Spalony przekaźnik kierunkowskazów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Spalony przekaźnik kierunkowskazów
Witam.
Mam mały problem. dziś wieczorem brakło mi kierunków w aucie. Włączyłem lewy, prawy i nic. Przestały migać w trakcie. Skręcałem w lewo i mrugnął ze dwa razy i koniec. Jak włączyłem awaryjne to prawa strona świeciła tak na 50% a lewa na 10%. To samo gdy zamykałem centralką drzwi. Po chwili mrugania na awaryjnych kierunki przestały zupełnie reagować a ze skrzynki bezpieczników zaczęło śmierdzieć spaloną elektroniką. Wyjąłem przekaznik od kierunków i okazał się przytopiony.
I teraz pytanie dlaczego tak się stało? nie chciałbym założyć nowego przekaźnika i żeby się ponownie spalił.
Bedę wdzięczny za wszelkie rady.
Mam mały problem. dziś wieczorem brakło mi kierunków w aucie. Włączyłem lewy, prawy i nic. Przestały migać w trakcie. Skręcałem w lewo i mrugnął ze dwa razy i koniec. Jak włączyłem awaryjne to prawa strona świeciła tak na 50% a lewa na 10%. To samo gdy zamykałem centralką drzwi. Po chwili mrugania na awaryjnych kierunki przestały zupełnie reagować a ze skrzynki bezpieczników zaczęło śmierdzieć spaloną elektroniką. Wyjąłem przekaznik od kierunków i okazał się przytopiony.
I teraz pytanie dlaczego tak się stało? nie chciałbym założyć nowego przekaźnika i żeby się ponownie spalił.
Bedę wdzięczny za wszelkie rady.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

W Golfie 3 awaryjne nie są zabezpieczone bezpiecznikiem - natomiast kierunkowskazy tak; dlatego przy włączeniu lewych kierunkowskazów prawdopodobnie spalił się bezpiecznik a po włączeniu awaryjnych - przekaźnik.
Mając to na uwadze oraz podane objawy - sugeruję zwarcie w lewej gałęzi (lewej stronie) kierunkowskazów; włóż nowy bezpiecznik w gniazdo 17 i w miejsce przerywacza złącz piny 49 i 49a w tym jego gnieździe oraz włącz prawą stronę kierunkowskazów (powinny świecić stałym światłem) a następnie lewą stronę: gdy bezpiecznik zostanie spalony, to potwierdzi zwarcie w lewej stronie i należy przeszukać całą gałąź, żarowki, gniazda żarówek, możliwe miejsca przetarć itd.
Awaryjnych nie włączać!
Mając to na uwadze oraz podane objawy - sugeruję zwarcie w lewej gałęzi (lewej stronie) kierunkowskazów; włóż nowy bezpiecznik w gniazdo 17 i w miejsce przerywacza złącz piny 49 i 49a w tym jego gnieździe oraz włącz prawą stronę kierunkowskazów (powinny świecić stałym światłem) a następnie lewą stronę: gdy bezpiecznik zostanie spalony, to potwierdzi zwarcie w lewej stronie i należy przeszukać całą gałąź, żarowki, gniazda żarówek, możliwe miejsca przetarć itd.
Awaryjnych nie włączać!
- fleshu
- Forum Master

- Kontakt:
Pierwsze co bym zrobił to sprawdził tylne wkładki świateł! Jako były posiadacz MK3 nawalczyłem się sporo z z zaciekami wodnymi. Pamiętaj o tym że lewa lampa z tyłu zasila prawą. Pali się najczęście główna szeroka wtyczka w lewej lampie - pierwszy objaw to słabe świecenie lampki od przeciwmgłowych przy przełączniku.
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
już sprawdziłem tak jak mi napisałeś. Podłączyłem bezpiecznik 7.5 pod 49 i 49a a w skrzynke bezpieczników dałem bezpiecznik 5A i zrobiło się tak jak napisałeś. Prawa strona świeiła na stałe a jak włączyłem lewą to spalił się bezpiecznik 5A. Dziś myłem auto i może być tak jak kolega wyżej napisał. Woda dostała się do lampy i się narobiło. Jutro bede z tym walczył. Dam znac jaki bedzie efekt.