[Caddy 1.9 SDI] Kopci siwym dymem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
[Caddy 1.9 SDI] Kopci siwym dymem
Witam serdecznie. Taka krótka Historia z autem, a mianowicie przyjechał z Holandii od szwagra na kołach VW Caddy MK2, ogólnie nie był mu już potrzebny w firmie, więc przyjechał do Polski, by zostać sprzedanym bez pośpiechu. Tak sobie teraz myślę, czy nie kupić tego auta za grosze, bo może i za 3 tys. zł uda mi się go wyrwać, lub w tej cenie. Ale najpierw muszę przekalkulować, czy opłaca się brać to auto, ponieważ jak chodzi na wolnych obrotach jest ok, wystarczy, że delikatnie naciśnie się pedał gazu i zaczyna kopcić bardzo jasnym dymem, auto ma 215 tys. przejechane, ale silnik i cała reszta sucha. Co może być powodem tego kopcenia ? zaznaczę jeszcze, że dym dość mocno drażni w nosie, taki jak by przepalone coś, nie olej.
Pozdrawiam i dziękuję za informacje
Pozdrawiam i dziękuję za informacje
sprawdź czy nie ubywa płynu z układu chłodzenia.
sprawdź czy węże układu chłodzenia nie robią się twarde jak kamienie po nagrzaniu silnika.
sprawdź stan oleju - czy nie przybywa/ubywa
Najprawdopodobniej walnięta jest uszczelka pod głowicą. Nie wiadomo czy ktos nie przegrzal silnika, bo w SDI naprawde rzadko siada uszczelka - ciśnienia są tam mizerne w porównaniu z tdi.
sprawdź czy węże układu chłodzenia nie robią się twarde jak kamienie po nagrzaniu silnika.
sprawdź stan oleju - czy nie przybywa/ubywa
Najprawdopodobniej walnięta jest uszczelka pod głowicą. Nie wiadomo czy ktos nie przegrzal silnika, bo w SDI naprawde rzadko siada uszczelka - ciśnienia są tam mizerne w porównaniu z tdi.
A co było w układzie chłodzenia? Czy przypadkiem nie woda która zimą zamarzła i rozsadziła coś w bloku??? Bo jak tak, to nawet się nie pakuj w ten bajzel.
Dowiedz się, czy przed tym przestojem auto chodziło w porządku i nie pojawiał się siwy dym.
Miesiąc przestoju latem to jest nic dla auta, ale miesiąc zimą na mrozie i w duże wilgotności potrafi już troszkę zaszkodzić.
Dowiedz się, czy przed tym przestojem auto chodziło w porządku i nie pojawiał się siwy dym.
Miesiąc przestoju latem to jest nic dla auta, ale miesiąc zimą na mrozie i w duże wilgotności potrafi już troszkę zaszkodzić.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
AndrzejP4 woda bankowo nie jest tam stosowana, był płyn ale już nie pamiętam czy zimowy czy letni, bo w zimę przyjechał nim szwagier i tak zostawił, pamiętam jeszcze śnieg nie padał ale zimno już było.
Przed postojem chodziło na wolnych obrotach, z tego co się orientuję to nic nie mówił o kopceniu (ale bym mu się nie zdziwił, by nie miał kłopotu z oddaniem go i powierzenia "sprzedaży" nam :/ ) cholera teraz wie.
Wtryski tak mogą też zaszkodzić ? Nie wiem jak sprawdzić czy był płyn zimowy czy nie, ale jakoś się dowiem.
Tomek
Przekręcam stacyjkę ikona od świec żarowych gaśnie, przekręcam, tyr tyr tyr i chodzi normalnie
ARWAM tak mam fotki, dzisiaj albo jutro tutaj wstawię
[ Dodano: 29 Kwi 2009 09:10 ]
nikt więcej nie ma pomysłów ?
Przed postojem chodziło na wolnych obrotach, z tego co się orientuję to nic nie mówił o kopceniu (ale bym mu się nie zdziwił, by nie miał kłopotu z oddaniem go i powierzenia "sprzedaży" nam :/ ) cholera teraz wie.
Wtryski tak mogą też zaszkodzić ? Nie wiem jak sprawdzić czy był płyn zimowy czy nie, ale jakoś się dowiem.
Tomek
Przekręcam stacyjkę ikona od świec żarowych gaśnie, przekręcam, tyr tyr tyr i chodzi normalnie
ARWAM tak mam fotki, dzisiaj albo jutro tutaj wstawię
[ Dodano: 29 Kwi 2009 09:10 ]
nikt więcej nie ma pomysłów ?
Ostatnio zmieniony wt kwie 28, 2009 21:10 przez dzimi88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
prosze
[ Dodano: 02 Maj 2009 11:54 ]
w sumie przyszedł mi z ojcem jeden pomysł do głowy, niech ktoś mi zdradzi czy powodem kopcenia nie są końcówki wtryskiwaczy ?
Bo jak silnik się rozgrzeje to mniej kopci lub wcale znikome jest to kopcenie
rozgrzałem go przed chwilą do 80 stopni i praktycznie zero kopcenia