Wpięcie centralnego zamka do instalacji, jak ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Cider_Mazur_mk2
- Nowicjusz

- Kontakt:
Wpięcie centralnego zamka do instalacji, jak ?
Witam, założyłem wczoraj centralny zamek do mojego gofra, tylko nie wiem 1 rzeczy. Z centralki wychodzi kabelek który mam wpiąć w instalacje golfa żeby mi migały kierunkowskazy. Gdzie mam go wpiąć? ;/
- Paweł Marek
- V.I.P.

najlepiej rozdziel ten kabel na dwa, na każdym odgałęzieniu daj diodę 3-5 Amperów i dalej od jednej diody do kabla kierunków praych a z drugiej do lewych. To sa chyba kable czarno-zielony i biało czarny, znajdziesz przy manetkach w tej samej wiązce.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Cider_Mazur_mk2
- Nowicjusz

- Kontakt:
innym rozwiązaniem jest przekaźnik z dwoma parami styków , albo dwa z jednym stykiem , odpowiednio połączone
[ Dodano: 21 Kwi 2009 13:05 ]
innego wyjścia nie ma , bo nawet jak się wepniesz do przekażnika kierunkowskazów , to coś musi Ci połączyć kable czarno - zielony i czarno - biały do kupy
[ Dodano: 21 Kwi 2009 13:06 ]
a jeśli masz takie przekażniki na 12 V , to sprawa prosta
[ Dodano: 21 Kwi 2009 13:05 ]
innego wyjścia nie ma , bo nawet jak się wepniesz do przekażnika kierunkowskazów , to coś musi Ci połączyć kable czarno - zielony i czarno - biały do kupy
[ Dodano: 21 Kwi 2009 13:06 ]
a jeśli masz takie przekażniki na 12 V , to sprawa prosta
- Cider_Mazur_mk2
- Nowicjusz

- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.

bo jak wepniesz jeden i ten sam kabel do kierunków obu stron to potem zawsze świeciłyby wszystkie razem (jakbyś je zwarł). Więc diody zapewniają ich separację.pnowak2 pisze:a do czego te diody ?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Cider_Mazur_mk2 pisze:czyli jak podam 12v na czarno - biały i czarno - zielony to kierunki bedą swiecic??
tak ale tylko w momencie załączania lub wyłączania alarmu lub centralnego zamka , w pozycji spoczynkowej te kabelki nie mogą być połączone , bo w trakcie włączania kierunkowskazu , będą ci świecić wszystkie , tak jak awaryjne , na to jest przekaźnik z dwoma parami styków aby po podaniu jednym kablem wychodzącym z centralki impulsu na cewke przekażnika załączył Ci wszystkie kierunki , potem ma być zwolniony i styki nie mają prawa łączyć kabli czarno - białego i czarno - zielonego
[ Dodano: 21 Kwi 2009 15:39 ]
jeszcze jedno , jeden pin cewki przekaźnika podłączasz do masy , kabel wychodzący z centralki podłączasz do drugiego styku cewki przekaźnika i jednocześnie wykorzystujesz go do zasilania kierunków w czasie włączenia sie przekaźnika , czyli robisz mostek , cewka , styki robocze przekaźnika
- Cider_Mazur_mk2
- Nowicjusz

- Kontakt: