Jak podkrecić 16V małym nakładem finansowym
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
raczej chyba " pseudo tuning " bo powietrze zasysane jest wtedy od kolektora wydechowego.
Ostatnio zmieniony pn kwie 20, 2009 20:27 przez cimens20, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Mam seryjna PL
Jakich efektów można sie spodziewac po takim zestawie:
Kolektor wydechowy 4-2-1, przelot i na końcu ori GTI
Dolotowy najgrubszy z KR
Wałki z Kr
porting głowicy + planowanie ile fabryka pozwala
wkładka K&N + dopływ zimnego powietrza
Jaki wałek ssacy bedzie lepszy KR , ABF czy przefazowany wydechowy?
Mam seryjna PL
Jakich efektów można sie spodziewac po takim zestawie:
Kolektor wydechowy 4-2-1, przelot i na końcu ori GTI
Dolotowy najgrubszy z KR
Wałki z Kr
porting głowicy + planowanie ile fabryka pozwala
wkładka K&N + dopływ zimnego powietrza
Jaki wałek ssacy bedzie lepszy KR , ABF czy przefazowany wydechowy?
- smokatsu84
- Użytkownik
- Kontakt:
Nikt tobie tego tutaj dokładnie nie powie ewentualnie przybliżone dane bo :
- zależy to od stanu twojego silnika
- strojenia (ke-jet czy digi ?)
- a wróżek brak
Jeśli chodzi o wałki to abf ma prawie jednakowe wydech/ssący także albo wałki od Kr-a prze fazowane albo seria z abf-a . Z tego co wiem to dają zbliżone przyrosty , także jak nie wiesz jak prze fazować to najlepiej wsadzić abf-a wałki.
Co do portingu to będziesz sam robił czy firma ? Powinieneś wiedzieć że nie mozna przesadzić z z polerowaniem kanałów bo to może dac efekt odwrotny do porzadanego.
Wydech to tak naprawdę jest dobry w serii (ew. proszę mnie poprawić) przy takich modyfikacjach , usuń kata . Chyba że lubisz jak jest głośno.
Pozdrawiam
Dawid
- zależy to od stanu twojego silnika
- strojenia (ke-jet czy digi ?)
- a wróżek brak
Jeśli chodzi o wałki to abf ma prawie jednakowe wydech/ssący także albo wałki od Kr-a prze fazowane albo seria z abf-a . Z tego co wiem to dają zbliżone przyrosty , także jak nie wiesz jak prze fazować to najlepiej wsadzić abf-a wałki.
Co do portingu to będziesz sam robił czy firma ? Powinieneś wiedzieć że nie mozna przesadzić z z polerowaniem kanałów bo to może dac efekt odwrotny do porzadanego.
Wydech to tak naprawdę jest dobry w serii (ew. proszę mnie poprawić) przy takich modyfikacjach , usuń kata . Chyba że lubisz jak jest głośno.
Pozdrawiam
Dawid
Ostatnio zmieniony śr kwie 29, 2009 15:44 przez smokatsu84, łącznie zmieniany 3 razy.
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
sam ssący z ABF'a można by w sumie dać.
planowania bym nie robił za dużego żeby w razie czego zostało jeszcze coś tej głowicy
o reszcie jest już napisane milion razy... a to czego nie napisano to wiedza tajemna
[ Dodano: Sro 29 Kwi, 2009 ]
planowania bym nie robił za dużego żeby w razie czego zostało jeszcze coś tej głowicy
o reszcie jest już napisane milion razy... a to czego nie napisano to wiedza tajemna
[ Dodano: Sro 29 Kwi, 2009 ]
zły nie jest racja... ale to nie znaczy że niema lepszychsmokatsu84 pisze:Wydech to tak naprawdę jest dobry w serii
18K4F inside... RWD car :)
wtrysk mechaniczny zostaje przynajmniej narazie.
Wiekszosc czesci juz mam zostało by wsumie wybrac wałek i zrobic porting a przy okazji remont głowicy
Czyli generalnie zestaw jest dobrze dobrany?
Jeszcze jedna sprawa podobno gruby kolektor(ten z przewęzeniami) obniza moc i moment w dolnych partiach obrotów, ile w tym prawdy?
