Lekkie kopcenie z rury wydechowej w ABD

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wolny83
Ma gadane
Ma gadane

Lekkie kopcenie z rury wydechowej w ABD

Post autor: wolny83 » pn kwie 13, 2009 18:01

Witam wszystkich.Mam do was pytanie,załwazylem ostatnio ze w taka ciepła pogode z rury wydechowej leci mi mała para(delikatnie)temperatura na liczniku dochodzi mi max(na srodek wskaznika)chyba do 90 stopni i wlancza mi sie wentylator,w tłumiku załwazylem drobne ilosci wody,ze zbiorniczka nie ubywa mi jakas duza ilosc wody(po przejechaniu 500km ubyłło mi moze z 3milimetry wody)czy to moze byc uszczelka pod głowica?Jak to sprawdzic czt to uszczelka?Prosze o pomoc bo czeka mnie podroz na wesele jakies 250km w jedna strone i nie chcial bym jakis przygod po drodze.Prosze o jakies podpowiedzi,z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony pn kwie 13, 2009 18:39 przez wolny83, łącznie zmieniany 2 razy.

CQ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Mk3 1,4 ABD Benzyna

Post autor: CQ » pn kwie 13, 2009 18:26

wolny83 pisze:Witam wszystkich.Mam do was pytanie,załwazylem ostatnio ze w taka ciepła pogode z rury wydechowej leci mi mała para(delikatnie)temperatura na liczniku dochodzi mi max(na srodek wskaznika)chyba do 90 stopni i wlancza mi sie wentylator,w tłumiku załwazylem drobne ilosci wody,ze zbiorniczka nie ubywa mi jakas duza ilosc wody(po przejechaniu 500km ubyłło mi moze z 3milimetry wody)czy to moze byc uszczelka pod głowica?Prosze o pomoc bo czeka mnie podroz na wesele jakies 250km w jedna strone i nie chcial bym jakis przygod po drodze.Prosze o jakies podpowiedzi,z gory dziekuje
Woda z wydechu to normalne jak silnik jeszcze zimny. TO samo odnośnie tej pary. Jeśli na ciepłym kopci to pytanie na jaki kolor. Najczęściej uszczelniacze przepuszczają olej i jest spalany. Można z tym na spokojnie jeździć. Jeśli uszczelka byłaby walnięta to ubywało by/przybywało oleju lub wody ( w zależności od usterki) w znaczny tępie. 3mm przez 500km to nic. Sprawdź czy nie ubywa oleju. Najlepiej sprawdź przed wyjazdem w trase i zaraz po powrocie(ew jak dojedziesz jeśli będziesz się obawiał ze coś się dzieje).
Ostatnio zmieniony pn kwie 13, 2009 18:27 przez CQ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wolny83
Ma gadane
Ma gadane

Mk3 1,4 ABD Benzyna

Post autor: wolny83 » pn kwie 13, 2009 18:40

oleju nie zalwazylem zeby ubywalo,jak by brał olej to by kopcil na niebiesko,a kopci taka para.Tylko moim zdaniem w tak ciepła pogode nie powinien kopcic nawet jak przejade 50km.
Ostatnio zmieniony pn kwie 13, 2009 18:44 przez wolny83, łącznie zmieniany 1 raz.

CQ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Mk3 1,4 ABD Benzyna

Post autor: CQ » pn kwie 13, 2009 18:45

wolny83 pisze:oleju nie zalwazylem zeby ubywalo,jak by brał olej to by kopcil na niebiesko,a kopci taka para.Tylko moim zdaniem w tak ciepła pogode nie powinien kopcic
w takim razie co chcesz uslyszec? jeśli chcesz sobie roboty narobic przed wyjazdem to smigaj do mechanika na wymiane uszczelki. w 100% nie pomoże na to kopcenie ;) ale twoja wola :jezor:

Awatar użytkownika
wolny83
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wolny83 » pn kwie 13, 2009 19:02

poprostu jestem uczulony juz.Nie dawno jestem po swapie(koszty pzerosły moje oczekiwania)W ostatni dzien zimy mialem wypadek szmochodowy(skosilem znak drogowy)nie dostalem zadnego odszkodowania.W pakowalem w ten samochod tyle pieniedzy ze przeroslo 2 krotnie wartosc samochodu.Ale kocham swoje Mk3 i zawsze bede wierny VW :okej: dlatego wole zrobic drobna rzecz niz pozniej znowu pakowac wielkie pieniadze

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » pn kwie 13, 2009 20:31

Jak pali na wszystkie cylindry i ma moc (jeśli można tak powiedzieć o ABD) :), nie gotuje i nie twardnieją węże to po prostu olej to . Mało ostatnio dołożyłeś? Taki ubytek płynu jak piszesz może mieć inne przyczyny np. nieszczelności układu chłodzenia (węże, chłodnica, nagrzewnica, pompa, króćce, zbiornik, itp.). Jesteś ich pewien, że myślisz o głowicy? A jak mówimy o głowicy to jak gdzieś tam faktycznie jest kłopot to nie koniecznie musi być tylko uszczelka, bo i pęknięcia wykluczyć nie można, a więc poza uszczelką w najlepszym wypadku sprawdzenie powierzchni głowicy i kontrola szczelności, z za free tego nie robią.
Zanim wywalisz kasę zacznij od sprawdzenie tego co dasz radę samemu. Myślę, że te planowane 500 km oblecisz bez ruszania silnika

JaroW

Awatar użytkownika
wolny83
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wolny83 » pn kwie 13, 2009 20:35

oki.dzieki za podpowiedzi

CQ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: CQ » wt kwie 14, 2009 10:46

wolny83 pisze:poprostu jestem uczulony juz.Nie dawno jestem po swapie(koszty pzerosły moje oczekiwania)
Swap na 1.4?? :goof: to nie lepiej było tam wcisnąć coś większego? :) no chyba że silnik dostałeś za poł darmo

Ps tak to jest ze swapem że raczej nie wychodzi tanio ;) dlatego jak już to swoimi siłami i na coś mocniejszego ;)
Ostatnio zmieniony wt kwie 14, 2009 10:53 przez CQ, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”