1.6 SR i wasze problemy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Te silniki już tak chyba mają z tym gazem, że tak właśnie jakby ucieka.
U mnie nie ma problemów z falowaniem obrotów, wymienione świece, przewody, przepustnica czysta, błędów nie ma, sprzęgło także wymienione ok 10tyś km temu i mimo to dzieję się tak przy ruszaniu, już się do tego przyzwyczaiłem, czytałem kiedyś narzekały już osoby z tym silnikiem na to, ciężko ruszyć nim idealnie, żeby nie szarpnęło, ale da się wyczuć.
A co powiecie na temat spalania? Bo do ekonomicznych to silnik nie należy...
U mnie nie ma problemów z falowaniem obrotów, wymienione świece, przewody, przepustnica czysta, błędów nie ma, sprzęgło także wymienione ok 10tyś km temu i mimo to dzieję się tak przy ruszaniu, już się do tego przyzwyczaiłem, czytałem kiedyś narzekały już osoby z tym silnikiem na to, ciężko ruszyć nim idealnie, żeby nie szarpnęło, ale da się wyczuć.
A co powiecie na temat spalania? Bo do ekonomicznych to silnik nie należy...
Ostatnio zmieniony śr kwie 15, 2009 19:51 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 1 raz.
co do ekonomiki to nie wolno narzekać; można to opisać tak:
mam do Berlina 370 km 50 po lokalnych 140 km polska autostrada reszta to autobahn.
jeżdże tam często i róznie to u mnie wygląda z czasem na podróż, więc kilka razy testowałem spalanie.
leję tylko verwa 98
i wyniki spokona jazda do 3,5 tys obrotów i robię trase tam i do domu na 52 litrach
czyli jakieś 7,2 - 7,1 na mfa średnie
opcja druga do granicy potrafi mi spalić 19 litrów tempem 110 -180 czyli jak cos mnie hamuje to wolniej jak można to opór. na granicy do pełna i niemcy to cały czas na mfa pokazuje mi 15 - 20 l/100km
powrót pod granicę i trzeba tankować:) więc 17 litrów na 100km.
Szczytem mojej ekonomicznej jazdy było 450 km nad morze tam samochod stał 3 dni i wracanie do domu po 800 km zapalił się księgowy i zalałem 50 litrów
czyli 6.1l na mfa 6.3 średnie (jechałem z żoną i dzieckiem - a wyprzedzalo mnie tico kierowane przez dziadka w kapeluszu - 7h czasu jechałem)
po mieście do pracy wolę jednak jeździć żony clio 1.2 16v z 2004 roku bo nie zarobie na drugiego gofra
tutaj 10 bo mam do pracy 2 km i ciągle zimnym jadę
oponu to 195 15 cali pirellki P6
mam do Berlina 370 km 50 po lokalnych 140 km polska autostrada reszta to autobahn.
jeżdże tam często i róznie to u mnie wygląda z czasem na podróż, więc kilka razy testowałem spalanie.
leję tylko verwa 98
i wyniki spokona jazda do 3,5 tys obrotów i robię trase tam i do domu na 52 litrach
czyli jakieś 7,2 - 7,1 na mfa średnie
opcja druga do granicy potrafi mi spalić 19 litrów tempem 110 -180 czyli jak cos mnie hamuje to wolniej jak można to opór. na granicy do pełna i niemcy to cały czas na mfa pokazuje mi 15 - 20 l/100km
powrót pod granicę i trzeba tankować:) więc 17 litrów na 100km.
Szczytem mojej ekonomicznej jazdy było 450 km nad morze tam samochod stał 3 dni i wracanie do domu po 800 km zapalił się księgowy i zalałem 50 litrów
czyli 6.1l na mfa 6.3 średnie (jechałem z żoną i dzieckiem - a wyprzedzalo mnie tico kierowane przez dziadka w kapeluszu - 7h czasu jechałem)
po mieście do pracy wolę jednak jeździć żony clio 1.2 16v z 2004 roku bo nie zarobie na drugiego gofra
tutaj 10 bo mam do pracy 2 km i ciągle zimnym jadę
oponu to 195 15 cali pirellki P6
mam te same opony, strasznie huczą
U mnie spalanie oscyluje w okolicy 8l/100. Nie cisnę a stosunek miasta do trasy to jakieś 90/10% jeśli chodzi o dystans. Najlepszym moim wynikiem było 7.50/100, zimą spalanie nie przekraczało 8.5/100. Tankuję w lukoil.