Obecnie przy seryjnym silniku i skrzyni 2y z dołu idzie zadawalajaco i niechciałbym tego popsuc.
Wiekszosc czesci juz mam zostało by wsumie wybrac wałek i zrobic porting a przy okazji remont głowicy
Czyli generalnie zestaw jest dobrze dobrany?
Jeszcze jedna sprawa podobno gruby kolektor(ten z przewęzeniami) obniza moc i moment w dolnych partiach obrotów, ile w tym prawdy?
Obecnie przy seryjnym silniku i skrzyni 2y z dołu idzie zadawalajaco i niechciałbym tego popsuc.
kolektor rusza się po to by uzyskać tam gdzie auto zyskuje największy efekt, czyli pod koniec obrotomierza w tym wypadku, ja bym tego nie ruszał, chyba że z Schrickami 276 , kolektor wydech. jaki masz?
Ostatnio zmieniony śr kwie 29, 2009 22:29 przez LCQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Była zmodzona ibiza 2e, był swap na ABF, było modzenie ABFa,doszły Schricki 2x268, wywalone na rzecz 276/276, teraz czas na:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=261294
ale to mało więc ;)
ale to mało więc ;)
Wałki wydechowe z tego co wiem to sa takie same w wszystkich 16v wiec bez roznicy który sie przefazujesmokatsu84 pisze:Nikt tobie tego tutaj dokładnie nie powie ewentualnie przybliżone dane bo :
Porting robie sam mysle ze dam rady bez wiekszych problemów.Zastanawia mnie tylko czy da rade spasowac gruby kolektor z głowicą z pl
Jeszcze jedna sprawa jak po tych zmianach ustawic zapłon?
[ Dodano: 29 Kwi 2009 22:34 ]
Obecnie seria z PL i wydechowy 4-2-1 robiony w Michael TuningLCQ pisze:kolektor rusza się po to by uzyskać tam gdzie auto zyskuje największy efekt, czyli pod koniec obrotomierza w tym wypadku, ja bym tego nie ruszał, chyba że z Schrickami 276 , kolektor wydech. jaki masz?
W garażu w trakcie polerki lezy najgrubszy z KR czyli ten z przewęzeniem
taki jak z tej aukcji
http://www.allegro.pl/item615152546_kol ... rytas.html
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
pewnie że takzielaq16v pisze:Porting robie sam mysle ze dam rady bez wiekszych problemów.Zastanawia mnie tylko czy da rade spasowac gruby kolektor z głowicą z pl
pojeździsz i poustawiasz i sobie dostroisz... u siebie na drodze ustawiałemJeszcze jedna sprawa jak po tych zmianach ustawic zapłon?
18K4F inside... RWD car :)
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
no to źle wiesz.... jest tu kilka razy na forum napisane o wałkachzielaq16v pisze:Wałki wydechowe z tego co wiem to sa takie same w wszystkich 16v wiec bez roznicy który sie przefazuje
jakieś bzury... zapłon wg książki... na 6 stopniCSR_GTI pisze:Jeszcze jedna sprawa jak po tych zmianach ustawic zapłon?
pojeździsz i poustawiasz i sobie dostroisz... u siebie na drodze ustawiałem
jak będziesz dawał sportowe wałki to wtedy mozesz sie zastanawiać nad zapłonem
www.rs-tuning.pl
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD
żebyś sie dowiedział czy kolektor jest naprawde właściwy dla ważnych zakresów obrotowych zostaje hamownia....... , co do kolektora oby Michael zrobił dobry, bo nigdy nikomu nie polecam na tym jezdzic, tatechnixy lepiej sie sprawuja, nawet czasami wykonanie lepsze ja bym polował na Twoim miejscu na jakiś konkret wałki, albo zrobić digi, bo tutaj się wiecej narobisz niż zyskasz, możesz wzmocnić zakres od 5500 obr w góre, coś GTO pisał tutaj kiedyś , poszukaj, jak coś wal do niego, może ci to zrobi, a nie masz daleko bo mieszkamy na tej samej wiosce
Była zmodzona ibiza 2e, był swap na ABF, było modzenie ABFa,doszły Schricki 2x268, wywalone na rzecz 276/276, teraz czas na:
ale to mało więc ;)
ale to mało więc ;)