Świece żarowe grzeją przy rozgrzanym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Świece żarowe grzeją przy rozgrzanym silniku
Witam, mam problem polegający na tym, że podczas pracy ciepłego silnika świece żarowe grzeją przez 2-3 minuty. Przy zimnym to normalne, ale chyba nie przy gorącym.
jestem przekonany, że czujnik jest dobry, ponieważ temperaturę pokazuje poprawnie, czas świecenie kontrolki jest różny, przy zimnym i ciepłym silniku. Przy ciepłym świeci się parę sekund, a zimnym dużo dłużej, tylko po zapaleniu silnika, niezależnie od temperatury, świece grzeją przez jakiś czas. Wydaję mi się, że przyczyna leży w sterowniku silnika, a nie w czujniku, apropos czujnika jakie opory powinien mieć przy zimnym i rozgrzanym??
wtedy da się potwierdzić lub wykluczyć winę czujnika.
P.S. użyłem szukajki, ale tyle tego jest, że po 30 stronach tematów o niedziałających świecach dałem se siana
wtedy da się potwierdzić lub wykluczyć winę czujnika.
P.S. użyłem szukajki, ale tyle tego jest, że po 30 stronach tematów o niedziałających świecach dałem se siana
Pedrosem,
w niektórych silnikach masz osobne czujniki a w niektórych masz podwójny i nie ma znaczenia że dobrze Ci temp pokazuje.
są dwie a właściewie trzy opcje:
1. uszkodzony czujnik
2. uszkodzony kabel lub innego rodzaju przerwa w obwodzie elektrycznym czunika
3. uszkodzony przekaźnik świec żarowych
w niektórych silnikach masz osobne czujniki a w niektórych masz podwójny i nie ma znaczenia że dobrze Ci temp pokazuje.
są dwie a właściewie trzy opcje:
1. uszkodzony czujnik
2. uszkodzony kabel lub innego rodzaju przerwa w obwodzie elektrycznym czunika
3. uszkodzony przekaźnik świec żarowych
No dobra ale jak sprawdzić czujnik, u mnie jest podwójny, czteropinowy, i które przewody odpowiadają za sterowanie świecami, a które za sygnał dla wskaźnikai jaki mają mieć opór. Zmierzyłem na czujnikach w Polo 86C 2F i wyszło, że na czujniku od świec jest zimny ok. 500 Ohm, gorący ~200 Ohm i tam wszystko działa jak trza. Ile ma być w golfie AAZ, z podwójnym czujnikiem?