odma
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
odma
Mam pytanko.Po pierwsze gdzie znajduje sie odma olejowa.A po drugie...Niby to juz bylo ale u mnie jest inna kombinacja.Jechalem sobie do domu wczoraj i (tak gdzies przy 100km/h)wlaczyl sie bzyczek i zamigala kontrolka od oleju.Tak sobie pomigala jakies 5 sekund i przestala.Oczywiscie sie zatrzymalem-wszystko bylo ok.Za jakies 10 km to samo mniej wiecej przez tyle samo czasu-dolalem oleju(0,5 litra),choc byl stan taki jaki powinien byc(polowa miedzy max a min).po jakis 20 km to samo.Gdy dojechalem do domu(ok.90 km)sprawdzilem z mechanikiem czujnik-wsuwka na ktora sie wsuwa cala lata.Wyjalem bagnet a tam na koncowce maslo(jezdze w miescie z niedogrzanym silnikiem).Czy to maslo moze tak byc po 90 km?leje olej mineralny ze specjalnym dodatkiem czyszczacym silnik-shell helix.Co o tym sadzice?Czy to tylko czujnik czy cos moze innego?
- marcin21c
- Mały gagatek
- Kontakt:
podaję link z problemem odmy, lokalizacja odmy na schemacikach
pozdrawiam
umnie na szczęście się nic takiego nie dzieje, życzę powrotu do zdrowia twojemu golfikowi
http://vwforum.pl/odma/
pozdrawiam
umnie na szczęście się nic takiego nie dzieje, życzę powrotu do zdrowia twojemu golfikowi
http://vwforum.pl/odma/
GOLFIK 1,3 NZ '91 de best kar
- Paweł Marek
- V.I.P.
EZ to gaźnik 2e2. Odma to rura idąca od wybrzuszenia na pokrywie zaworów do obudowy filtra nad gaźnikiem. Tu się nie ma co zepsuć, najwyżej na rura pęka. To jest nad silnikiem, ma cieplutko, nic w niej nie zamarznie. Przy wejściu do obudowy filtra powietrza ma od wewnątrz coś w rodzaju gumowej zastawki, która puszcza gaz spod pokrywy zaworów do obudowy filtra, a w druga stronę nie. Oczywiście lkokalizaca je jest taka, że jak stary silnik i dmucha to leci nią olej na filtr. ( mój kuzyn taksówkarz odczepił ją i wsadził koniec do puszki )
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
odma
to nie uszczelka.ani pod korkiem ani w zbiorniczku nie ma zadnych sladow masla.zadnych.Plyn mam czysciusienki.samochod normalnie 3mal temp.Zastanawiam, sie czy to tez nie moze byc przez ten olej>moze wyplukal te rzygi i teraz sobie sa na dnie miski...
mi też miganie kontrolki wygląda na niedrożny filtr. kiedyś po wymianie oleju i założeniu nowego filtra FILTRON miałem tak samo. kontrolka zachowywała się tak jak u ciebie. Wymieniłem filtr na KNEHT i problem ustał.(już nie zakładam FILTRONA-choć inni nie narzekają) to może wskazywać na przypchany filtr.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
odma
male sprostowanie-niczeg\o nie dolewalem do oleju.Nowe oleje shell takie sa.Ile kosztuje taki Knecht?Znaczy razem z tym ze dojechalem z powrotem do Lodzi zrobilem wlasnie ok.250 km.Ogolnie w roku robie ok.225 tys. km.A miche i tak wezme na dol-leci spod uszczelki.