Klocki stukają w tarczę - cały czas coś dzwoni
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klocki stukają w tarczę - cały czas coś dzwoni
Witajcie,
sprawa przedstawia się tak, że kiedy jadę po grubej kostce brukowej albo wpadam w nieduże dziury, to z lewej strony auta coś pieruńsko dzwoni, jakbym wiózł talerze na wydechu.
Odgłos jest słyszalny tylko po otwarciu szyby.
Wczoraj auto poszło na kanał. Zauważyłem urwany zaczep blaszanej osłony termicznej jakieś 50cm od kata, ale już to naprawiłem, ale dalej cuś stukało.
Sprawdziłem całe podwozie i nie znalazłem niczego, co mogłoby walić. Wydech jest w całości i trzyma się mocno.
Z ciekawości poszarpałem za lewy zacisk i zauważyłem, że mogę nim stuknąć o tarczę. Luz jest niewielki, ale jest. Z prawej strony nic się nie rusza.
Grubość okładzin : ok 7mm.
Zakładając, że znalazłem winowajcę - co z tym fantem zrobić?
sprawa przedstawia się tak, że kiedy jadę po grubej kostce brukowej albo wpadam w nieduże dziury, to z lewej strony auta coś pieruńsko dzwoni, jakbym wiózł talerze na wydechu.
Odgłos jest słyszalny tylko po otwarciu szyby.
Wczoraj auto poszło na kanał. Zauważyłem urwany zaczep blaszanej osłony termicznej jakieś 50cm od kata, ale już to naprawiłem, ale dalej cuś stukało.
Sprawdziłem całe podwozie i nie znalazłem niczego, co mogłoby walić. Wydech jest w całości i trzyma się mocno.
Z ciekawości poszarpałem za lewy zacisk i zauważyłem, że mogę nim stuknąć o tarczę. Luz jest niewielki, ale jest. Z prawej strony nic się nie rusza.
Grubość okładzin : ok 7mm.
Zakładając, że znalazłem winowajcę - co z tym fantem zrobić?
- Michał_1977
- _

- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
AndrzejP4 mam to samo, trzeba kupić zestaw naprawczy do prowadnika zacisku ham. składa się on z dwóch tulejek prowadzących (jeżeli hamulce masz z systemu VWII - starszy typ, to jedna ma dł. 35mm a druga 45mm) i dwóch gumek w których są osadzone te tuleje a gumki są osdzone w zacisku, koszt jednego zestawu to ok 60 - 70 złAndrzejP4 pisze:Zakładając, że znalazłem winowajcę - co z tym fantem zrobić?
tyle tylko że Ty masz seata a tam nie wiem jak to jest rozwiązane, ale myślę ze podobnie
[ Dodano: 09-05-05, 07:25 ]
ma prawo się ruszać na prowadnikach ale podczas używania hamulców gumki się wycierają i luz się zwiększa i zaczyna się klepanie o tarczę klockamizodiak pisze:Cały zacisk nie ma prawa się ruszać! Może to klocek jest luźny?
Ostatnio zmieniony wt maja 05, 2009 07:27 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj jeszcze raz obmacalem problem i wychodzi na to że:
- część zacisku przykrecona do piasty trzyma sie sztywno
- druga część ma spore luzy "góra-dół"
- po zdjeciu zacisku nie widzę żadnych blaszek dystansowych między klockami. Czyli chyba czegoś brakuje
w prawym zacisku także nie ma żadnych blaszek, ale prowadnica ma mały luz i nie telepie się.
Czy mógłby ktoś wkleić foto przedstawiające te brakujące dystanse? Podejrzewam, że poprzedni właściciel wymieniając klocki musiał coś zgubić.
- część zacisku przykrecona do piasty trzyma sie sztywno
- druga część ma spore luzy "góra-dół"
- po zdjeciu zacisku nie widzę żadnych blaszek dystansowych między klockami. Czyli chyba czegoś brakuje
w prawym zacisku także nie ma żadnych blaszek, ale prowadnica ma mały luz i nie telepie się.
Czy mógłby ktoś wkleić foto przedstawiające te brakujące dystanse? Podejrzewam, że poprzedni właściciel wymieniając klocki musiał coś zgubić.