Regulator ciśnienia a pompa paliwa 1,2 bar lub 3 bar

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bamber
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Regulator ciśnienia a pompa paliwa 1,2 bar lub 3 bar

Post autor: bamber » wt kwie 28, 2009 11:42

Koledzy przeszukałem wszystkie wątki na ten temat ale nic sensownego nie znalazłem.
Wszyscy pisza poprostu nie zakładaj, nie zakładaj ale nie ma wyjaśnień czy to bardzo niezdrowe dla autka.
Mam Golfa 3, silnik 1,8 na jednopunktowym wtrysku (+LPG), pompa paliwa dedykowana do tego silnika to 1,2bar.
Padła mi pompa paliwa (szczotki? bo po wyjeciu i potrzasnieciu działa) zakupiłem na allegro niby pompe od 1,6 jednopunkta z rocznika 96... pompa ktora dostalem jest od wielopunkta (3bary) i jest z rocznika 92... =zostałem oszukany, oczywiscie sprzedajacy sie wypiera a ze jest z daleka wiec nawet nie wiem co mam zrobic.. no ale wracajac do pompy.. włożyłem ja bo potrzebowalem sprawnego autka.
Pompa na zdjeciu wygladała dziwnie (nietypowo) poniewaz dekielek miala czarny (jak to 1,2bara maja) ale kruciec maial kremowy.. dlatego wypytalem dokladnie od jakiego golfa z jakim silnikiem jest bo nie widzialem takich pomp.. zazwyczaj sa z deklem i krućcem czarnym (1,2) lub szarym deklem i krućcem(3bary).
Autko mam na LPG wiec niby pompa potrzebnna mi tylko do odpalenia? Czy pozniej tez pompuje i utrzymuje cisnienie? Poradzcie czy moze cos sie uszkodzic w silniku od tej pompy? Czy wytrzyma regulator cisnienia? Prosze o konkretne porady :) Bardzo prosze :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt kwie 28, 2009 11:49

Jeśli nie założysz odcięcia pompy (przekaźnik) to podczas pracy na LPG również działa.
Jeśli to pompa oryginalna podaj jej numery, lub sam sprawdź w katalogu Boscha od jakiego naprawde jest auta (katalog jest w necie).
Czy ta pompa nie rozwali regulatora ciśnienia po jakimś czasie to już przekonasz się sam, bo raczej nikt takich zbednych doświadczeń nie robi żeby ci odpowiedzieć czy mozna tak zostawić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
bamber
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bamber » wt kwie 28, 2009 12:23

Mówiąc krótko.. nie polecasz dalszego jej używania i radzisz założyc właściwą..ok, rozumiem.
Jeśli chodzi o pompe to po zdjęciach trudno mi było powiedzieć co to było i zaufałem sprzedającemu. Gdy dostałem ją to już wszystko o niej wiem = niewłaściwa, 3 bary.
Pompa to:
Bosch 0 580 453 050
1H0 906 091 B
:(( niestety.. nie taka jak powinna byc..
Regulatora mi szkoda i nie chce testować.. Jeśli miałby ktoś jeszcze jakieś przemyślenia to prosze o odpowiedz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”