BTW. Przy okazji stania na światłach odnotowałem, że czasami auto wpada w drgania od silnika. Ktoś się z tym spotkał? Wczoraj zdażyło mi się to po wyjeździe ze stacji paliw, może być pompa paliwa ??
U mnie spalanie oscyluje w okolicy 8l/100. Nie cisnę a stosunek miasta do trasy to jakieś 90/10% jeśli chodzi o dystans. Najlepszym moim wynikiem było 7.50/100, zimą spalanie nie przekraczało 8.5/100. Tankuję w lukoil.
BTW. Przy okazji stania na światłach odnotowałem, że czasami auto wpada w drgania od silnika. Ktoś się z tym spotkał? Wczoraj zdażyło mi się to po wyjeździe ze stacji paliw, może być pompa paliwa ??
u mnie spalanie:
trasa Zgorzelec-Opole-Zgorzelec 550km według MFA 6,8l, wg. baku 7,2l z czego jakies 70km po mieście, zimą sprawdzane (jazda przepisowa +10km/h odpowiednio),
średnie w MFA na 9000km 7,3 obecnie (oponki 195/15 zima Hankook, lato Dunlop)
z tego co przyuważyłem mniej spala 98 i lepiej chodzi, tankuje tylko na BP
trasa Zgorzelec-Opole-Zgorzelec 550km według MFA 6,8l, wg. baku 7,2l z czego jakies 70km po mieście, zimą sprawdzane (jazda przepisowa +10km/h odpowiednio),
średnie w MFA na 9000km 7,3 obecnie (oponki 195/15 zima Hankook, lato Dunlop)
z tego co przyuważyłem mniej spala 98 i lepiej chodzi, tankuje tylko na BP
Mówiąc o wysokim spalaniu miałem głównie na myśli jazdę po mieście nie krótkich dystansach, ze staniem w korkach, wtedy trzeba się liczyć ze spalaniem ok 11-12l/100km.
Co do PB98 to różne są teorie, mi mówili, że to są starsze silniki i spokojnie można jeździc na dobrej PB95.
Co do PB98 to różne są teorie, mi mówili, że to są starsze silniki i spokojnie można jeździc na dobrej PB95.
Ostatnio zmieniony czw kwie 16, 2009 11:06 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 2 razy.
dokładnie jeśli dobre a jak jest faktycznie polecam ze znajomym co ma ścigacza podjechać na CPN i niech zaleje 98, u mojego kumpla na jednej stacji w Lubuskim motor nie chciał odjechać z CPNJazz_Blue pisze:spokojnie można jeździc na dobrej PB95
wychodzę z założenia skoro zalecane na wlepce przy wlewie 95 oktanów a większość paliw 95 nie ma 95, to lejąc 98 oktanów faktycznie paliwko ma bliżej min zalecanego
chyba że sprawdzona stacja to 95 leje
Ostatnio zmieniony czw kwie 16, 2009 11:33 przez feniks, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
188km/h podaje producent.
Ostatnio zmieniony czw kwie 16, 2009 14:14 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 1 raz.
masz kilka stron wcześniej jedno z moich osiągnięć bez jakiejś filozofii na zimówkach.tomciowilk pisze:Witam wszystkich mam banalne pytanko do wszystkich jaki v-max maja wasze perełki?? (oczywiscie1.6 SR) bez ulepszeń takie jakie je fabryka wypuściła. pozdro
licznikowe 200 jest możliwe z lekkiej górki a wskazówka obrotomierza jest 1mm przed czerwonym
Witam. Ja swoim SR-kiem ośiągnołem 200 km/h również na A4 jak jechałem z bratem na lotnisko. Spalania nie liczyłem , ale na pewno było spore. Tydzień temu byłem na święta u rodzinki 450 km w jedna strone - spalanie 7 l/100 km . Jak dla mnie jest to bardzo dobry wynik. 200 km było A4 do Wrocławia (prędkość 130 km/h) a potem DK5 na Poznań (predkość 100km/h) - jechałem z zona i dzieckiem
Potrzebuję info czy rurka(odma) idąca od wlewu oleju do dolotu przy przepustnicy jest do dostania osobno czy trzeba całą rurę kupować(od filtra powietrza do przepustnicy), mam popękaną od spodu i lewe powietrze brał
znalazłem tylko całość 1J0 129 684
znalazłem tylko całość 1J0 129 684
Ostatnio zmieniony pn kwie 20, 2009 20:04 przez feniks, łącznie zmieniany 1 raz.