Problem przełącznik świateł

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

qmalin21
Mały gagatek
Mały gagatek

Problem przełącznik świateł

Post autor: qmalin21 » wt kwie 28, 2009 10:52

Witam
Po przekręceniu przełącznika od świateł na pozycje podświetlenie panelu ( nawiew pokrętła itd. ) oraz szyberdachu działa po przekręceniu na mijania czasami się popali i zgaśnie czasami widać ze dochodzi napięcie na chwilę się zapala później gaśnie ( ok 0,5 sek ). Podświetlenie przełączników szybra działa niezależnie.
Co może być uszkodzone gdzie szukać przyczyny jak to naprawić ?
Wymiana przełącznika czy może brak styków ?
Z góry dzięki za pomoc !

[ Dodano: 28 Kwi 2009 10:54 ]
Najważniejsze problem dotyczy golfa III 1.8 GT bez świateł przeciwmgielnych przednich.

[ Dodano: 28 Kwi 2009 11:04 ]
Ewentualnie czy jest może jakiś bezpiecznik za to odpowiedzialny ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt kwie 28, 2009 11:54

jeśli to chodzi o te podświetlenia, których natęzenie jest regulowane pokrętłem na włączniku, to może potencjometr szwankuje. Trzeba by rozebrać włącznik, próbować przeczyścić ścieżkę, trudno przewidzieć co tam mogło sie zepsuć. Ale najszybszą metodą na sprawdzenie czy winien jest włącznik jest jego podmiana - pozyczenie od kogoś, potrwa to minute i wiesz.
Ostatnio zmieniony wt kwie 28, 2009 11:55 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

qmalin21
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: qmalin21 » wt kwie 28, 2009 14:37

Nie chodzi o regulację chociaż też prawda nie sprawdziłem. Ok sprawdzę z tym przełącznikiem spróbuje gdzieś na złomie to znaleźć i dam znać czy to rozwiązało problem.

Dzięki za odpowiedź

[ Dodano: 31 Maj 2009 20:06 ]
Jak wyciągnąć ten przełącznik z kokpitu ? Odkręciłem śrubki w nawiewie wyjąłem zaślepkę lewą odkręciłem śrubę nie idzie ... Trzeba cały panel z regulacją świateł wymieniać czy można jakoś sam kupić ?? :chytry:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”