wentylator zalacza sie po zgaszeniu silnika na bardzo dlugo

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
speeder
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

wentylator zalacza sie po zgaszeniu silnika na bardzo dlugo

Post autor: speeder » śr kwie 08, 2009 23:34

witam. golfik silnik 2.0 8V z roku 97 z manualna klima. wentylator chlodnicy zalacza sie po dluzszej chwili od zgaszenia silnika na bardzo dlugo. nawet czuc ze dmucha juz takim chlodnym powietrzem, a nadal pracuje. odlaczenie czujnika temperatury od chlodnicy nic nie daje, a po zalaczeniu zaplonu wentylator sie zatrzymuje. po ponownym wylaczeniu zaplonu wentylator znow staruje co jest przyczyna? a moze to tak powinno byc?
Ostatnio zmieniony śr kwie 08, 2009 23:37 przez speeder, łącznie zmieniany 1 raz.

moj mk3 GTI 20 jahre: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=223042&postdays=0&postorder=asc&start=0 zapraszam do oceny i komentowania :)

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » czw kwie 09, 2009 08:55

speeder pisze:witam. golfik silnik 2.0 8V z roku 97 z manualna klima. wentylator chlodnicy zalacza sie po dluzszej chwili od zgaszenia silnika na bardzo dlugo. nawet czuc ze dmucha juz takim chlodnym powietrzem, a nadal pracuje. odlaczenie czujnika temperatury od chlodnicy nic nie daje, a po zalaczeniu zaplonu wentylator sie zatrzymuje. po ponownym wylaczeniu zaplonu wentylator znow staruje co jest przyczyna? a moze to tak powinno byc?
Nie powinno chyba tak być a co najgorsze u siebie zaobserwowałem podobną sytuację :grrr:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw kwie 09, 2009 09:16

Uwalony sterownik wentylatorów pod zbiorniczkiem płynu, i równie prawdopodobne: spadł kabelek z dodatkowego czujnika temperatury który jest zwykle przykręcony do śróby pokrywy zaworów z tyłu, i dotyka do masy.

[ Dodano: Czw Kwi 09, 2009 9:17 am ]
http://allegro.pl/item580753729_sterown ... iii_3.html
nie pieniądz wielki jak widać

[ Dodano: Czw Kwi 09, 2009 9:19 am ]
jeśli wentylatory się zatrzymają po wyjęciu małej wtyczki to bardziej prawdopodobne że sam sterownik jest ok.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » czw kwie 09, 2009 11:34

Paweł Marek pisze:Uwalony sterownik wentylatorów pod zbiorniczkiem płynu, i równie prawdopodobne: spadł kabelek z dodatkowego czujnika temperatury który jest zwykle przykręcony do śróby pokrywy zaworów z tyłu, i dotyka do masy.

[ Dodano: Czw Kwi 09, 2009 9:17 am ]
http://allegro.pl/item580753729_sterown ... iii_3.html
nie pieniądz wielki jak widać

[ Dodano: Czw Kwi 09, 2009 9:19 am ]
jeśli wentylatory się zatrzymają po wyjęciu małej wtyczki to bardziej prawdopodobne że sam sterownik jest ok.
Wielkie dzięki,zaraz idę sprawdzić :okej:

Awatar użytkownika
speeder
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: speeder » pt kwie 10, 2009 00:55

Paweł Marek pisze:jeśli wentylatory się zatrzymają po wyjęciu małej wtyczki to bardziej prawdopodobne że sam sterownik jest ok
ktorej wtyczki? ok sterownika?

moj mk3 GTI 20 jahre: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=223042&postdays=0&postorder=asc&start=0 zapraszam do oceny i komentowania :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 10, 2009 08:46

speeder pisze:ktorej wtyczki? ok sterownika?
tak, tego co dałem linka, małej wtyczki z większą ilościa kabelków

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » pt kwie 10, 2009 18:12

Paweł Marek pisze:Uwalony sterownik wentylatorów pod zbiorniczkiem płynu, i równie prawdopodobne: spadł kabelek z dodatkowego czujnika temperatury który jest zwykle przykręcony do śróby pokrywy zaworów z tyłu, i dotyka do masy.
W moim przypadku sterownik wentylatorów jest OK.Po wyłączeniu silnika po jakichś paru minutach robi się chyba zbyt gorąco pod maską i czujnik który jest w silniku AGG wkręcony w kolektor ssący załącza wiatrak.Udało mi się złapać moment kiedy załącza się wiatrak już po zgaszonym silniku,wtedy odłączyłem kabelek od tego czujnika i wiatrak się wyłączył.Także u mnie raczej wszystko w porządku.Dzięki za porady :pub:

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pt kwie 10, 2009 18:20

tez tak mam i w aso mowiono mi ze tak ma byc.zgasze auto a po hmmm pół godzinie wentylantor sie załączy na 2-3 min.az spadnie do jakiejs tam temperatury.niby wszystko ok jak chciałem sie za to wziążć

[ Dodano: Pią Kwi 10, 2009 18:23 ]
moze nie na 2-3 min. a na minute,przesadzilem

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”