koło pasowe problem?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
koło pasowe problem?
Witam. Mam pytanie odnośnie koła pasowego w moim mk3 AAZ.Zauważyłem że sie nieźle giba, gdzieś przeczytałem na forum że może to poskutkować awarią silnika, dodam że miałem problem z napinaczem paska alternatora który się wyrobił w odlewie i podskakiwał na wolnych obrotach, czy ten napinacz mógł tak podziałać na kółko bo go nigdy nie odkręcałem? Odnośnie tego koła pasowego to moje pytanie brzmi co robić naprawiać czy nie a jak już to jak?Proszę o porade!
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Kompletny rozrząd do wymiany + kolo pasowe tłumik drgan guma musi być cale , ja tak załatwiłęm silnik jak nadal bedzie sie gibac to wał do roboty
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Koło pasowe ma gumowy tłumik drgań - jak ta guma się wypracuje to zaczyna koło telepać - kolega grandilodz, cie nie kłamie! Jak się czoło wału wyrobi to będziesz musiał jeszcze szlif robić a pewnie jak koło w końcu się przekręci to będzie kolizja silnika > Kosztów sobie narobisz tylko > nie koniecznie było to od paska alternatora > pewnie napinacz był od tego wyrobiony że się giba koło pasowe.
Poczytaj tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
i tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=108242
i tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=108242
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
To ja może z innej beczki.
Robię siostrze :szwedzki remont" w 1Y,czyli wymiana pierścieni,panewek,uszczelnienie całego silnika i takie tam pierdoły,ale nie w tym problem...
Przystąpiłem do odkręcania śruby głównej na wale,tej od koła rozrządu.Najpierw kluczem pneumatycznym-kicha,później dostała parę strzałów od czoła i znów pneumat-dalej kicha
W końcu zablokowałem wał w kiblu skrzyni biegów,wziąłem klucz ręczny z metrową przedłużką i heja
Tutaj powstał problem,a mianowicie śruba puściła,ale obróciła się równo z kołem przez co ścięło na nim klin .Automatycznie przestawił się rozrząd i zawory spotkały się z tłokami.
Nadmieniam,że na wale nie zrobiło najmniejszego uszczerbku.
W związku z tym,czy może mi ktoś odpowiedzieć czemu tak się stało???
Przecież powinna sama śruba się wykręcić.
Pytam z czystej ciekawości,bo jakoś nie mogę tego łyknąć,a koło już kupione nowe-60 zeta
Robię siostrze :szwedzki remont" w 1Y,czyli wymiana pierścieni,panewek,uszczelnienie całego silnika i takie tam pierdoły,ale nie w tym problem...
Przystąpiłem do odkręcania śruby głównej na wale,tej od koła rozrządu.Najpierw kluczem pneumatycznym-kicha,później dostała parę strzałów od czoła i znów pneumat-dalej kicha
W końcu zablokowałem wał w kiblu skrzyni biegów,wziąłem klucz ręczny z metrową przedłużką i heja
Tutaj powstał problem,a mianowicie śruba puściła,ale obróciła się równo z kołem przez co ścięło na nim klin .Automatycznie przestawił się rozrząd i zawory spotkały się z tłokami.
Nadmieniam,że na wale nie zrobiło najmniejszego uszczerbku.
W związku z tym,czy może mi ktoś odpowiedzieć czemu tak się stało???
Przecież powinna sama śruba się wykręcić.
Pytam z czystej ciekawości,bo jakoś nie mogę tego łyknąć,a koło już kupione nowe-60 zeta
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt: