Układ chłodzenia MKI Help me!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Łysy_JWP

Układ chłodzenia MKI Help me!!!

Post autor: Łysy_JWP » wt sty 03, 2006 19:16

Witam!!!!
Pomóżcie mi, bo już mnie powoli szlag trafia...Mianowicie nie wiem jak spuścić cały płyn z układu chłodzenia. Mój model jest z 79 roku, silnik 1,1...Nie wiem, nie mogę namierzyć korka spustowego, a po spuszczeniu samymi wężami nie schodzi wszystko z bloku. Kto mi pomoże??

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » wt sty 03, 2006 20:06

Niewiem jak tam masz na silniku ale poszukaj na bloku bo możesz mieć śruę na dolnej krawędzi bloku którą jak wykręcisz to zleci płyn z bloku, niektóre samochody tak kiedyś miały te starsze konstrukcje.

Awatar użytkownika
Bondas
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bondas » wt sty 03, 2006 22:03

zdejmujesz weze wodne i po klopocie te przy pompie wody przed i za termastatem

pozdrawiam

Łysy_JWP

Post autor: Łysy_JWP » śr sty 04, 2006 15:32

No właśnie też tak zrobiłem z tymi wężami...Miałem zalaną wodę na full, odpaliłem, odkręciłem wąż i spuszczałem, póki leciało...Ale czy wszystko zeszło, to pewności nie mam, a nie chcę doznać rozsadzenia bloku...Śruby szukał ze wszystkich stron i nie ma niczego takiego. Dziwne mi się wydaje, żeby pompa wodna i węże do niej dochodzące były najniższym punktem magistrali wodnej w silniku...Może jak się zaleje borygo i nawet się trochę wymiesza z wodą, to nie rozsadzi w temperaturach do -10st., a w większych chyba nie będzie miał okazji stać...Dzięki bardzo;) Jakby jednak ktoś wiedział coś więcej, to proszę, piszcie...Dzięki :grin:

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » śr sty 04, 2006 19:01

Łeee tyle ile Ci zostanie wody to po wymieszaniu z płynem np na -25 stopni to i tak będziesz miał zapewne do -20 i będzie ok więc się niestresuj i zalewaj.Pozdrawiam

fend18
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: fend18 » śr sty 04, 2006 20:06

zeby na prawde rozsadzilo Ci blok to musialo by byc na prawde zimno, poza tym dla pewnosci mozesz sobie wlac jeszcze koncentratu chlodniczego, ale uzupelnienie samym borygo tez wystarczy

Awatar użytkownika
hanti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: hanti » śr sty 04, 2006 20:08

aby spuścić wszystko ściągnij węże przed i za pompą wodną

Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!

Łysy_JWP

Post autor: Łysy_JWP » czw sty 05, 2006 15:21

Dobra, dzięki bardzo...Mam nadzieję, że nic się rzeczywiście nie stanie;) Pozdrawiam... :helm:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”