Czy dam rade sam podciągnąć pasek rozrządu?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tomyart
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Czy dam rade sam podciągnąć pasek rozrządu?
Zauważyłem ze mam troche za luźny pasek rozrządu (tzn. można go przekręcić więcej niż o 90 stopni i to dość łatwo), pasek był wymieniamy ok. 2000 km temu i pewnie po wymianie powinien byś skontrolowany. Teraz nie wiem czy próbować samemu napinać ten pasek czy jechać do mechanika, nie ukrywam że chodzi o kase.
Jeśli ktoś mógłby podpowiedzięć jak go napiąć, czy wystarczy poluzować rolke i napiąć ją "ręcznie"?
Jeśli ktoś mógłby podpowiedzięć jak go napiąć, czy wystarczy poluzować rolke i napiąć ją "ręcznie"?
Witam
luzujesz nakretke tylko troche zeby nie poluzowac bardziej i napinasz tak aby nie przekrecic powyzej 90 stopni oczywiscie nie na sile a do napinacza jest specjalny przyrzad troche jak to tarczek diaksa ale jak nie masz to dwa cienkie wkretaki ( lub ampuje albo jakies preciki ) w otwoty a trzeci miedzy nie i obracasz napinacz
pozdrawiam
luzujesz nakretke tylko troche zeby nie poluzowac bardziej i napinasz tak aby nie przekrecic powyzej 90 stopni oczywiscie nie na sile a do napinacza jest specjalny przyrzad troche jak to tarczek diaksa ale jak nie masz to dwa cienkie wkretaki ( lub ampuje albo jakies preciki ) w otwoty a trzeci miedzy nie i obracasz napinacz
pozdrawiam
-
- Forum Master
-
- Forum Master
ja nigdy nie naciagam dwa razy jak ustawie na 90 stopni to tak zostawiam i samochody wracaja za 50tys bo tyle im daje na starych kolach i znowu wymieniam nigdy nie mialem reklamacji
( wtedy sa ponad 90 stopni)
a jak troche ponad 90 to bym nie ruszal bo to normalne troche sie ulozyl i rosciagnol bo nowy ustawia sie na 90 ale bez wyginania na sile trzeba wiedziec z jaka mniej wiecej
a jak zrobil 2000 to troszke musial sie rozciagnac to normalne wiec nie ma sensu ruszac

a jak troche ponad 90 to bym nie ruszal bo to normalne troche sie ulozyl i rosciagnol bo nowy ustawia sie na 90 ale bez wyginania na sile trzeba wiedziec z jaka mniej wiecej
a jak zrobil 2000 to troszke musial sie rozciagnac to normalne wiec nie ma sensu ruszac
jast na mimośrodzie zamontowany i jak poluzujesz śrubę i będziesz nim obracał tym kluczykien od gumówki to on będzie się odsuwał lub dosuwał czyli napinał pasek lub go luzowałtomyart pisze:Nie wiem czy jest zegarowy czy nie (pierwsze słysze o takim czymś), wygląda jak zwykłe koło pasowe z nie centralnym otworem