Tarcza sprzęgłowa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Tarcza sprzęgłowa
Witam, mam następujący problem: Tydzień temu wymienilem tarcze sprzegłową w swoim Golfie 3 1,9 TDI - 1Z , z powodu pęknięcia spręzynek. Kupilem tarcze marki LUK i wlasnie dzisiaj kiedy jechalem z giełdy i przycisnołem mocniej 2 razy na pedał gazu, tarcza sprzegłowa znowu siadła, poprostu nieidzie wrzucic innego biegu niz 1 i jak stoje na swiatłach to miejąc sprzęgło wcisnięte do dechy samochód dalej ciągnie. Czy jest mozliwe ze z powodu gwałtownego przycisniecia pedalu gazu siadła tygodniowa tarcza sprzegłowa (nowa)?? Czy jest jakis inny powód np. zle poskładanie, czy moze wadliwa tarcza sprzęgła ?? Prosze o pomoc
-
- Forum Master
Pierwsze to spradzic linke. Jak nie ona to pewnie drazek w skrzyni przebil lozysko oporowe albo tarcze wyciskowa. Lepiej jakby to bylo lozysko oporowe bo nie trzeba wtedy wyciagac skrzyni. Wystarczy odkrecic lapy, pochylic skrzynie i okrecic dekielek na jej koncu. Wtedy mozna wyciagnac lozysko oporowe i drazek i obejrzec. Jak nie uszkodzone to trzeba odkrecac skrzynie, ze by dobrac sie do tarczy (wyciskowej). U mnie niestety to byla ona (juz 2 razy).