Jak zdjąć koło pasowe z wałka rozrzadu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak zdjąć koło pasowe z wałka rozrzadu
Cześć wszystkim. robię remoncik mojemu JR jednak nie moge sciągnać koła pasowego z wałka rozrządu za chiny:/ ani ściągaczami do łożysk ani niczym ojciec mi mówi ze jutro w robocie wyczaruje urządzonko do sciągnięcia ale nie wiem sam czy mu sie uda:( macie jakieś pomysły jak je ściągnąć nie uszkadzając wałka? Tak sie cholera zapiekła że szok:( i cały dzień wdupe:(
Ostatnio zmieniony wt kwie 14, 2009 20:34 przez Gacu16, łącznie zmieniany 1 raz.
- emsikemsik
- Mały gagatek
niezauważyłem w tej osłonie żadnego otworka:( jutro sprawdze dokładniej , a nie uszkodze w ten sposób wałka? kiedyś dawno temu w podobny sposób męczyłem koło od polo 1.3 i pękł wałek xD ogólnie ja mam dziwną osłone bo w książce jest inna ja mam inna:P ale zobacze jutro może się uda z tym otworkiem:) a jak nie to może z ujca wynalazkiem:)
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ale taka jest procedura ściągnięcia koła,chyba że ktoś założył na jakiś klej.A otworek masz zaraz nad płaszczyzną głowicy od przodu jak stoisz do silnika.
Poczytaj tam masz zaznaczone.
Poczytaj tam masz zaznaczone.
Ostatnio zmieniony wt kwie 14, 2009 22:23 przez roman58, łącznie zmieniany 1 raz.
- robertto84
- Mały gagatek
- Kontakt:
Też się męczę z tym kołem pasowym i nie mogę ściągnąć. Odkręciłem 4 imbusy i nie schodzi, doczytałem, że podobno nie powinno się odkręcać tej śruby na na środku koła bo i tak powinno zejść. Może wrzucisz jakieś zdjęcia bo też nie wiem o co biega z tym otworemroman58 pisze:Ale taka jest procedura ściągnięcia koła,chyba że ktoś założył na jakiś klej.A otworek masz zaraz nad płaszczyzną głowicy od przodu jak stoisz do silnika.
Moja dwójeczka ;)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=164533
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=164533
Gacu16 pisze:...jednak nie moge sciągnać koła pasowego z wałka rozrządu...
To nie są te same dwa koła . Kolega Gacu16, ma problem z dużym kołem zębatym przykręconym do wałka rozrządu, a kolega robertto84, z kołem pasowym wału korbowego.robertto84 pisze:...Też się męczę z tym kołem pasowym i nie mogę ściągnąć. Odkręciłem 4 imbusy i nie schodzi, doczytałem, że podobno nie powinno się odkręcać tej śruby na na środku koła bo i tak powinno zejść...
Gacu16, procedura podana przez roman58, jest właściwa i powinna wystarczyć. Jeśli nie to ściągacz.
robertto84, odkręcasz tylko cztery śruby i koło powinno dać się zdemontować. Jeżeli nie to można użyć ściągacza. Jeśli odkręcisz śrubę centralną to zdemontujesz dwa koła naraz: małe koło rozrządu, oraz koło pasowe wału korbowego.
VW Golf MkIII 20 Jahre GTI 1.9TDI AFN 1996 - SPRZEDANY!
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
- wojtek0231
- Ma gadane
I koło sie nie obróci na wałku? jak dlamnie dziwne przeciesz jak koło sie delkikatnie ześliźnie to tłok i zawór nagła przyjaźń xD no cóż może tarcie miedzy kołem a wałkiem takie ze luzik xD ale naszukałem sie tego klina naszukałem xD doiero zauważyłem ze koło niema rowka i zaczołem sie zastanawiac czy wogóle był xD
Wałek jest bodajże nastawiany z 'tyłu' na blachę z odwrotnej strony niż kółko chyba powinno być nacięcie przynajmniej w 1.9tdi tak jest i wtedy jak ustawisz pasek wszędzie to dociskacz kólko na wałku jeśli chcesz to poszperam i wyślę ci jak to poustawiać/... jak coś to pisz na GG `8165443
[url=http://www.fodey.com/generators/animated/ninjatext.asp][img]http://r1.fodey.com/1858b6ed1e27e4ef999a854e2e9d52c1b.1.gif[/img][/url]
WSZYSTKIE SPRAWY JAKIE ZAŁATWIAŁEM NA FORUM W OSTATNIM CZASIE SĄ AKTUALNE ALE NA CHWILĘ NIE MAM ZA BARDZO CZASU....
WSZYSTKIE SPRAWY JAKIE ZAŁATWIAŁEM NA FORUM W OSTATNIM CZASIE SĄ AKTUALNE ALE NA CHWILĘ NIE MAM ZA BARDZO CZASU....
- wojtek0231
- Ma gadane
-
- Nowicjusz