Szarpie i kopie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Farin
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Szarpie i kopie

Post autor: Farin » pn maja 04, 2009 22:05

Witam,
przyznam szczerze, iż wiedziałem, że kupuję swojego MK2 z rozkompletowanymi kablami WN. Mianowicie jedna świeca zasilana jest innym (grubszym i fioletowym) kablem. Samochodzik jeździł więc nie wnikałem. Przedwczoraj wybrałem się na mazury i w drodze powrotnej zaczął mi dziwnie szarpać. Z częstotliwością 2-3 razy na sekundę dawało się odczuć szarpnięcia, a i przy dodawaniu gazu nie za chętnie jechał do przodu, nie mówiąc już o prędkości ponad 110km/h. Niewiele mogłem zrobić, więc na postoju zresetowałem komputer (odłączyłem wtyczkę na kwadrans) z nadzieją, że może się poprawi (gdzieś kiedyś słyszałem, że reset pomaga na niektóre bolączki). Gdy po przerwie zorientowałem się, że to nie pomogło podniosłem maskę i na zapalonym silniku postanowiłem sprawdzić czy będzie jakaś zmiana w pracy gdy ściągnę pojedyńczo kable.
Silnik pracował nierówno, ściągnąłem pierwszy (ten inny) - nic się nie stało, założyłem spowrotem.
Ściągnąłem drugi - wyraźnie zaczął gorzej chodzić i omal nie zgasł..
Założyłem drugi i ściągnąłem trzeci - tak samo omal nie zgasł. Założyłem i chwyciłem za czwarty kabel. Popieściło mnie jak tylko go mocniej ścisnąłem... (drugą ręką trzymałem maskę = masa).

Znawcą to ja nie jestem więc pytam na podstawie obserwacji - czy taki opis świadczy o konieczności wymiany kabli i ich winie w gorszej pracy silnika?
dwa - czy mogę pożyczyć od kolegi z Vectry kable i sprawdzić czy na nich będzie pracował płynnie = czy to napewno kabli wina.
trzy = kiedyś orientowałem się w cenie kabli i zaśpiewano mi 180zł. Na Allegro widziałem kable za ok 40-50zł - czy takie mogą być? (podpisane uniwersalne).

Mój samochodzik to Golf 2 silnik 1.8 kat z mono-wtryskiem i 2,5 letnią instalacją LPG.

Z góry dziękuję za odpowiedzi...

[ Dodano: 04 Maj 2009 22:12 ]
dodam tylko, że nie jest to wina złego gazu - bo tankowałem specjalnie po mniej i za każdym razem na innej stacji by wykluczyć, że jest to jego wina, poza tym pewien odcinek kontrolnie przejechałem na paliwie - i też szarpało.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pn maja 04, 2009 22:20

No jeśli CIe "kopie" to znaczy że kabel ma przebicie... powinieneś wymienić kable WN bo inaczej iskra nie będzie występować tak gdzie powinna - na świecy, tylko mówiąc obrazowo Gania po silniku jak chce. Należałoby wymienić od razu palec rozdzielacza zapłonu i kopułkę... przy okazji obejżeć czy zapłon jest dobrze ustawiony na znaki oraz czy kolejność zapłonu jest odpowiednia. Wymiana jest tym bardziej wskazana że masz LPG, a iskra w złym momencie przy gazie może skutkować strzałem w dolot...

co do pożyczania kabli od jakiegoś opelka, od bidy może być, ale uważajacie na kolejnośc zapłonu.

nie szukaj kabli uniwersalnych tylko kup takie powiedzmy "dedykowane" do VW, a uniwersalizm ich polega na tym że pasują do większości modeli 8 zaworowych z okolic twojego rocznika.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pn maja 04, 2009 22:20

Konkretnej ceny kabli Ci nie podam,bo nie znam,ale to na pewno ich wina.Piszesz
Farin pisze:Silnik pracował nierówno, ściągnąłem pierwszy (ten inny) - nic się nie stało, założyłem spowrotem.
więc jak nie było reakcji silnika na zdjęcie kabla,to znaczy,że on nie działa.
Możesz wymienic także świece.Drogie nie są,a praca silnika sie poprawi

Awatar użytkownika
Farin
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Farin » pn maja 04, 2009 23:00

Michaś_1977 pisze:Możesz wymienic także świece.Drogie nie są,a praca silnika sie poprawi
Na świecach przejechane jest równe 5tyś, a poprzedni właściciel zamontował te takie 4 elektrodowe. Zaglądałem ostatnio do nich i naprawdę ładne są.

Wracając do wystrzałów - to od jakiegoś czasu zdarzało się, że przy mocniejszym wdepnięciu w gaz samochód rwał i z tyłu coś strzeliło głośno jakby z rury...

Tak więc wymiana kabli nieunikniona.

tak zapytam jeszcze o co chodzi z tą kolejnością zapłonu? domyślam się, że chodzi o podłączenie kabli z kolejnych świec w odpowiednie miejsce na kopułce do okoła palca - czy tak? To akurat będzie proste - bo wcześniej samochodzik chodził dobrze - więc kolejność jest dobra - oznaczę sobie, który kabel w które gniazdo i podłączę tak samo - zwłaszcza, że przynajmniej w tym "komplecie" kable mają różną długość.

przyjemność z bezpiecznej jazdy - bezcenne.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » wt maja 05, 2009 07:19

Farin pisze:tak zapytam jeszcze o co chodzi z tą kolejnością zapłonu? domyślam się, że chodzi o podłączenie kabli z kolejnych świec w odpowiednie miejsce na kopułce do okoła palca - czy tak?
Dokładnie o to chodzi :bigok:

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » wt maja 05, 2009 22:00

Farin pisze:To akurat będzie proste - bo wcześniej samochodzik chodził dobrze - więc kolejność jest dobra - oznaczę sobie, który kabel w które gniazdo i podłączę tak samo - zwłaszcza, że przynajmniej w tym "komplecie" kable mają różną długość.
po prostu wymieniaj kable po kolei... od najdalszej świecy do najbliższej, najpierw zdejmij ze świecy potem z kopułki i załóż nowy i tak cztery razy a piąty pozostanie kabel do cewki zapłonowej....

vwlifestyle.pl
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”