Skoki napiecia na TPS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Skoki napiecia na TPS

Post autor: piteR-ek » wt kwie 07, 2009 22:27

heja
Mam bardzo dziwny problem w swoim polo z tpsem,otoz mam instalacje lpg z bingo m i wszystko jest ladnie podlaczone,tps do centralki z piniu chyba 4 (tam co napiecie rosnie plynnie w calym zakresie do 5v) I tu tkwi problem otoz gdy silnik nie jest uruchomiony tylko wlaczona stacyjka mierzac napiecie w tym pinie mam wartosc 0.6v do 4,80v ktore plynnie rosnie bez jakichkolwiek przeskokow,dziur itp w calym zakresie przepustnicy,ale juz po uruchomieniu silnika napiecie to wcale nie wzrasta wraz z dodaniem gazu tylko dziwnie skacze z roznymi wartosciami,zazwyczaj w przedziale do 0,40v tylko jak bardzo szybko dodam gazu wskoczy na momencik na 3v i zaraz nawet jak trzymam na 4k rpm to napiecie skacze do 0.40v (i na gazie i na benzynie to samo) Aha na tym innym pinie co napiecie rosnie tylko do 1/4 uchylenia przepustnicy wskazania sa bardzo ladne,ale tamten mnie nie uszczesliwia. Silnik 1043 AAU 91 bosch-mono.
Mam nadzieje ze w miare jasno opisalem temat,jak cos nie ujelem to prosze pisac,odpowiem.Mam nadzieje ze ktos mi pomoze i ze temat nie poplynie :food:

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr kwie 08, 2009 23:48 przez piteR-ek, łącznie zmieniany 2 razy.

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » wt kwie 07, 2009 23:56

Z podłączeniem TPS w Bosch-mono jest pewien problem. Nie ma możliwości podania rosnącego sygnału do centralki gazowej. Jeżeli podłączysz miernik do pinów 1 i 2 to napięcie będzie rosło od poziomu 0,20-0,25V i już przy osiągnięciu 1/4 otwarcia pełnego przepustnicy dojdzie do 4,8-4,9V i przez pozostały zakres otwarcia (3/4 ruchu) będzie utrzymywało się na stałym poziomie. Pin 3 we wtyczce to pin pusty. Jeżeli podłączysz miernik do pinów 1 i 4 to napięcie przez pierwszą 1/5 otwarcia nie będzie ulegało zmianie i dopiero po przekroczeniu tej warości będzie płynnie rosnąć do pełnego otwarcia przepustnicy. Tak więc nie ma możliwości ustawienia TPS aby pokazywał ciągły wzrost napięcia przez cały zakres ruchu przepustnicy. Są tu dwa ustawienia. Jeżeli podłączysz centralkę gazową do 2 pinu to będziesz mógł tylko ustawić próg przełączania się centralki z obrotów jałowych na pracę pod obciążeniem. dalsze wciskanie pedał gazu nie będzie już podawało żadnych informacji (stałe napęcie) lub podłączając do 4 pinu i dając jakiś wysoki próg przełączania możesz ustawić jakiś kick down otwierający o parę kroków silniczek sterujący dawką gazu przy wcisniętym pedałem gazu do oporu.
W instalacji gazowej to dobrze dobrany mikser odpowiada za właściwe dobieranie (zasysanie) dawki paliwa w całym zakresie obrotów. Elektronika czyli gazowy silniczek krokowy ma za zadanie ewentualne korygowanie tej dawki. Jadnak dobrze zestrojona instalacja powinna chodzić wzorowo nawet bez podłączania TPS'u

Tomek Dx

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piteR-ek » śr kwie 08, 2009 11:20

Tylko ze u mnie na tym pinie co podlaczylem tps w momencie gdy wlacze stacyjke to napiecie ladnie rosnie w calym zakresie przepustnicy a jak uruchomie silnik to napiecie juz nie idzie wcale i jeszcze tego nie pisalem ale mam problemy z praca na benzynie,auto na 4 biegu ma wieksza szybkosc na gazie niz na benzynie,a kiedy pracuje na jalowym biegu i szybko operuje pedalem gazu na benzynie to auto sie tak super nie wkreca na obroty i nieraz potrafi strzelic w dolot,wiec wydaje mi sie ze to jest zwiazane z TPSem,nie jestem tego pewien w 100%

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”