zegary - podłączenie kontrolek świateł

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

zegary - podłączenie kontrolek świateł

Post autor: To_mas » pn maja 04, 2009 23:18

Chciałbym sobie podłączyć kontrolki od świateł które są w zegarach
Jednak nie ma nigdzie we wtyczce licznika możliwości doprowadzenia przewodu tak jak w przypadku kontrolki od świateł drogowych bo one świeciły .....

ma ktoś jakiś dobry patent na to ?? nie wiem przylutować kabelek bezpośrednio do żarówki z włącznika ??

chodzi mi o kontrolki zaznaczone białymi kółkami na foto :
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn maja 04, 2009 23:18 przez To_mas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » pn maja 04, 2009 23:35

To_mas pisze:przylutować kabelek bezpośrednio do żarówki z włącznika ??
Chyba tak. Próbował juz ktoś kiedys wlutowywać smd i nie zaświeciło niestety. Pamiętaj że prawdopodobnie wszystkie 3 te kontrolki masz już na włączniku świateł więc tylko je zdublujesz.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » wt maja 05, 2009 00:07

sHpAaKu pisze:Pamiętaj że prawdopodobnie wszystkie 3 te kontrolki masz już na włączniku świateł więc tylko je zdublujesz.
no w sumie tak ale wiesz fajnie to wygląda jak jednak coś mi tam świeci w tym liczniku a nie tylko kontrolka od rezerwy raz od czasu :p

Awatar użytkownika
bradley
Forum Master
Forum Master

Post autor: bradley » wt maja 05, 2009 00:51

To_mas, czyzby licznik z Ibizy dorwalismy? :]
Powiem, ze kontrolka swiatel mijania (swiecaca takze przy postojach) jest plug and play. Czyli podpinamy licznik, przekrecamy pokretlo na swiatla i sie swieci. Co do przeciwmgielnych to juz musialbys lutowac. Niestety nigdzie nie moglem znalezc rozpiski pinow z licznika seatowego.

VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » wt maja 05, 2009 08:40

bradley pisze:Niestety nigdzie nie moglem znalezc rozpiski pinow z licznika seatowego
A gdzie jest napisane że to licznik z Seata? Kolega chyba tylko linijke podmienił. O ile wiem to w wszystkie liczniki "golf3-podobne" mają wtykę 28pin i schemat pinout jest ten sam.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Awatar użytkownika
bradley
Forum Master
Forum Master

Post autor: bradley » wt maja 05, 2009 09:17

Napisanie nie jest nigdzie ale tak to wyglada bo niespotkalem sie z golfem, ktory mialby kontrolke poduszek w liczniku skoro jest plastik obok kratki nawiewu z ta "funkcja".
Moze pinout jest ten sam jednak... nie ma nigdzie kabli do podlaczenia kontrolek od airbaga, przeciwmgielnych. Sam nie wiem na jakiej zasadzie dzialaja mijania skoro bylo plug&play.
To samo z rezerwa p&p - ale tu akurat pinout jest opisany :)

VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » wt maja 05, 2009 11:55

Panowie to to jest przykładowe foto :) (nie mojego licznika) ja mam licznik z mk3 TDi z 95 roku (ten nowszy) no
bradley pisze:To samo z rezerwa p&p - ale tu akurat pinout jest opisany
u mnie wystarczyło do rezerwy tylko żaróweczkę włożyć :)) i działa
Ostatnio bałem sie ze nie działa ale jednak sie zaświeciła ( 1 raz sie ucieszyłem z kontrolki rezerwy paliwa w baku :P no dobra 2 raz :) )

klex1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: klex1 » wt maja 05, 2009 12:10

a ja tak sie zastanawiam... czy jezeli wloze sobie zaroweczke w miejsce, gdzie powinna byc rezerwa i jakos dorobie symbol, to czy sie bedzie swiecic... a mam ori zegary bez obrotka i dodatkowych kontrolek... tylko ciecz chlodzaca, cisnienie oleju, swiece zarowe, aku, i reczny. :)
Pozdro.

[url=http://ataraxia.wrzuta.pl/audio/eakvcc4hkp/the_prodigy_-_diesel_power][img]http://r9.fodey.com/2046/61a3a48da0b74e018a946fbf80536f52.0.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » wt maja 05, 2009 12:17

Ja widze kotrolke świateł postojowych a nie mijania i podejrzewam że zapala się plug&play razem z podświetleniem całego licznika. Co do airbagu to może korzysta z innej żyłki np nr2 "sygnał brak płynu chłodniczego" lub jednej z pięciu wolnych żyłek.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”