Dziwne zachowanie sprzegla

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

fotokaczy
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwne zachowanie sprzegla

Post autor: fotokaczy » wt kwie 21, 2009 18:34

Witam i mam pytanie odnośnie mojego sprzęgiełka. (mk 3 benzyna 1.4 )
sytuacja wygląda tak; Jadąc na 3, 4, i 5 biegu i wciskając pedał gazu do dechy silnik szybko wchodzi na obroty a auto po mału zaczyna przyspieszać.
Podobnie chcąc zrobić zrywa wcisnąwszy pedał gazy do oporu i puszczeniu sprzęgła efekt jest podobny jak na wyższych biegach

Czy to docisk czy tarcza kończy swe żywota i prosił bym o ewentualny koszt naprawy ażebym nie był zdziwiony gdybym pojechał do mechanika

z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony wt kwie 21, 2009 19:09 przez fotokaczy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » wt kwie 21, 2009 18:45

generalnie czy to docisk czy tarcza to dowiesz się dopiero raczej jak rozbierzesz wszystko ale generalnie wypadało by wymienić odrazu oba te elementy bo szkoda płacić podwójnie. Teraz wymienisz tarcze a za chwile rozleci się docisk i odwrotnie. Co do kosztów to sprzęgło i docisk koło 250zł + robota

Obrazek

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » wt kwie 21, 2009 21:07

wymieniałem miesiac temu komplet czyli docisk, tarcza i łozysko firmy Valleo. Cena 370PLN dobrze radze zainwestuj troche wiecej w sprzegło a bedziesz miał spokój.

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » wt kwie 21, 2009 21:40

an ja radze kupić sprzęgło i czyli tarcze i docisk firmy sachs po naszemu mówi sie zaks jest najdroższe ale i najlepsze w komplecie jest taniej nisz na sztuki jakieś 420zł plus wymiana 200 :bigok: nie oszczedzaj na sprzegle bo wymiany są drogie a zaks to gwarancja ze ci nie padnie :bajer:

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » wt kwie 21, 2009 22:00

tympy mechanik pisze:nie oszczedzaj na sprzegle bo wymiany są drogie a zaks to gwarancja ze ci nie padnie :bajer:
Święte Słowa :pub:

Firma sachs jest najlepsza ale do valleo też nie mam zastrzeżeń. Jakościowo stoi na średniej półce :)

Wiadomo Cena = Jakość :bigok:

lmb4020
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lmb4020 » wt kwie 21, 2009 22:27

ja kiedys do golfa 1.6 zalozylem niemieckie sprzeglo LUK za namowa mechanika no i bylo wtedy najtansze z tych najlepszych firmowych a nie chinskich wynalazkow i teraz chyba tez jest, zrobilem na nim 40kkm i auto zmienilo wlasciciela ale do czasu sprzedazy dzialalo elegacko

ogolnie jest tak jak wymieniac to caly komplet ( tarcza docisk lozysko) a z firm jesli nie chcesz miec klopotow i autem masz zamiar jeszcze jakis czas jezdzic to tylko Sachs, LUK, Valeo ktore zalozysz bedzie dobre osobiscie bralbym najtansze ale tylko z tych 3

fotokaczy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: fotokaczy » śr kwie 22, 2009 19:24

dziękuję

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”