Ile kto wyciągnął z silnika AAZ
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
A u mnie przy 100km/h na skrzyni 4S jest ok 2500rpm.
Za to w passacie 1Z jest coś koło 2200, ale nie pamiętam oznaczenia skrzyni.
[ Dodano: Pon Kwi 20, 2009 2:30 pm ]
Quatro7, a jaki symbol ma Twoja skrzynia?
Za to w passacie 1Z jest coś koło 2200, ale nie pamiętam oznaczenia skrzyni.
[ Dodano: Pon Kwi 20, 2009 2:30 pm ]
Quatro7, a jaki symbol ma Twoja skrzynia?
Ostatnio zmieniony pn kwie 20, 2009 14:03 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
arwam, piotrekgal, a ja dalej będę bronił swego zdania. Widziałem niedawno temat, w którym posiadacze 1Z wypowiadali się jaką mają prędkość przy 2000rpm i każdy miał ok 90km/h, a nawet minimalnie mniej. I to by się zgadzało, bo przy 2x większych obrotach (4000) prędkość też wzrośnie 2x, czyli do 180. Według tego co Wy piszecie (1850 przy 100km/h), na piątym biegu przy 4000rpm 1Z miałby ponad 216km/h. Nie wydaje Wam się za szybko jak na 1Z ?
A to na potwierdzenie moich słów: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=45562
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 8:29 am ]
W TYM poście kolega homsky wstawił tabelkę z prędkościami na różnych skrzyniach z TDI przy 4000rpm
A to na potwierdzenie moich słów: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=45562
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 8:29 am ]
W TYM poście kolega homsky wstawił tabelkę z prędkościami na różnych skrzyniach z TDI przy 4000rpm
Który temat masz na myśli?arwam pisze:jak masz na podorędziu temat to podrzuć mi link do niego
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 9:39 am ]
Jeśli chodzi Ci o ten
to podałem link http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=45562piori pisze:Widziałem niedawno temat, w którym posiadacze 1Z wypowiadali się jaką mają prędkość przy 2000rpm
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 9:42 am ]
Ja też, bo mam passata B4 z tym silnikiem, ale z tego co wyczytałem, to prędkości są podobnearwam pisze:co do golfów to nie jestem pewien
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
ta skrzynia u mnie co CHV czy jakos tak...
dokładnie nie pamietam, jak przyjdzie mechanik na gg to zapytam
a moze to norma 100km/h przy 3tys obortów
tylko Wy macie podrasowane i juz nie pamiętanie jak to było na początku
bo ja myślałem ze to jest tak
tuning silnik => wieksza moc/moment przy niższych obrotach => tryby w skrzyni obracają się szybciej przy tych samych obrotach => szybsze obracanie sie kół przy niższych obrotach
czy coś takiego
dokładnie nie pamietam, jak przyjdzie mechanik na gg to zapytam
a moze to norma 100km/h przy 3tys obortów
tylko Wy macie podrasowane i juz nie pamiętanie jak to było na początku
bo ja myślałem ze to jest tak
tuning silnik => wieksza moc/moment przy niższych obrotach => tryby w skrzyni obracają się szybciej przy tych samych obrotach => szybsze obracanie sie kół przy niższych obrotach
czy coś takiego
Ostatnio zmieniony wt kwie 21, 2009 16:12 przez zielu, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm... Sam chyba widzisz, że coś w tym zdaniu nie gra. Nie wiem jak to sobie wyobrażasz, przecież wał korbowy jest połączony z wałkiem skrzyni biegów za pośrednictwem sprzęgła i nie wiem jakim cudem wałek skrzyni miałby obracać się szybciej niż wał silnika. Przecież jedno jest przedłużeniem drugiego i jest to połączenie 1:1. Ile obrotów zrobi silnik, tyle robi wałek skrzyni, i nie ważne czy będzie to silnik 50 czy 250 KM. Coś zmienić można dopiero dalej, czyli za pomocą trybów lub przekładni głównej, ale w skrzyniach z diesla nie ma już za bardzo na co zmieniać, bo tam są już "najszybsze" tryby.Quatro7 pisze:tryby w skrzyni obracają się szybciej przy tych samych obrotach
Pamiętamy pamiętamy było tak samo, tylko aby rozpędzić się do takiej samej prędkości kiedyś potrzebowałem kilkudziesięciu, a teraz kilkunastu sekund.Quatro7 pisze:juz nie pamiętanie jak to było na początku
Dowiedz się dokładnie jaką masz skrzynię i pewnie cała zagadka z Twoimi obrotami się wyjaśni.Quatro7 pisze:ta skrzynia u mnie co CHV czy jakos tak...
Ostatnio zmieniony wt kwie 21, 2009 17:38 przez piori, łącznie zmieniany 2 razy.
Quatro7,
według tego tematu masz skrzynię od benzyny 1.6 AEE:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=698820
[ Dodano: 21 Kwi 2009 23:04 ]
do diesli w MK 3 były zakładane CHD lub CHC
według tego tematu masz skrzynię od benzyny 1.6 AEE:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=698820
[ Dodano: 21 Kwi 2009 23:04 ]
do diesli w MK 3 były zakładane CHD lub CHC
kurcze ja u siebie w GTD (1.9 aaz) mam skrzynie ATH.....tzn taka chyba powinna byc, bo taka widnieje na naklejce w bagazniku.
ale nie powiem......z tego co poznalem swojego Goferka juz to wiem, ze wskazowka predkosciomierza i obrotomierza na 5 biegu sa w identycznych miejscach (poruszaja sie rownolegle)......
ale nie powiem......z tego co poznalem swojego Goferka juz to wiem, ze wskazowka predkosciomierza i obrotomierza na 5 biegu sa w identycznych miejscach (poruszaja sie rownolegle)......
Ostatnio zmieniony śr kwie 22, 2009 09:27 przez lenczek, łącznie zmieniany 1 raz.