Kilka pytań o klimatyzację

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kilka pytań o klimatyzację

Post autor: Neoarti » ndz maja 03, 2009 10:03

Szanowni koledzy w moim Mk4 nie działa klimatyzacja (jest zwykła manualna)
to znaczy jak go kupiłem to brakowało jednego wentylatora i przekaźników do wentylatorów
wentylator już mam z innego samochodu ale pasuje a przekaźniki również są inne i tak działa
wentylator silnika normalnie działa (jak auto się nagrzeje to chłodzi i jest OK)
A teraz jeśli chodzi o klimatyzację
czy po włączeniu klimatyzacji powinny się włączyć oba wentylatory ?
czy do sprężarki tej co jest przy silniku wystarczy doprowadzić +/- i będzie działała (oczywiście jeśli jest sprawna )?
w tej chwili jak włączam klimę to wentyle stoją i nic dalej się nie dzieje po prostu kompresor się nie włącza chciałbym sprawdzić na krótko czy będzie chodził ale nie wiem czy mogę do niego podłączyć tylko +/- i już ? czy to idzie jeszcze przez jakiś inny układ ?
klimatyzacja na pewno jest szczelna i jest w niej czynnik chłodzący
z góry dziękuję za pomoc jak wiadomo lato już tuż tuż a w autku można się ugotować

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » ndz maja 03, 2009 11:21

możesz spróbowac dac plus na sprzęgło sprężarki i powinno zaskoczyc.

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » ndz maja 03, 2009 12:42

ok i o to mi chodziło czyli tam jest po prostu plus i minus tak
?

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » ndz maja 03, 2009 13:09

jest plus i minus ,minus bązowy ,plus nie pamiętam,ale nie ma problemu ,bo tylko dwa kable

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » ndz maja 03, 2009 13:15

ok rozumiem jutro to sprawdzę rozumiem że jeśli sprężarka zaskoczy powinny spaść nieco obroty silnika i ruszyć wewnętrzna część sprężarki :)

[ Dodano: Pon Maj 04, 2009 18:31 ]
Podłączyłem sprzężarkę na krótko i zaskoczyła tzn zaczęła chodzić chyba nawet chłodziła ale po ok 3 min zaczęło w niej coś hałasować (chrobotać czy coś podobnego) oczywiście zaraz ją odłączyłem ale zastanawiam się co to może być jak myślicie?? może mało oleju czy coś podobnego ?

[ Dodano: Sro Sie 05, 2009 21:17 ]
No po długim czasie mam już wszystko zrobione, klima ma nowy olej wentyl mam założony co prawda nie oryginał ale pasuje, działa i jest git, przekaźnik też jest i klima chłodzi co do hałasu to też wiem o co chodzi to słychać drganie jednego z przewodów od klimy kolega co mi napełniał klimę mówi że może być jeszcze mało czynnika albo przewód się o coś obija podczas pracy przy okazji to sprawdzę żona i tak nie może jej używać bo ma alergię :) dzięki wszystkim za pomoc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”