VAG nie widzi ABS'a

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

VAG nie widzi ABS'a

Post autor: ditomek » śr kwie 08, 2009 09:36

Witam.
Po przebrnięciu przez archiwalne posty zdecydowałem sie zadać pytanie.
Vag podłączony do auta łączy sie z silnikiem bez problemu. Widać co i jak.
Niestety łączność z ABSem nie jest możliwa.
Chciałem sprawdzić powód świecenia sie kontrolki ABS i dokonałem takiego właśnie 'odkrycia'.
Nie pamiętam wersji VAGa - robiłem to na kompie kuzyna.
Chciałem to sprawdzić na swoim laptopie. Jakiego VAGa powinienem mieć?
Kabel i sterowniki są ok bo łącze sie z silnikiem.

ABS kiedyś mi działał, teraz zapala sie lampka, pomruga i nie gaśnie. Być możne jest to czujnik. Czy do sprawdzenia czujników kół przednich trzeba ściągać koła? czy słusznie zakładam ze skoro kable od czujników kół tylnych wchodzą od razu do sterownika pod siedzeniem to wystarczy ze odepnę wtyczkę przy tym sterowniku i będę mógł pomierzyć miernikiem? czy możne jest to zabieg który wymaga użycia śrubokręta i innych narzędzi?

A i jeszcze jedno.
Przy próbie komunikacji z poduszkami dostaje komunikat ze sama nawet próba nawiązania łączności możne uszkodzić jakieś wybrane modele poduszek. Czy to prawda? czy w Golfie z 94 (2 x airbag) muszę na to uważać?
Autoscan pokazuje tylko silnik.
Oczywiście poduszki powietrzne są (przynajmniej jest lampka która gasnie po kilku chwilach od przekręcenia kluczyk :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » śr kwie 08, 2009 11:35

ditomek pisze:Niestety łączność z ABSem nie jest możliwa.
Możliwe, że to kwestia nieodpowiedniego kabla. To, że łączy Ci się z jednym układem, nie znaczy, że musi się połączyć z innym ;)
ditomek pisze:Przy próbie komunikacji z poduszkami dostaje komunikat ze sama nawet próba nawiązania łączności możne uszkodzić jakieś wybrane modele poduszek. Czy to prawda?
Chodzi o to, że każda ingerencja w elektronikę poduszek, niesie ze sobą możliwość ich wystrzelenia. Nawet podczas auto-skanu masz możliwość ominięcia tego układu bo nawet wtedy jest takie ryzyko

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ditomek » śr kwie 08, 2009 12:15

dzieki za odp.
Sprawdzaliśmy w Audi kuzyna i bez problemu wynajduje wszystkie urządzenia podłączone do CANa (silnik, klima, poduszki, abs).
Dziwi mnie dlaczego robi to w Audi a nie chce w golfie. Czyżby w Golfie nie było jednej wspólnej magistrali (CAN)?
Co w takim przypadku?
Mam osobno podłączać sie do każdego ze sterowników (w tym przypadku ABS)?
pozdrawiawm

edit: czy problemem może być protokół komunikacyjny? czy ma być to kwp1281?
Ostatnio zmieniony śr kwie 08, 2009 12:44 przez ditomek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » śr kwie 08, 2009 12:58

w MKIII nie ma CAN'a, więc jeśli kabelek nie jest przystosowany do aut starszego typu to ciężko będzie...
ale niech się jacyś specjaliści w tej dziedzinie wypowiedzą ;)

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr kwie 08, 2009 22:05

No, oczywiście nie ma CAN-a i należy nie puszczać programu "na żywioł" czyli nie dawać "Auto-scan" ale systematycznie i cierpliwie diagnozować moduł po module...
VAG tzw. "lepszy" czyli o wyższej numeracji, diagnozujący auta z nowszą elektroniką (CAN właśnie), z łatwością "rozmawia" ze starszymi wozami i jeśli tak nie jest to faktycznie - uszkodzenie inteface-u lub marna podróba tegoż.
Niebezpieczeństwa wystrzelenia poduszek przy diagnozie oczywiście nie ma ale istnieje możliwość uszkodzenia pewnej serii sterownika (jest wadliwa - jej numery są gdzieś podawane w internecie).

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ditomek » czw kwie 09, 2009 08:34

pytanie techniczne:
jak podłączyć sie fizycznie do sterownika ABS?
Nie pamiętam jak wygląda elektronika ukryta pod siedzeniem (rzadko tam zaglądam) ale jak to? Jest tam jakieś złącze diagnostyczne?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw kwie 09, 2009 11:17

Diagnostyka ABS-u jest możliwa tylko poprzez znane łącze na panelu środkowym, ABS jest sterowany przez ECU i tylko tak można z nim "porozmawiać". Komputer pojazdu musi rozpoznać moduł ABS-u za pomocą VAG-a! Szukać ewentualnie inny kabel, inny program - ale musi... i nic nie kombinować pod siedzeniami!
Czujnik o którym Kolega pisze, tylko podaje pewne informacje dla głównego komputera by mógł on podejmować pewne decyzje o swej pracy i wpinanie się tam nie ma sensu oraz nic nie da (może poza uszkodzeniami jednostki).

