Niedomykajacy sie waste gate
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Niedomykajacy sie waste gate
1z
Wczoraj mechanior po diagnozie vagiem dumnym glosem oznajmil mi,ze zawor sterujacy turbina moze nie pracowac poprawnie i dlatego auto nie zbiera sie juz tak dobrze z niskich obrotow.Czesc spalin od razu jest kierowana do wydechu zamiast na wirnik (chyba nic nie pokrecilem).
Zaproponowal zeby wykrecic turbine i oddac do piaskowania co bedzie w sumie troszke kosztowalo.
Jest jakas alternatywa?
Wczoraj mechanior po diagnozie vagiem dumnym glosem oznajmil mi,ze zawor sterujacy turbina moze nie pracowac poprawnie i dlatego auto nie zbiera sie juz tak dobrze z niskich obrotow.Czesc spalin od razu jest kierowana do wydechu zamiast na wirnik (chyba nic nie pokrecilem).
Zaproponowal zeby wykrecic turbine i oddac do piaskowania co bedzie w sumie troszke kosztowalo.
Jest jakas alternatywa?
- bradley
- Forum Master
Roggi, jakbys pokazal logi grupy 11 to by naswietlilo sprawe 
Mozesz zdjac niebieski przewod idacy z n75 i sie przejechac ostroznie dodajac gazu bo teraz klapa wastegatu nie bedzie sie w ogole ruszala. Jesli auto wpadnie w notlaufa z powodu przeladowania to wymien niebieski wezyk. 10zl i u mnie pomoglo

Mozesz zdjac niebieski przewod idacy z n75 i sie przejechac ostroznie dodajac gazu bo teraz klapa wastegatu nie bedzie sie w ogole ruszala. Jesli auto wpadnie w notlaufa z powodu przeladowania to wymien niebieski wezyk. 10zl i u mnie pomoglo

VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
pewnie chodziło o wyczyszczenie turbiny.jaro31181 pisze:Witam ten twój"pseudo"mechanik moze sam sie wypiaskować...dla turbo to tylko zaszkodzi...no chyba ze sie myle poczekja na opinie innym fachowców z forum..pozdro
Przy regeneracji piaskuja sie turbo w takich małych piaskarkach , piach jest drobniutki . pewnie o to chodziło. Pytanie tylko czy jest taka potrzeba

Ja radziłbym zrobić te logi ....
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
Jak przygazuje to z okolic turbiny unosza sie drobinki pylu,a podczas jazdy na 4 i 5 biegu slychac gwizd z okolic sprezarki,ale tylko przy mniejszych temperaturach na zewnatrz badz dopoki nie przejade kilkunastu km i silnik nie zlapie 90 stopni.Pozniej pewnie powietrze w dolocie sie nagrzewa przez dopyw cieplego strumienia z odmy.W kazdym badz razie jak jest cieplo jak teraz na zewntarz to zadnego swistu nie ma.
?
Nie rozwale dmuchawy skoro n75 nie bedzie mogl upuscic spalin napedzajacych wirnik?Mam pomke z miernikiem cisnienia i w kazdy z tych wezykow odpowiednio duze zapodalem.Niebieski nic a nic nie przepuscil ( na wylaczonym silniku dzialalem).
To nie jest igranie z ogniem trocheMozesz zdjac niebieski przewod idacy z n75 i sie przejechac ostroznie dodajac gazu bo teraz klapa wastegatu nie bedzie sie w ogole ruszala. Jesli auto wpadnie w notlaufa z powodu przeladowania to wymien niebieski wezyk. 10zl i u mnie pomoglo

Nie rozwale dmuchawy skoro n75 nie bedzie mogl upuscic spalin napedzajacych wirnik?Mam pomke z miernikiem cisnienia i w kazdy z tych wezykow odpowiednio duze zapodalem.Niebieski nic a nic nie przepuscil ( na wylaczonym silniku dzialalem).
Roggi,
niebieski wężyk podłącz poprstu do kolektora i będziesz widzał ale w przypadku nie domykającego się WG to nie pomoże bo bo turbo nie pompyje przy niskich obrotach a nie przeładowywuje.
Gorącą muszlę można piaskować i nic się nie stanie pod warunkiem że ją zdemontują z turbo bo wtedy jak siepył dostanie do wirników to już nie wesoło by było
niebieski wężyk podłącz poprstu do kolektora i będziesz widzał ale w przypadku nie domykającego się WG to nie pomoże bo bo turbo nie pompyje przy niskich obrotach a nie przeładowywuje.
Gorącą muszlę można piaskować i nic się nie stanie pod warunkiem że ją zdemontują z turbo bo wtedy jak siepył dostanie do wirników to już nie wesoło by było
konkretnie co masz na myśli????, n75 czy sam mechaniczny zawór w turbinie???, czy gruszkę??Roggi pisze:Orientuje sie ktos moze ile kosztuje nowy WG?
Ostatnio zmieniony pt kwie 17, 2009 20:04 przez piter_s, łącznie zmieniany 1 raz.