Jak powrucic do oryginalnych ustawien wlaczania swiatel

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

B_U_A
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Jak powrucic do oryginalnych ustawien wlaczania swiatel

Post autor: B_U_A » ndz kwie 26, 2009 13:01

Wiatm, problem polega na tym ze od czasu kiedy mam tego golfa po wlaczeniu zaplonu zapalaja sie swiatla mijania. Ktos sobie zrobil taki automat jakby ale od kilku dni jest tak ze wlaczam zaplon swiatla sie zapalaja ale radio nie dziala. Musze przelaczyc pokretlem(wlaczyc swiatla) i radio zaczyna dzialac. Mogli byscie mi powiedziec jak to przywrocic do oryginalnego stanu czyli swiatla na przelacznik oraz radio normalnie. Ogladalem kable pod kierownica i niemam pojecia ktory do czego bo nie widac zeby jakies dodatkowe szly od stacyjki czy od wy;lacznika swiatel. Dzieki pozdrawiam.

NiEdIeLnA PrAcA W SyF SiE ObRaCa

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz kwie 26, 2009 13:22

Cieżko będzie Tobie pomóc, nie widząc tej instalacji - ktos dołożył nieoryginalne wyposażenie i mógł to zrobić na wiele sposobów. Musiałbyś poszukać jakiś nieoryginalnych połączeń np. przy wlączniku swiateł, lub w okolicach skrzynki bezpieczników. Połączenia te należałoby usunąc, i połączyć pozostałe przewody, tak, jak było to w oryginale.

B_U_A
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: B_U_A » ndz kwie 26, 2009 13:31

Widzisz, z wylacznika swiatel idzie kostka i nie wyglada na to zeby tam bylo cos ruszane, do tego od stacyjki oraz z bezpiecznikow tez nic, do tego dodam ze jak krece pokretem od podswietlenia zegarow to mi sie radio wylacza jak zjade na sam dol.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz kwie 26, 2009 13:54

To Ty może masz coś pomieszane w kostce od radia? Tam do tej kostki doprowadzony jest przewód szaro- niebieski - to jest podswietlenie radia. Może ktoś potraktował to jako +12V i podłaczył to jako zasilanie radia. Kiedyś spotkałem się z czymś takim, ze komuś nie dzialało przeciwmgielne z tyłu, bo na właczniku przeciwmgielnych nie było +12V. Ktoś inteligetny podłaczył się zatem pod przewód szaro-niebieski - bo tam było właśnie +12V - ale to był przewód od podświetlenia przycisku - efekt był taki, ze można było regulować jasnośc świecenia światła przeciwmgielnego z tyłu ;) - wszystko to było w mkII. może u Ciebie jest podobnie?

pcbol329
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

moja sugestia !!!!

Post autor: pcbol329 » ndz kwie 26, 2009 13:54

Proponuję pociągnąć jeden przewód do radia bezpośrednio z akumulatora i problem rozwiązany. Radio ma w sobie bezpiecznik więc nic nie musisz dokładać. A światła zostaw tak jak są. Taki sposób ich włączania też ma swoje zalety

pcbol329

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz kwie 26, 2009 14:08

pcbol329 pisze:Proponuję pociągnąć jeden przewód do radia bezpośrednio z akumulatora i problem rozwiązany. Radio ma w sobie bezpiecznik więc nic nie musisz dokładać. A światła zostaw tak jak są. Taki sposób ich włączania też ma swoje zalety
- a jak zepsuje mi sie silnik, to wymienię na nowy i po problemie :helm:

pcbol329
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

co ma piernik do wiatraka ????

Post autor: pcbol329 » ndz kwie 26, 2009 16:19

Nie rozumiem dlaczego ma ci się zepsuć silnik?? Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. trochę wiedzy z elektryki mam i możesz mi wierzyć że osobno poprowadzony przewód do radia na nic nie wpływa. U siebie mam tak zrobione od 3 lat i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Co więcej: zwarłem na kostce od radia przewody żółty (plus po stacyjce) i czerwony (plus główny) i radio działa jak złoto (bez konieczności przekręcania stacyjki)

pcbol329

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » ndz kwie 26, 2009 16:46

pcbol329, dla Lipek81, chodziłoraczej o to że twoja wypowiedź mało ma wspólnego z problemem który opisuje B_U_A, Problem tkwi w tym,zeby przywrócić oryginalne podłączenie świateł a nie jak podłączyć radio żeby grało, bo to akurat nie jest zbyt skomplikowane

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz kwie 26, 2009 17:30

Kolego pcbol329, chodzi o to, żeby rozwiązywać problemy, a nie je omijać. Gdyby za każdym razem, jak zepsuje się coś z elektryki w aucie ciągnął nowy kabelek, lub robił nową instalację - to jakby to wyglądało? Kolega B_U_A, zasugerował, że jego problemy z radiem biora sie z zamontowania ukladu, który sam zapala światła. Moim zdaniem nie do końca - ktoś po prostu pomylił kabelki przy podłączaniu radia - wystarczy to zamienić i powinno działać. Zamiast do zasilania radia wykorzystać przewód +12V wykorzystał sygnał podświetlenia - który się do tego oczywiście nie nadaje..

B_U_A
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: B_U_A » ndz kwie 26, 2009 19:39

A czy ogoln ie kos mi moze podpowiedziec na ktore kable poinienem skupic swoja uwage przy przelaczniku swiatel oraz stacyjce? Na ktorych kablach sie to ,,opiera''. Pozdawiam

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz kwie 26, 2009 20:15

B_U_A, jajk już pisałem, ciężko tak na odległos pomóc w tym temacie, bo każdy mógł to podłączyć na swój sposób i nie koniecznie przy stacyjce czy właczniku świateł. Nie jest to rozwiązanie standardowe. Po prostu musisz poszukać jakiś nieoryginalnych połączeń - jak coś znajdziesz, to porób fotki, może coś się wymysli. Ale te problemy z radiem nie wynikają najprawdopodobniej z powodu tego urządzenia, tylko ze złego podłaczenia radia.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”