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ditomek » czw kwie 09, 2009 12:02

Dzieki za wyjaśnienia.
Lubie dociekać (poza tym wykonywany zawód nie pozwala odpuścić).
W moim golfie nie ma magistrali komunikacyjnej CAN. To fakt?
Łącze diagnostyczne w desce to kable które fizycznie wpięte są do kompa od silnika (ECU)
TO co mam pod siedzeniem to elektronika obrabiająca sygnały z czujników w kołach i pośredniczącą praca pompy ale wszystkie rozkazy dotyczące ABS wychodzą do modułu pod siedzeniami z ECU. A wiec nie można się do niego (tego pod siedzeniem) dostać bezpośrednio gdyż nie bo nie :-)
Dobrze to zrozumiałem?

Awatar użytkownika
Dzordz-VwBora
Ma gadane
Ma gadane
Lokalizacja: Newcastle Upon Tyne - UK / Modliborzyce (Lubelskie)
Kontakt:

Post autor: Dzordz-VwBora » czw kwie 09, 2009 13:00

Miałem taki przypadek PODPINAŁEM SWOJE AUTO DO TRZECH RÓŻNYCH VAGÓW U TRZECH INNYCH MECHANIKÓW I okazało się, że nic nie wykazało... "POMPA ABS POZA ZAKRESEM)"
Ja musiałem wymienić pompę abs na nową.
Ostatnio zmieniony czw kwie 09, 2009 13:00 przez Dzordz-VwBora, łącznie zmieniany 1 raz.

Morał z historii krótki, lecz nie wszystkim znany... Jak nie ma warunków nie zapier*alamy! :)
Obrazek
Because life is too short to drive boring cars.

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ditomek » czw kwie 09, 2009 14:32

I tu dochodzę do sedna sprawy.
Jak zorganizowana jest komunikacja.
W moim modelu (94) pompa chyba nie ma zadnej elektroniki. Jedyne co można wskazać palcem to skrzynka pod siedzeniem. Jaka jest jej rola? Tego próbuje sie dowiedzieć.

Awatar użytkownika
wachelo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wachelo » czw kwie 09, 2009 14:52

Da się podpiąć bezpośrednio pod kompa od ABSu, ale to nie ma sensu, bo trzeba sie wpiąć w 2 kable, które idą właśnie do złącza diagnostycznego, więc wychodzi na to samo. Też kiedyś miałem problemy z komunikacją z ABSem. Z silnikiem sie komunikował a z ABSem nie. Pomogło zmniejszenie tzw. latency timer z 16 na 8 w ustawieniach portu w kompie. Teraz wszystko śmiga.

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ditomek » czw kwie 09, 2009 15:13

Plawdze. Ale jeśli do tego samego gniazda diagnostycznego idą kable od ECU i ABS to...
A co z protokołem o którym pisałem wcześniej?
Jakieś sugestie?

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » czw kwie 09, 2009 17:47

ditomek, Jaki ty masz silnik? A tak w ogóle to do mk3 wystarczy Vag 3.11 i fejs KKL. Nie wiem jakim fejsem dysponujesz i ciężko coś więcej napisać, ale to co pisał wachelo,
wachelo pisze:Też kiedyś miałem problemy z komunikacją z ABSem. Z silnikiem sie komunikował a z ABSem nie. Pomogło zmniejszenie tzw. latency timer z 16 na 8 w ustawieniach portu w kompie. Teraz wszystko śmiga.
to racja zmiany ustawienia portu w systemie często pomagają. Albo to o czym pisał wachelo, albo zmiana np. prędkości portu. Także to przerabiałem z niezłym skutkiem, ale uczciwie powiem nie zawsze się udawało. Nie można wymagać cudów od fejsa za parę groszy. Z fejsem Ross-Tech'a pewnie by problemu nie było, ale ten ma zaporową cenę.

JaroW

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ditomek » pt kwie 10, 2009 08:20

pozyczyłem jakiś na usb ODBII.
wczoraj kombinowałem z predkościami i latency.
Najwiekszy sukces to udany "handshake" ze sterownikiem od ABS i komunikat ze za duzo błedów transmisji.
dzisiaj po pracy wróce do tematu z nowo naładowaną baterią w laptopie :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”