.8 vr6 mam z nim taki problem ze czasem jest ok czasem tak jak by nie dostawał paliwa tyle co powinien, podłączyłem zegar przed listwą paliwową i robiłem testy na drodze, w momęcie kiedy depnąłęm mu do konca i akurat zamulił ciśnienei paliwa spadło gwałetownie do 2bar, normalnie na wolnych obrptach albo bez dużego obciązenia jest powyrzej 3,5bar. Autodata podaje ze bezpośrednio z pompy powinno byc 4 bar a za regulatorem cisnienia 3,5. Dziwne tez było ze wskazówka była taka niestabilna ale po wymienie filtra paliwa to juz ustało, ale znowu zmienilo sie to ze teraz gdy przyspieszam to cisnienie spada powoli wraz ze wzrastaniem obrotow i juz przy 6tys obr ma tylko 2bary. Stawiam na pompe paliwa, ale moze ktos miał juz taki problem i moze cos jeszcze doradzi, bo regulator Cisnienia to chyba raczej nie bedzie:) POZDRO
- Paweł Marek
- V.I.P.

tomek264, o ile wiem to nie 3,5 tylko 2.5 bara powinno wynosić ciśnienie na pracującym silniku, pod każdym obciązeniem. Jeśli u ciebie jest 2 to może faktycznie pompa nie wydala, ale nie koniecznie z winy samej pompy. Bo mogą być jeszcze niedrożne przewody np pouderzeniu o coś podłogą, albo może być niesprawny regulator ciśnienia paliwa. Jeśli filtr zmieniłeś, to oberzyj jeszcze przynajmniej zewnętrznie przewód paliwowy. Potem na dwoje babka wróżyła. Można bawić się w dokładną ocenę pompki, czyli nie tylko ciśnienie ale i wydajność, ale prościej chyba zmienić pompkę na podóbę 4-barową i/ lub regulator pożyczyć i podmienić, to kilak minut. Jest zdaje się taki sam jak do silnków 4 cylindrowych na wtrysku wielopunktowym, wciskany w gniazdo i mocowany zawleczką.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
podpinałem sie wagiem i nie wyskakują błędy wiec przepływka raczej odpada. a w AUTODACIE podają ze 3,5bara jzu na listwie wtryskowej ma byc a przed regulatorem 4bar, to na listwie jest dodkłądnie 3.6-3.7, ale to na biegu jałowym, a tak jak pisłąem ze pod obciązeniem cisnienie spada tym bardziej im większe obroty;/ jutro wjade na kanał i sprawdze przewody czy faktycznie gdzies nie przygniecione... sprawdzał ktos kiedys ile moze spasc cisnienei przy maksymalnym obciązeniu?? ale na 99% powinno trzymac sie na zadanym poziomie cały czas. Cos mi sie zdaje ze pompa juz nie wyrabia. Dodam ze stało kłopoty zaczęły sie po tym jak mi brakło paliwa
oczywiscie pompa nie chodziła, odrazu jak silnik zaczał sie dławic z braku waszki wyłączyłęm kluczyk i zalałem, odpalił i od tego czasu zaczęły sie te problemy 
własnie obstawiam coraz bardziej na pompe, pogarsza mu sie i teraz to juz nie da sie normalnie mu przycisnąc bo sie dławi i muli strasznie;/ juztro znowu zmierze cisnienei ale podejrzewam ze jeszcze miejsze jest bo naprawde coraz gorzej...
[ Dodano: 06 Maj 2009 16:47 ]
Sprawdziłem ponownie ciśnienei ibylo jeszcze gorzej;/, wyciągnąłęm pompę z baku i okazało sie ze sitko jest zabite czyms w stylu "mazi" rozebrałem to po większych trudach na częsci, wyczyściłem to sitko ktore widac i to co jest w środku, złorzyłem i jest ok, zmierzyłem Jeszce ciśnienie i faktycznie na wolnych obrotach jest 3,5bar a pod odciązeniem 4bary i tak az do odcinki
Dzięki panowie za sugestie, po plusiku 4all co pomogli:) PozdroVW
[ Dodano: 06 Maj 2009 16:47 ]
Sprawdziłem ponownie ciśnienei ibylo jeszcze gorzej;/, wyciągnąłęm pompę z baku i okazało sie ze sitko jest zabite czyms w stylu "mazi" rozebrałem to po większych trudach na częsci, wyczyściłem to sitko ktore widac i to co jest w środku, złorzyłem i jest ok, zmierzyłem Jeszce ciśnienie i faktycznie na wolnych obrotach jest 3,5bar a pod odciązeniem 4bary i tak az do odcinki