Przedmuchy, a przepustnica

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Przedmuchy, a przepustnica

Post autor: mmksk » czw kwie 23, 2009 10:16

Witam
Moje auto połyka olej ponad litr na ok 10 tyś km. Ostatnio pojawił mi się problem z przerywaniem i gaśnięciem silnika. Po wyczyszczeniu przepustnicy, wymiany sondy lambda, świec miałem spokój przez 2 miesiące. Teraz znowu mam podobną sytuację auto jak jest zimne to przerywa gaśnie. Zauważyłem że wężykiem z odmy dostaje się trochę oleju do filtra powietrza i do przepustnicy , która jest nim dość oblepiona (ostatnio wymieniałem olej i koleś za dużo go wlał). Mechanik chce wymienić przepustnicę (nowa kosztuje ponad 300zł) ale zastanawia mnie czy przedostający się olej z odmy do przepustnicy ma wpływ na przerywanie auta??? Zastanawiam się nad wyczyszczeniem jej i włożeniem filtra do tzw. mgły olejowej do przewodu z odmy. Co Wy myślicie o tej sytuacji? Czy wymiana przepustnicy jest niezbędna>?

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » czw kwie 23, 2009 10:33

najpierw uporaj się z przedostającym się olejem, najprawdopodobniej odma (puszka przyłączona do bloku silnika) jest zapchana nagarem i olejem, należało by to wyczyścić, w jakich okolicznościach gaśnie lub przerywa silnik? jeśli olej dostaje się do komory spalania w większej ilości niż dopuszczalna to może zakłócać to spalanie paliwa, nie dymi ci na niebiesko? może być też tak że cały olej ucieka przez odmę albo inne uszczelniacze na zewnątrz a gaśnięcie i przerywanie jest spowodowane lewym powietrzem, silniczkiem krokowym, uszkodzoną przepustnicą, trzeba najpierw zlokalizować ubywający olej

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » czw kwie 23, 2009 12:31

Odmę czyściłem rok temu, była w zasadzie czysta.
Auto nie dymi na niebiesko. Ostatnio oglądałem silnik w kanale i nie ma grama oleju na nim , jeśli chodzi o lewe powietrze to chyba raczej jest ok. Wcześniej po wyczyszczeniu przepustnicy silnik normalnie pracował.
Silnik gaśnie i przerywa po przejechaniu tak ok 2-3 km ,gdy osiągnie 90stopni przerywanie ustaje.
Mechanik twierdzi że trzeba wymienić przepustnicę, a koleś jest raczej dobry w tym co robi i nie należy do naciągaczy itp.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”